Aika ennen 70-lukua

Aika ennen 70-lukua

 Aika ennen 70-lukua
Aika ennen 70-lukua

Aika ennen 70-lukua

Hotelli- ja ravintola-alan historiaa vuosilta ennen hotellien ketjuuntumista

1921-32       Kieltolaki tulee voimaan ja kieltää alkoholin myynnin

1931             Kieltolaki kumotaan

1933             Ensimmäinen hotelli- ja ravintolakoulu perustetaan

1930-luku    Elintaso alkaa vähitellen parantua. Matkailuelinkeinoa aletaan kehittää.

1939             Talvisota alkaa, sodan päättymistä seuraa pula-aika.

1939             Hotelli Klaus Kurki avataan. Hotelli sisustetaan mm. itämaisilla matoilla ja kristallikruunuillaa. Astiastossa on kullalla kirjailtu mukaeltu Kurjen vaakuna.

                      Klaus Kurki siirtyy Sokos Hotels -ketjuun 1970-luvulla ja myydään pois ketjusta 2000-luvulla.

1940-l           Elintarvikkeiden säännöstelyvuodet

1941             Lomaliitto, tuettuja lomia tarjoava yhdistys, perustetaan. Lomaliitto toimi Suomessa vuoteen 2009 asti.

1947             Tanssiminen ravintoloissa sallitaan.

1952             Helsingin kesäolympialaiset tuovat tuhansittain olympiavieraita Suomeen.

"Helsingin on kyettävä huoltamaan 40 000 ulkomaalaista päivässä. Kilpailijat asuvat Olympiakylässä ja Otaniemessä, kansainväliset ja suomalaiset vieraat helsinkiläisissä hotelleissa, kuten Palacessa, Kämpissä, Tornissa, Helsingissä, Carltonissa ja Seurahuoneella sekä vasta-avatuissa Vaakunassa ja Palacessa."

1960-luku    Suomessa toimi 3 983 liikettä majoitus- ja ravitsemisalalla.

International Hotel Guiden mukaan vuonna 1960 yhden hengen huone kylpyhuoneen kera maksaa Helsingissä 2108 mk, Tukholmassa 2134 mk ja Kööpenhaminassa 1690 mk

Suomen Gastronominen Seura perustetaan. Pitkät lounaat ja discot ovat ajan henkeä.


1960             Ravintoloissa tarjoillaan pitopöytiä ja syödään pihviä ranskalaisten kanssa. Erityisesti wieninleike, lehti-, sipuli- ja pippuripihvit maistuivat 1950-60-luvuilla. Discot ja grilliravintolat avautuvat, ravintoloihin tulee korkeita baarijakkaroita. Matkailukeskuksia syntyy.

1965             Laivayhteys Helsingin ja Tallinnan välille

1967             Suomalaisten hotellien keskikäyttöaste on 61,4 %

1969             Uusi alkoholilaki ja laki keskioluesta voimaan.

1969             Koeluontoinen rulettitoiminta alkaa.


Sokos Hotellien historiaa vuosilta 1914-1969

1910             Lahden Seurahuone saa alkunsa. 1940-luvulla Seurahuoneesta tuli yksi Suomen maineikkaimmista hotelliravintoloista, jossa järjestetään mm. illallistanssiaisia.

1914             Hamburger Börs avautuu

1925             Hotelli Puijonsarvi avataan Osuusravintola Matkailijakodin nimellä.

                      Ravintolatoimintaa talossa on harjoitettu jo 1919 alkaen.

Hotelli Osuusravintola sijaitsee Kuopion kaupungin keskeisimmällä paikalla Minna Canthin- ja Maaherrankatujen kulmassa, vastapäätä kaunista Snellmannin puistoa. – Osuusravintolan kahvila on nelikerroksisen rakennuksen toisessa kerroksessa, ruokasali kolmannessa kerroksessa ja matkustajahuoneet, jotka ovat uudet ja ensiluokkaisesti sisustetut, sijaitsevat rakennuksen kolmannessa ja neljännessä kerroksessa ja niihin pääsee mukavasti hissillä. – Useista hotellin matkustajahuoneista on hyvä näköala Kallavedelle." Ilmoitus paikallisessa sanomalehdessä 3.5.1930

1929             Grand Hotel Tammer avataan

1930             Helsingin Suomalaisen Säästöpankin liikepalatsissa Hotelli Helsingin tiloissa aletaan harjoittaa majoitus- ja ravitsemistoiminta

"Halleineen, laajoine ravintolaosastoineen ja matkustajahuoneineen Hotelli Helsinki on kahdeksankerroksinen laitos, ollen se tässä suhteessa laatuaan ensimmäinen maassamme". Helsingin suomalainen suurhotelli oli todellisuutta. Vaikeista taloudellisen ahdingon ajoista ja kieltolakivuosista huolimatta hotelli Helsinki sai kuitenkin nopeasti vankan kannattajajoukon, erityisesti liikemiesten, taiteilijoiden ja urheilijoiden piiristä. Liiketalo, kuten myös hotellin sisustus ja huonekalut olivat arkkitehti P.E. Blomstedtin käsialaa.

1931             Hotelli Torni, nyt kaupungin korkein rakennus ja oman aikansa pilvenpiirtäjä, aukeaa. Tornin ravintolasta tulee nopeasti Helsingin kulinaristisen elämän keskus.

1931             Lahden Teollisuusseuralle siirtynyt Lahden Seurahuone päätyy nykyiselle paikalleen Aleksanterinkadulle. A-oikeudet kieltolain kumoamisen myötä saanut ravintola sijaitsee talon toisessa kerroksessa, ylemmissä kerroksissa ovat matkustajahuoneet sekä Lahden Kauppaklubin klubihuoneisto.

1940-luvun lopulla Seurahuone laajene 6-kerroksiseksi ja hotellista tulee yksi Suomen edustavimmista ja maineikkaimmista hotelliravintoloista. Suositut tanssi-illat ja illallistanssiaiset alkavat.

Seurahuoneella ovat pitkän matkan varrella viihtyneet silmäätekevät Mannerheimista aina Armi Kuuselaan, kuninkaallisiin ja lukuisiin muihin merkkihenkilöihin asti. 

1938             Hotelli Jyväshovi

1929             Hotelli Arina, Oulu

1939             Hotelli Vaakuna, Pori

1943             Hotelli Vaakuna, Joensuu

1948             Hotelli Torni palautetaan Neuvostoliiton Valvontakomissiolta vastaperustetulle Liikemieshotelli Oy:lle. Hotelli korjataan perusteellisesti ennen palautusta.

1949             Tornin ritarikunta perustetaan.

1950             SOK:lla on 23 hotellia.

"Kaikissa hotellihuoneissa on kylmä ja lämmin vesi, puhelin sekä monissa huoneissa kylpy- tai suihkuhuone sekä WC. Sauna on usein hotellikerroksessa."

1952             Helsingissä aukeaa Suomen suurin hotelli, Hotelli Vaakuna, jossa on 117 yhden hengen huonetta, 21 kahden hengen huonetta, 4 kaksiota, 3 loistohuoneistoa, elokuvakabinetti, parturi-kampaamo, pukuprässäämö ja kuusi saunaa. Hotellin on suunnitellut arkkitehti Erkki Huttunen. Talo on alusta asti myös taide- ja designhotelli, jonne hankitaan etsauksia, öljyvärimaalauksia ja akvarelleja yli 50 taiteilijalta.

1953             Hotelli Tornin yhteyteen avataan Suomen ensimmäinen kiinalainen ravintola.

1955             Hotelli Koljonvirta, Iisalmi

1956             Hotelli Seurahuone Savonlinnassa avataan. Sokos Hotels -ketjuun hotelli liittyy 2012.

1960             Hotelli Tornin suosittu espanjalaisravintola Parrilla Espanola avautuu

1961             Seurahuone, Kotka avautuu

1969             Hotelli Vaakunassa Helsingissä tarjoillaan herkkuja kuuluisasta voileipäpöydästä.


MERKKIVIERAITA SOKOS HOTELLEISSA

Solo Sokos Hotel Torni: Jean Sibelius, F.E. Sillanpää, Mika Waltari, Liitotutuneiden Neuvostoliiton valvontakomissio, Prinssi Philip, Tornin ritarit

Original Sokos Hotel Puijonsarvi, Kuopio: Iranin shaahi ja shaahitar

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone:Marsalkka Mannerheim, Armi Kuusela. Kaarle XVI Kustaa

Solo Sokos Hotel Tammer: Marsalkka Mannerheim, Urho Kekkonen, Nikita Hrustshev, Josephine Baker, Arvo Ylppö

Original Sokos Hotel Helsinki: Paavo Nurmi, Gunnar Bärlund, Benito Mussolini, Urho Kekkonen