Aika ennen 70-lukua
Aika ennen 70-lukua

Aika ennen 70-lukua
Hotelli- ja ravintola-alan historiaa vuosilta ennen hotellien ketjuuntumista
1921-32 Kieltolaki tulee voimaan ja kieltää alkoholin myynnin
1931 Kieltolaki kumotaan
1933 Ensimmäinen hotelli- ja ravintolakoulu perustetaan
1930-luku Elintaso alkaa vähitellen parantua. Matkailuelinkeinoa aletaan kehittää.
1939 Talvisota alkaa, sodan päättymistä seuraa pula-aika.
1939 Hotelli Klaus Kurki avataan. Hotelli sisustetaan mm. itämaisilla matoilla ja kristallikruunuillaa. Astiastossa on kullalla kirjailtu mukaeltu Kurjen vaakuna.
Klaus Kurki siirtyy Sokos Hotels -ketjuun 1970-luvulla ja myydään pois ketjusta 2000-luvulla.
1940-l Elintarvikkeiden säännöstelyvuodet
1941 Lomaliitto, tuettuja lomia tarjoava yhdistys, perustetaan. Lomaliitto toimi Suomessa vuoteen 2009 asti.
1947 Tanssiminen ravintoloissa sallitaan.
1952 Helsingin kesäolympialaiset tuovat tuhansittain olympiavieraita Suomeen.
"Helsingin on kyettävä huoltamaan 40 000 ulkomaalaista päivässä. Kilpailijat asuvat Olympiakylässä ja Otaniemessä, kansainväliset ja suomalaiset vieraat helsinkiläisissä hotelleissa, kuten Palacessa, Kämpissä, Tornissa, Helsingissä, Carltonissa ja Seurahuoneella sekä vasta-avatuissa Vaakunassa ja Palacessa."
1960-luku Suomessa toimi 3 983 liikettä majoitus- ja ravitsemisalalla.
International Hotel Guiden mukaan vuonna 1960 yhden hengen huone kylpyhuoneen kera maksaa Helsingissä 2108 mk, Tukholmassa 2134 mk ja Kööpenhaminassa 1690 mk
Suomen Gastronominen Seura perustetaan. Pitkät lounaat ja discot ovat ajan henkeä.
1960 Ravintoloissa tarjoillaan pitopöytiä ja syödään pihviä ranskalaisten kanssa. Erityisesti wieninleike, lehti-, sipuli- ja pippuripihvit maistuivat 1950-60-luvuilla. Discot ja grilliravintolat avautuvat, ravintoloihin tulee korkeita baarijakkaroita. Matkailukeskuksia syntyy.
1965 Laivayhteys Helsingin ja Tallinnan välille
1967 Suomalaisten hotellien keskikäyttöaste on 61,4 %
1969 Uusi alkoholilaki ja laki keskioluesta voimaan.
1969 Koeluontoinen rulettitoiminta alkaa.
Sokos Hotellien historiaa vuosilta 1914-1969
1910 Lahden Seurahuone saa alkunsa. 1940-luvulla Seurahuoneesta tuli yksi Suomen maineikkaimmista hotelliravintoloista, jossa järjestetään mm. illallistanssiaisia.
1914 Hamburger Börs avautuu
1925 Hotelli Puijonsarvi avataan Osuusravintola Matkailijakodin nimellä.
Ravintolatoimintaa talossa on harjoitettu jo 1919 alkaen.
Hotelli Osuusravintola sijaitsee Kuopion kaupungin keskeisimmällä paikalla Minna Canthin- ja Maaherrankatujen kulmassa, vastapäätä kaunista Snellmannin puistoa. – Osuusravintolan kahvila on nelikerroksisen rakennuksen toisessa kerroksessa, ruokasali kolmannessa kerroksessa ja matkustajahuoneet, jotka ovat uudet ja ensiluokkaisesti sisustetut, sijaitsevat rakennuksen kolmannessa ja neljännessä kerroksessa ja niihin pääsee mukavasti hissillä. – Useista hotellin matkustajahuoneista on hyvä näköala Kallavedelle." Ilmoitus paikallisessa sanomalehdessä 3.5.1930
1929 Grand Hotel Tammer avataan
1930 Helsingin Suomalaisen Säästöpankin liikepalatsissa Hotelli Helsingin tiloissa aletaan harjoittaa majoitus- ja ravitsemistoiminta
"Halleineen, laajoine ravintolaosastoineen ja matkustajahuoneineen Hotelli Helsinki on kahdeksankerroksinen laitos, ollen se tässä suhteessa laatuaan ensimmäinen maassamme". Helsingin suomalainen suurhotelli oli todellisuutta. Vaikeista taloudellisen ahdingon ajoista ja kieltolakivuosista huolimatta hotelli Helsinki sai kuitenkin nopeasti vankan kannattajajoukon, erityisesti liikemiesten, taiteilijoiden ja urheilijoiden piiristä. Liiketalo, kuten myös hotellin sisustus ja huonekalut olivat arkkitehti P.E. Blomstedtin käsialaa.
1931 Hotelli Torni, nyt kaupungin korkein rakennus ja oman aikansa pilvenpiirtäjä, aukeaa. Tornin ravintolasta tulee nopeasti Helsingin kulinaristisen elämän keskus.
1931 Lahden Teollisuusseuralle siirtynyt Lahden Seurahuone päätyy nykyiselle paikalleen Aleksanterinkadulle. A-oikeudet kieltolain kumoamisen myötä saanut ravintola sijaitsee talon toisessa kerroksessa, ylemmissä kerroksissa ovat matkustajahuoneet sekä Lahden Kauppaklubin klubihuoneisto.
1940-luvun lopulla Seurahuone laajene 6-kerroksiseksi ja hotellista tulee yksi Suomen edustavimmista ja maineikkaimmista hotelliravintoloista. Suositut tanssi-illat ja illallistanssiaiset alkavat.
Seurahuoneella ovat pitkän matkan varrella viihtyneet silmäätekevät Mannerheimista aina Armi Kuuselaan, kuninkaallisiin ja lukuisiin muihin merkkihenkilöihin asti.
1938 Hotelli Jyväshovi
1929 Hotelli Arina, Oulu
1939 Hotelli Vaakuna, Pori
1943 Hotelli Vaakuna, Joensuu
1948 Hotelli Torni palautetaan Neuvostoliiton Valvontakomissiolta vastaperustetulle Liikemieshotelli Oy:lle. Hotelli korjataan perusteellisesti ennen palautusta.
1949 Tornin ritarikunta perustetaan.
1950 SOK:lla on 23 hotellia.
"Kaikissa hotellihuoneissa on kylmä ja lämmin vesi, puhelin sekä monissa huoneissa kylpy- tai suihkuhuone sekä WC. Sauna on usein hotellikerroksessa."
1952 Helsingissä aukeaa Suomen suurin hotelli, Hotelli Vaakuna, jossa on 117 yhden hengen huonetta, 21 kahden hengen huonetta, 4 kaksiota, 3 loistohuoneistoa, elokuvakabinetti, parturi-kampaamo, pukuprässäämö ja kuusi saunaa. Hotellin on suunnitellut arkkitehti Erkki Huttunen. Talo on alusta asti myös taide- ja designhotelli, jonne hankitaan etsauksia, öljyvärimaalauksia ja akvarelleja yli 50 taiteilijalta.
1953 Hotelli Tornin yhteyteen avataan Suomen ensimmäinen kiinalainen ravintola.
1955 Hotelli Koljonvirta, Iisalmi
1956 Hotelli Seurahuone Savonlinnassa avataan. Sokos Hotels -ketjuun hotelli liittyy 2012.
1960 Hotelli Tornin suosittu espanjalaisravintola Parrilla Espanola avautuu
1961 Seurahuone, Kotka avautuu
1969 Hotelli Vaakunassa Helsingissä tarjoillaan herkkuja kuuluisasta voileipäpöydästä.
MERKKIVIERAITA SOKOS HOTELLEISSA
Solo Sokos Hotel Torni: Jean Sibelius, F.E. Sillanpää, Mika Waltari, Liitotutuneiden Neuvostoliiton valvontakomissio, Prinssi Philip, Tornin ritarit
Original Sokos Hotel Puijonsarvi, Kuopio: Iranin shaahi ja shaahitar
Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone:Marsalkka Mannerheim, Armi Kuusela. Kaarle XVI Kustaa
Solo Sokos Hotel Tammer: Marsalkka Mannerheim, Urho Kekkonen, Nikita Hrustshev, Josephine Baker, Arvo Ylppö
Original Sokos Hotel Helsinki: Paavo Nurmi, Gunnar Bärlund, Benito Mussolini, Urho Kekkonen