Menu

Teemahuoneet

Teemahuoneet

Teemahuoneet

Uudet, moniaistiset teemahuoneemme kertovat Kolin kansallispuiston luontokohteiden tarinaa. Tutustu Mörkövaaraan, Tarhapuroon, Ikolanahoon ja moneen muuhun paikkaan luonnonmateriaalien, äänimaailman ja tarinoiden kautta. Kuuntele vesiputouksen solinaa, astele pikkukiviselle paratiisisaarelle ja ihastele kissankellojen peittämiä niittyjä. Kansallispuiston luonto on moninainen. Tunnetko jo Kolin kutsun?

Huoneiden esittelemissä maisemissa kannattaa ehdottomasti käydä myös paikan päällä! Huoneista löydät kartan, joka opastaa sinut kohteeseen.

Mikä näistä upeista kohteista ja niitä esittelevistä huoneista on suosikkisi?

 

Teemahuone Ipatti

Ipatin rinteillä ylläsi humisevia jylhiä kuusia ja haapoja ei ole kaadettu ainakaan vuosisataan. Kansallispuiston vanhimmassa metsässä kulkee myös tiettävästi Suomen vanhin merkitty luontopolku. Matkailijasukupolvet ennen sinua ovat kulkeneet sitä pitkin satamasta tälle tontille vuodesta 1896 lähtien.

Lue lisää Ipatista täältä.

 

Teemahuone Tarhapuro

Vehreän lehtometsän keskellä virtaava Tarhapuron vesiputous on taianomainen ilmestys jylhine louhikkoineen ja vaikuttavine korkeuseroinen. Vesivirta ryöppyää yli 15 metrin korkeudesta ja muutaman metrin vapaan pudotuksen jälkeen polveilee alas louhikkoa pitkin veden virratessa myös maan alle syövyttämissään uomissa. Laakson pohjalla uoma haarautuu moneen osaan ja puro tuntuu virtaavan kaikkialla ympärilläsi.

Lue lisää Tarhapurosta täältä.

 

Teemahuone Iso-Korppi

Joskus jokin on niin näkyvällä paikalla, että sen hienous jää huomaamatta. Moni näkee erottamattomasti Kolin kansallismaisemaan kuuluvat Pielisen hiekkasaaret Ukko-Kolin huipulta, mutta harva kokee ne läheltä.

Lue lisää Iso-Korpista täältä.

 

Teemahuone Ryläys

Ryläyksen kiviputous näyttää siltä kuin valtava kivimassa olisi jähmettynyt yhtäkkiä paikoilleen alas rinnettä vyöryessään. Pysäyttävä luonnonmonumentti, kivirakka, on syntynyt jääkauden lopulla, kun kallio on sortunut, "rylähtänyt" sulavan jään päälle.

Lue lisää Ryläyksestä täältä.

 

Teemahuone Pirunkirkko

Pirunkirkko on Z-kirjaimen mallinen rakoluola Rantatien varrella 12 kilometriä Kolilta etelään. Luolalle laskeudutaan portaita pitkin ja sen suuaukko sijaitsee portaiden oikealla puolella.

Lue lisää Pirunkirkosta täältä.

 

Teemahuone Mörkövaara

Mörkövaara ei ole lainkaan niin pelottava paikka kuin sen nimestä saattaisi päätellä, päinvastoin. Mörkövaaran rinnettä noustessa kuusien latvoista siivilöityvä auringonvalo ja polun varren komean kokoiset muurahaispesät tuovat mieleen pikemminkin satumaailman.

Lue lisää Mörkövaarasta täältä.

 

Teemahuone Ikolanaho

Ikolanaho on yksi Kolin kulttuurihistoriallisesti arvokkaista perinneniityistä. Torpparitilana 1800-luvulta 1930-luvulle saakka palvellutta paikkaa käytettiin kaskiviljelyn jälkeen laitumena ja siltä niitettiin heinää karjan talvirehuksi. Ahon niittämistä perinteisin menetelmin on jatkettu näihin päiviin saakka rikkaan lajiston ylläpitämiseksi.

Lue lisää Ikolanahosta täältä.

 

Teemahuone Myllykorpi

Vuosisata taaksepäin Kolin vaarojen väliset turvesuot olivat paikallisten maatilojen käytössä. Myllykorven kunttasuolta turvekuokalla levyinä irrotettu turve kuivatettiin ensin seipäällä ja sitten ladossa. Kuntat revittiin turvepehkuksi käytettäväksi eläinten kuivikkeena ja sen jälkeen edelleen peltojen maanparannuksessa.

 

 
 

Teemahuone Kaiskunniemi

Kaiskunniemessä on jotain kiehtovan mystistä – kuten niin monessa paikassa Kolilla. Se on osa jääkauden Pieliseen kasaamaa hiekkaharjua, joka pilkistelee vaarojen suuntaisesti veden pinnalle, milloin nieminä, milloin saarina. Seikkailuelementin Kaiskunniemeen tuo kapean niemen keskikohta. Joskus sen yli pääsee kuivin jaloin, toisinaan paikka painuu pinnan alle jättäen jälkeensä niemestä irrallaan kelluvan saaren. Parhaimmillaan veden korkeus sattuu juuri sopivasti ja kannaketta ylittäessä tuntuu kuin kävelisi veden päällä.
 
 
 
Teemahuone Mäkrävaara
 
Olet saattanut vierailla Mäkrävaaralla käymättä koskaan Kolilla. Täältä ovat kotoisin Eero Järnefeltin 1899 ikuistaman "Syysmaisema Pielisjärveltä" klassikkomaalauksen ikoniset Koli-maisemat, joissa seisovat ylväänä myös kansallispuiston korkeimmat huiput, Ukko- ja Akka-Koli. Mäkrällä asuu myös kansallissymbolin asemaan noussut käppyrämänty, joka poseeraa kuvaajille edelleen vaaran rinteellä
 
 
 
Teemahuone Räsävaara
 
Räsävaara on avoimen maiseman tuomaa vapauden tunnetta sekä unohtumattomia auringonnousuja ja -laskuja. Ympäri vuoden. Yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelle kohovasta näkötornista avautuvat näkymät niin kansallispuiston vaaroille, Pielisen selän yli kuin Paalasmaan saaristoon. Puiden latvojen yläpuolelle nouseva 18-metrinen puutorni on vaikuttava jo itsessään – sekä näkynä että kiipeämiskokemuksena.
 
puhelin
Soita 020 1234 662 hinnat 0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min
location
Ylä-Kolintie 39 83960, Koli
location
Ylä-Kolintie 39
83960, Koli
directions
parking