Hae varaus

hotel-logo

Historia

Historia

Ikiaikainen Koli ja asutus

Kolin vaarat ovat muinaisen vuorijonon, Karelidien, jäänteitä. Karelidit muodostuivat lähes 2 miljardia vuotta sitten, kun mannerlaatat työntyivät vastakkain. Mullistuksessa syntyneet kovat kvartsiittikalliot ovat kestäneet jääkausien kulutusta ja rapautumista ympäristöään paremmin. Koli asutettiin 1750-luvulla. Elanto saatiin tuolloin ympäröivästä luonnosta. Pellot raivattiin kaskeamalla. Asutus, kaskeaminen ja metsän käyttö avasivat laajoja näköaloja sittemmin kuuluisaksi tulleeseen kansallismaisemaan.

Matkailun historia

1800-1900-lukujen taitteessa Koli iskostui suomalaisten mieliin Eero Järnefeltin, Juhani Ahon, Pekka Halosen, I.K. Inhan, Jean Sibeliuksen ja muiden taiteilijoiden töiden kautta. Kolista oli tullut kalevalaisen maiseman ja suomalaisuuden symboli. Kansallisromantiikan ja karelianismin aikaan Koli tuli tunnetuksi myös matkailukohteena. Kolilla käytiin läpi 1800-luvun lähinnä Pielisen ja sataman kautta, siihen asti kun Kolin tie valmistui vuonna 1913. Suomen vanhin merkitty luontopolku avattiin 12.7.1896 Kolilla. Samana kesänä rakennettiin Kolin ensimmäinen matkailumaja, ns. Ylämaja. Koli oli jo tuolloin yksi suositummista matkailukohteista Suomessa. Koli tarjosi myös laskettelunautintoja ensimmäisen rinteen avauduttua 1930-luvun lopulla. Nykyisen hotellin paikalla olevaa Ylämajaa laajennettiin 1930-luvun alussa. Hotellisiipi lisättiin Ylämajaan vuonna 1967 ja varsinainen Ylämaja muutettiin nykyiseksi hotellirakennukseksi vuonna 1970.

Kolin kansallispuisto ja -maisema

Vuonna 1994 ympäristöministeriössä valittiin 27 erityisen merkittävää suomalaista maisemakokonaisuutta Suomen kansallismaisemiksi. Koli oli yksi valituista. Monet pitävät Kolia yhtenä tärkeimmistä tai kaikkein tärkeimpänä kansallismaisemistamme. Kaukaa haettu ei ole myöskään väite Kolista "Suomen kuvatuimpana maisemana".

Kolin kansallispuisto on yksi tunnetuimmista Suomen luontokohteista ja nähtävyyksistä, ja Suomen tunnetuimpia kansallismaisemia. Kansallispuiston koko on 3 000 ha ja se rajoittuu Joensuun, Kontiolahden ja Lieksan kuntien alueelle. Kolin kansallispuisto on perustettu vuonna 1991 ja laajennettu vuonna 1996.