Etusivu

Hae varaus

hotel-logo

Nähtävyydet ja tekemistä

content-page-hero-image

Nähtävyydet ja tekemistä Kolilla

Kolilla tekemistä riittää ympäri vuoden ja tässä olisikin muutama meidän suosituksista.

Koli – talvinen ihmemaa

Koli talvella on kuin Narniaan astuisi – upeita vaaramaisemia ja tykkylumisia puita. Koli tarjoaa varmat lumiolosuhteet ja oikean talven. Ja tekemistä Kolilla riittää moneen makuun! Olemme koonneet sinulle talvivinkkimme unohtumattomaan vierailuun luonamme.

Varo ettei hampaat jäädy pakkasella – Kolilla hymysi ei nimittäin hyydy!

Laskettelu

Ukko-Kolin laskettelurinteisiin pääset laskemaan suoraan Break Sokos Hotel Kolin ovelta eikä rinteisiin ole Koli Kylä -hotelliltakaan kuin muutama kilometri. Kolilla on seitsemän rinnettä vaikeusasteiltaan vihreästä mustaan eli jokaiselle jotakin. Ukko-Kolin rinteet ovat luonnon muovaamia, josta löytyy sopivat rinteet niin vaativaan kuin lupsakkaankin laskuun. Pisin rinne on 1 500 metriä ja korkeuseroa on 230 metriä. Ukko-Koli nimisen rinteen kaltevuus on huimat 62,7%. Kolilta löytyy myös hiihtokoulu, joka on yksi Suomen vanhimpia. Olitpa täysin aloittelija tai lisävinkkejä kaipaava konkari, hiihtokoulun ammattilaisilta saat opastusta alppihiihdossa, lumilautailussa, telemark- ja murtomaahiihdossa.

Ensimmäiset hurjapäät laskettelivat Kolilla jo yli 80 vuotta sitten – onko nyt sinun vuorosi?

Hiihto

Kolilla on Suomen pisin yhtäjaksoinen valaistu latu eli paikka on hiihtokilometrien metsästäjien talvinen Mekka, jossa lunta on kuin Saharassa hiekkaa. Moni tietää Vaarojen maratonin, jokasyksyisen juoksutapahtuman Kolilla. Talvella samoissa maisemissa hikoillaan Kolin Maisemahiihto -tapahtumassa 24. - 25.2.2024. Tapahtuma on Suomen kaunein laturetki, jossa hiihtomatkoja on muutamasta kilometristä aina 65 kilometrin kuninkuusmatkaan saakka. Lisäksi Kolin maisemissa hiihdetään 8. – 9.3.2024 Ahmanhiihto.

Kolilla ei tarvitse huudella havuja!

Pilkkiminen

Pilkkiminen on osa suomalaista talvikokemusta. Kolin lähistöllä löytyy niin Pielisen avarat selät kuin pienempiäkin poukamia ja lampia, joissa on hyvä kalastella puhtaista vesistä. Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, tarvitset vain kairan, pilkin ja syöttejä. Kauttamme saat myös varattua talvikalastusretken, jossa opastus, kuljetukset, varusteet ja eväät on järjestetty valmiiksi.

Kireitä siimoja!

Tähdet ja revontulet

Koli on syrjässä niin sanotulta valosaasteelta. Luonnon suojassa onkin hyvä tutkia illan pimetessä taivaan tähtikuvioita sekä revontulia.

Koli Relax Spa

Kolin huipulla sijaitsevassa Break Sokos Hotel Kolissa on uniikki Koli Relax Spa -hemmottelukylpylä, jossa voit nauttia upeista kansallismaisemista porealtaissa ja ulkopaljuissa. Kylpylän valikoimaan kuuluu kahdeksan erilaista allasta ja kolme saunaa, joissa pääsee kokemaan veden ja lämmön monin eri tavoin. Niiden lisäksi voi rentoutua elämyssuihkuissa ja levätä Relax-huoneen hellivissä lämpöpedeissä.

Paikallista ruokaa

Runsaita annoksia, mutkattomia makuja, parasta paikallista, retkieväitä, karjalanpiirakoita, pizzaa, burgereita, salaatteja… Kolin ravintolatarjonta on monipuolinen. Varaa itsellesi retkieväät tai piknik-kori huonevarauksesi yhteydessä tai piipahda ravintoloissamme!

Kolin huipulla, kansallispuiston alueella sijaitseva Grill it! Koli on maisemaravintola, jossa tarjoillaan kansainvälisen keittiö herkkujen lisäksi muun muassa etukäteen tilattavia Sibelius-menuja. Aino-menussa on kolme ja Jean-menussa viisi ruokalajia.

Café Latva tarjoilee mutkattoman maistuvat pitsat ja kahviotuotteet, retkieväitä unohtamatta!

Kolin kylällä Ravintola Tervaskanto tarjoaa lähiruokaa luonnonläheisessä miljöössä. Esimerkiksi burgereiden jauheliha on naapurikunnan puolelta ja sämpylät leivotaan omassa keittiössä. Tervaskannossa kolmen ruokalajin menun saa reilulla 30 eurolla.

Kahvila Puronmutkassa nautiskellaan salaateilla, toasteilla sekä suolaisilla ja makeilla leivonnaisilla. Puronmutkasta kannattaa napata luontopoluille mukaan valmis retkieväspaketti – tai tulla suoraan retkipolulta tankkaamaan maha täyteen!

Ski Bistro Rinnetupa palvelee aina Ukko-Kolin rinteiden ollessa auki sekä kesäkaudella. Rinnetupa on letkeän rento ravintola, jossa on hyvä pysähtyä nauttimaan keittiömme ja kahvilamme antimista, napata eväät mukaan luontoon tai tulla istumaan iltaa kesän grilli-iltojen ajaksi.

Luontoretkeily

Parasta monen mielestä Kolilla on luonto ja kansallismaisemat. Talvella tykkylumisiin (Kyllä! Luit oikein, Kolilla on tykkylunta!) vaaroihin tutustut parhaiten muutaman kilometrin mittaista Huippujen lumikenkäilyreittiä pitkin. Talvella lumikengillä voi kulkea myös merkittyjen reittien ulkopuolella turvallisin mielin, sillä talvella lumi suojaa herkkää luontoa. Retkeillessä kannattaa ottaa huomioon, että kaikilla Kolin reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Kansallispuistossa voi liikkua talvella myös ratsastaen. Ratsastusretkiä sekä opastetut luontoretkiä kannattaa kysyä hotelliemme vastaanotoista.

Mars matkaan!

Moottorikelkkailu

Moottorikelkkailu on kielletty Kolin Kansallispuistossa, mutta sallittuja moottorikelkkareittejä kulkee aivan lähistöllä. Kolilta moottorikelkkareitit jatkuvat Juukaan, Nurmekseen, Lieksaan, Enoon ja Joensuuhun – eli oikeastaan joka suuntaan!

Polkupyöräily

Vaikka Kolin kansallispuistossa polkupyöräily ei ole sallittua, Kolilta löytyy pyöräreittejä niin kesällä kuin talvellakin. Ja hiki tulee pintaan takuuvarmasti vaarojen rinteillä – helpotusta saat sähköpyörästä. Varusteet saat vuokrattua alueen pyörävuokraamosta.

Pulkkailu

Kolin vaaroilla riittää laskettavaa! Pulkkailu on täysin ilmaista huvia. Pulkkamäen löydät Kolin kylältä. Sen yhteydessä on myös grillikota sekä luistelukenttä. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin pulkkailusta punaiset posket ja kuuma kaakao nuotion ääressä!

Jäätie

Tiesitkö, että Kolilla on Euroopan pisin jäätie. Sitä pitkin pääset Kolilta suorinta reittiä Lieksaan. Jäätien viereen aurataan myös usean kilometrin mittainen retkiluistelurata!

Panimo ja tislaamo

Break Sokos Hotel Koli Kylän alakerrassa toimii kansainvälisesti palkittu tislaamo The Helsinki Distilling Company. Tislaamon tuotteissa maistuvat kansallispuiston marjat. Lisäksi lähistöllä Nunnanlahdessa sijaitsee Kolin Panimo, joka tekee korkealaatuisia oluita, siidereitä ja viinejä käsityönä Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa.

Kippis!

Tekemistä kesällä:

Kesän aikana voi patikoida Kolin kansallispuistossa, uida kauniissa ja puhtaassa Pielisessä, tehdä retken saareen tai meloa järvellä. On ihanaa ajaa maastopyörällä pitkin metsäisiä polkuja. Kesäaikaan Kolilla on useita ulko- ja sisätapahtumia kesä-elokuussa. Ulkoliikuntavälineitä vuokraavat alueemme yrittäjät.

Hotellin välittömässä läheisyydessä on myös 18-väyläinen frisbeegolf rata, joka haastaa myös kokeneimmatkin harrastajat. Jos omia kiekkoja ei löydy, niitä löytää vastaanoton läheisyydessä sijaitsevasta shopista!

Voit varata muun muassa koko vartaloa hellivän hieronnan kauneushoitola Edea Kolilta. Ajanvaraukseen pääset tästä.

Nähtävyydet Kolilla:

Kansallispuiston Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli

Kolin puutarha ja Veistospuisto

Kolin Satama ja Kolin alamaja

Räsävaaran Näköalatorni:

Muut nähtävyydet