Menu
Kaarlo Haltian Aino-veistos sijaitsee Solo Sokos Hotel Tornin aulassa.
Kaarlo Haltian suunnittelema Aino-veistos tervehtii vieraita hissiaulassa.

Suomen boheemein taidekokoelma löytyy Tornista

Vuosikymmenten varrella taloon kertynyt taidekokoelma on yksi uudistetun Solo Sokos Hotel Tornin hienouksista. Monipuoliseen kokoelmaan kuuluu niin maalauksia, grafiikkaa, veistoksia kuin valokuvataidetta. Taideteoksia on koottu erilaisiin esillepanoihin hotellin kaikkiin tiloihin. Pysähdy rauhassa taiteemme äärelle ja löydä omat oivalluksesi kustakin teoksesta!

Taiteen kertyminen Torniin on vuosikymmenten aikana tapahtunut kuin itsestään. Osin hankittuna, osin vaihdannan välineenä, kun taiteilijan rahat ovat saattaneet loppua kesken ravintolaillan ja tarjoilut onkin maksettu taiteella. Teoksia on kerrytetty eri aikakausina, joten kukin niistä kertoo omalla tavallaan myös Tornin tarinaa. 

Yksi keskeinen kartuttaja on ollut hotellin Ateljee Barissa jo vuodesta 1951 järjestetyt vaihtuvat taidenäyttelyt. Jokainen näköalabaarissa näyttelyn pitänyt taiteilija on jättänyt sovitusti taloon yhden teoksen. Kauniita maisemia, näköaloja, ihmisiä, kaipuuta ja kaukorakkautta – näiden teosten aiheissa voi aistia Tornin hengen.

Tornin omaa taidetta on täydennetty SOK:n kokoelmasta poimituilla teoksilla – näin kokonaisuuteen on saatu monikerroksisuutta. Tuomalla näitä töitä niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden ulottuville, halutaan juhlistaa S-ryhmän lähes 100 vuotta kestänyttä työtä suomalaisen taiteen edistämiseksi. 

Poimintoja kokoelmasta

Yksi Tornin taidekokoelman kiinnostavista teoksista on nykytaiteilija Elina Brotheruksen viidestä valokuvasta koostuva teos "Joy", joka kuvaa ilon esiintuloa ja sopii näin Tornin elämäniloiseen tunnelmaan. Noston ansaitsee myös kosmopoliitti Leena Luostarisen Egypti-aiheinen teos, joka on saanut innoituksensa taiteilijan lukuisilta Egyptin matkoilta. Se istuu hyvin maailmanmatkaajia vilisevän Tornin tunnelmaan. 

Hotelliaulasta löytyy vitriiniin koottu näyttävä veistosnäyttely. Tämän kokoelman varjelluin teos on kuvanveistäjä Björn Weckströmin pienoismalli teoksesta Viheltävä Helsinkiläinen. Weckströmin Helsingin kaupungille lahjoittamaa teosta voi ihailla isossa koossa Iso-Roobertinkadulla, muutaman korttelin päässä hotellilta.

Hotellihuoneissa hillittyä grafiikkaa 

Hotellihuoneissa vieraita ihastuttavat taiteilija Ari Pelkoselta uuteen Torniin tilatut grafiikkateokset. 

Ihmisiä tutkivissa teoksissani vältän tiukkoja määritelmiä. Taiteellinen työskentelyni on enemmän reflektoivaa kuin julistavaa. Teokseni toimivat kuin peili – ne tuovat katsojille esiin hetkiä ja piilotettuja tunteita. Teokseni voidaan nähdä rauhallisina, hiljaisina ja melankolisina, taiteilija kertoo.

Pelkonen työskentelee eri tekniikoiden välissä yhdistäen puupiirrosgrafiikan ja maalauksen. Näin taideteoksista on tullut yhdistelmä maalattuja kerroksia sekä veistettyjä ja painettuja puupiirroskerroksia.

Pysähdy rauhassa taiteemme äärelle. Aisti värejä, muotoja ja tunnelmia. Toiveemme on, että voimme tarjota sinulle oivalluksia taiteen kautta.