12.03.2019

Minna Canthin Aatteita - valokuvanäyttely

Kirjailija ja sanomalehtinainen Minna Canth (1844-1897) oli edelläkävijä, välittäjä, vaikuttaja ja uutta luova radikaali suomalaisessa kirjallisuudessa ja yhteiskunnallisessa ajattelussa. Naiskysymys, tasa-arvo, kansallisuusaate, kansainvälisyys, raittius, suomalaisuus, suomalainen työ, kieli- ja koulutuskysymykset, yhteiskouluaate, uskonvapaus, darwinismi, filosofia, teosofia olivat Canthin kiinnostuksen kohteita. 

Näistä aiheista hän kirjoitti ja puhui jo Jyväskylässä asuessaan 1870-luvulla. Keskustelu jatkui Kuopioon muuton jälkeen Kanttilan salongissa 1880-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä yhä kiivaammin. Eikä vain puhuttu, vaan myös toimittiin. Syntyi pieniä yhteisöjä, verkostoja ja yhdistyksiä, jotka muuttivat ajattelua, käytäntöjä ja vihdoin lainsäädäntöä. 

Minna Canth on tärkeänä osana hotellimme historiaa, ei vain nimetyn osoitteen Minna Canthin kadun eikä naapurissa sijaitsevan vanhan Kanttilan perusteella. Itse Canth on vieraillut Seurahuoneella, nykyisessä Puikkarissa, aikanaan, sekä hänen luomaansa teosta Anna-Liisaa on päästy ihailemaan Seurahuoneen lavalla 1900-luvun alussa.

Valokuvanäyttelyn on toteuttanut VB-valokuvakeskus, kuvat Victor Barsokevitsch / Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Näyttelyä pääset ihastelemaan maksutta. Käynti näyttelyyn hotellimme vastaanoton kautta Minna Canthin katu 16.