Menu

Nähtävää ja koettavaa Tallinnassa

Nähtävää ja koettavaa Tallinnassa

                  NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA TALLINNASSA

Nähtävää ja koettavaa Tallinnassa

RAATIHUONE JA RAATIHUONEEN TORI
Tallinna Raatihuone on parhaiten säilynyt keskiaikainen, goottilaistyylinen raatihuone koko Pohjois-Euroopassa. Talon rakentaminen alkoi jo 1200-luvulla, mutta nykyiseen muotoonsa rakennus valmistui vuonna 1404. Raatihuoneen tornia koristaa tuuliviiri Vanha Toomas, joka on yksi kaupungin symboleista. Raatihuoneella voi vierailla koko vuoden, ja kesällä pääsee kierreportaita pitkin myös torniin, josta avautuu huikea näköala vanhaankaupunkiin.
Näyttävien kauppiaantalojen ympäröimä ja kesäisin katukahviloiden kansoittama Raatihuoneen tori on matkailumagneetti luonnostaan.

RAADINAPTEEKKI (Raekoja plats 11)
Raatihuoneentorilla sijaitsee maailman pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut apteekki. Raadinapteekissa on kirjoitettu reseptejä vuodesta 1422 ja näytteille on asetettu erilaisia rohtoja 1600-1900- luvuilta. Apteekkari ei enää määrää lepakkopulveria tai käärmeenmyrkkyä, mutta kokeeksi voi maistaa hienoa marsipaania.

SUURKILLAN TALO – VIRON HISTORIALLINEN MUSEO (Pikk 17)
Museo valottaa Viron menneisyyttä esihistoriasta 1900-luvun lopulle. Elokuvat ja interaktiiviset osuudet näyttävät, kuinka Virossa on eletty, taisteltu ja selviydytty viimeiset
11 000 vuotta. Museo toimii 1400-luvulla rakennetussa kiltatalossa, joka jo itsessään on vaikuttava historiallinen nähtävyys.

OLEVISTEN KIRKON TORNI (Lai 50)
Kerran kauan kauan sitten, vuosina 1549–1625, jos aivan tarkkoja ollaan, tämä 1200-luvulla rakennettu ja Norjan kuninkaan Olavi Haraldinpojan mukaan nimetty kirkko oli maailman korkein rakennus. Kesäkaudella Olevisten torniin pääsee myös kiipeämään, ja urheille valloittajille on luvassa hienot näkymät vanhaankaupunkiin, Toompealle ja satamaan.

NUKKETEATTERI MUSEO NUKU (Lai 1)
Nukketeatterin historiaa ja nykypäivää esittelevä jännä ja interaktiivinen koko perheen museo. Museossa on yli 30 älypuhelimistakin tuttua kosketusnäyttöä samoin kuin QR-lippu, joka tunnistaa kävijän ja varmistaa, että hän saa ikäänsä vastaavaa infoa valitsemallaan kielellä. Museossa kerrotaan nukketeatterin historiasta ja teatterinukeista. Jännitystä saa kokea Kauhukammiossa ja Lasisillalla, jolta käsin voi myös seurata nykyisiä nukkemestareita työssään. E-postikonttorissa voi rakentaa matkamuiston omasta valokuvastaan.

KAUPUNGINMUURI
Tallinna voi hyvällä syyllä olla ylpeä koko Euroopassa parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoituksistaan. Alkuperäistä ympärysmuuria on jäljellä melkein kaksi kilometriä. Itse asiassa suurena tunnelmanluojana vanhassakaupungissa ovatkin ympäröivät korkeat kivimuurit ja –tornit.

KATARIINANKUJA
Tämän pittoreskimpi ei keskiaikainen vanhakaupunki voi olla. Suloisen kujan varrella toimii mielenkiintoinen Katariinan kilta – ammatissa toimivia käsityöläisiä yhdistävä kilta, jonka jäsenet valmistavat perinteisin menetelmin keramiikkaa ja lasia, hattuja, tilkkutöitä, koruja, käsinmaalattua silkkiä ynnä muuta. Katariinankuja on kapea pikku katu, joka yhdistää Vene- ja Müürivahe-kadut. Se kulkee ikivanhan Pyhän Katariinan luostarin takaa.

KIEK IN DE KÖK & BASTIONIEN KÄYTÄVÄT (Komandandi tee 2)
Itämeren rantojen mahtavin keskiaikainen puolustustorni ja sen alta alkavat salakäytävät kertovat Tallinnan sotahistoriasta ja vievät tuhatvuotiselle aikamatkalle. Kiek in de Kökin kuudennen kerroksen kahvilasta avautuu kaunis maisema Toompealle, alakaupunkiin ja satamaan.

LENTOSATAMA (Lennusadam, Vesilennuki 6)
Satavuotiaasta vesitasohangaarista on kuoriutunut äärimmäisen kiehtova moderni merikeskus, jossa pääsee näkemään oikeita historiallisia laivoja ja vesitason ja jossa voi testata taitojaan merenkulun eri osa-alueilla, osallistua maailmanympärysmatkalle Keltaisella sukellusveneellä, tutustua mereneläviin, istahtaa merikahvilassa ja ostaa tuliaiset meriaiheisesta museopuodista. Lentosatama sijaitsee sekä sisätiloissa että ulkona.

LAULUKENTTÄ (Laululava)
Tällä suurella Kadriorgin tapahtumakeskuksella on paikka virolaisten sydämissä, sillä maan suuret laulu- ja tanssijuhlat järjestetään täällä viiden vuoden välein. Seuraavat Laulu- ja tanssijuhlat pidetään Tallinnassa 4.-6.7.2014

TAIDEMUSEO KUMU (A. Weizenbergi 34)
Viron taidemuseon uusi rakennus Kumu (arkkitehti Pekka Vapaavuori) on kulttuurista kiinnostuneiden ehdoton kohde. Valtavassa taidekeskuksessa on esillä sekä virolaisen taiteen klassikoita että kansainvälistä nykytaidetta.

TELEVISIOTORNI (Kloostrimetsa tee 58a)
Ei varmaan ole liioiteltua sanoa, että uusittu 1980-luvun TV-torni, joka nyt toimii museona, ravintolana ja tapahtuma-areenana, nostaa kävijät taivaisiin. Kun yhdistää TV-tornivierailun ja käynnin läheisessä Kasvitieteellisessä puutarhassa, saa tapahtumientäyteisen päivän koko perheelle.

MUSEO MIIA-MILLA-MANDA (L. Koidula 21c)
Tallinnassa lasten kanssa matkailevat haluavat varmasti lisätä tämän Kadriorgin puistossa sijaitsevan museon omalle vierailukohteiden listalleen. 1930-luvulla rakennetussa paviljongissa toimiva Miia-Milla-Manda on 3–11 -vuotiaille lapsille suunnattu hauska ja luova puuhapaikka.

KALAMAJA: PUUTALOJA JA BOHEEMIA VIEHÄTYSVOIMAA
Entisestä kalastajakylästä, myöhemmästä teollisuuskorttelista ja välillä rappeutuneesta alueesta on herännyt uuteen elämään todellinen Prinsessa Ruusunen. Kalamajassa sijaitsee moderni merimuseo Lentosatama ja se on koko kaupungin ravintolaelämän trendikkäin keidas.
KADRIORGIN PUISTO JA PALATSI: VENÄJÄN TSAARIVALLAN LOISTOA
Matka Tallinnaan ei ole matka Tallinnaan ilman käyntiä upeassa Pohjolan barokkipalatsissa, jonka Venäjän tsaari Pietari Suuri rakennutti vaimolleen Katariina I:lle vuonna 1718. Mahtipontinen kesälinna ja siististi parturoidut puutarhat ovat oiva näyte tsaristisesta loistosta, mutta yhtä hyvä syy vierailla palatsissa ovat siellä esillä olevat Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmat.

ROTERMANNIN KORTTELI: TEOLLISUUSARKKITEHTUURIA JA MODERNIA ELÄMÄÄ
Upeasti entisöidystä, vanhasta tehdaskeskittymästä aivan vanhankaupungin naapurista löytyy monia mukavia kauppoja ja ravintoloita sekä kulttuuritarjontaa.