Menu
Merenkurkun saariston Unescon maailmanperintökohde
Merenkurkun saaristo

Lähde seikkailulle Merenkurkun saaristoon!

Hiljaisuus. Valo. Villanharmaa tai toisinaan kristallin hehkuna kimaltava merenselkä. Kivet, jotka ovat olleet ennen meitä ja tulevat olemaan vielä kauan sen jälkeen, kun meitä ei enää ole. Tuuli. Linnut.

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa ja muodostaa yhdessä Korkean Rannikon kanssa rajat ylittävän geologisen maailmanperintökohteen. Alue kuuluu myös yhdessä Korkean rannikon kanssa maailmanlaajuiseen yhteisöön joka koostuu yhteensä 46:sta meriin liittyvästä maailmanperintöalueesta.

Valoisilla, karun kauniilla karikoillamme on tilaa hengittää. Anna merituulten kuljettaa arjen kiireet ja murheet kauas silmänkantamattomiin. Nauti, tässä ja nyt. Ympäri vuoden.

Näkötorni Saltkaret ja Bodvattnet runt -luontopolku
40 km Vaasasta luoteeseen

Vaikuttava, tummaksi tervattu ja 20 metriä korkea Saltkaretin näkötorni sijaitsee Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella, tarkemmin sanottuna Svedjehamnin kalasatamassa Mustasaaren kunnassa. Tornista avautuvat upeat näkymät De Geer -pyykkilautamoreenien ylle. Alueen ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viime jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.

Bodvattnet runt luontopolku alkaa myös Svedjehamnista. Vierailijat pääsevät luontopolulla tutustumaan maankohoamisilmiöön ja De Geer -moreeneihin.
Polku on noin 3,5 km pitkä. Mustasaari/Björköby.

Söderfjärdenin meteoriihi
12 km Vaasasta etelään

Söderfjärdenin meteoriittikraatteri syntyi meteoriitin rajussa törmäyksessä noin 520 miljoonaa vuotta sitten. Nykyään kraatteri on lintujen paratiisi, ja vierailijat pääsevät seuraamaan alueen runsasta linnustoa seitsemän metriä korkeasta lintutornista käsin. Söderfjärden on kurkien tärkein levähdyspaikka koko Suomessa.

Meteoriihen vierailukeskuksen näyttelyssä kerrotaan kraatterin jännittävästä historiasta tehokkaan ja värikkään multimedian, opettavaisten valokaappien ja monien muiden välineiden avulla. Lisäksi alueella on hyvin varusteltu observatorio, jonka kaukoputkella voi tutkia satojen miljoonien valovuosien päässä maailmankaikkeudessa sijaitsevia taivaankappaleita. Vaasa/Sundom.

Museot Vaasassa
Lisätiedot ja aukioloajat: museot Vaasa

Wasaline
Wasaline tarjoaa vaivattoman ja kauniin oikotien yli Merenkurkun. Matka Vaasasta Uumajaan on lyhin merireitti Ruotsiin ja kulkee kauniin UNESCOn maailmanperinnön läpi. Laivalla nautit hyvästä ruoasta ja mukavasta tunnelmasta. Uusi upea Aurora Botnia-laiva on ensimmäinen juuri Vaasa - Uumaja reitille rakennettu laiva. Se on varustettu uusimmalla ympäristäteknologialla ja ajaa uusiutuvalla polttoaineella ja sähköllä.
 

Lisätietoja: Visit Vaasa - Koe Merenkurkku