Menu

Stilriktningar i Torni i Helsingfors – Art Deco

Solo Sokos Hotel Torni i Helsingfors har tre olika stilriktningar. De s.k. Kyllikki-rummen är inredda i jugendstil från 1900-talets början (Art Nouveau). Torni-rummen har inredning i Art Deco stil från 1930-talet. Därtill är rummen på våningarna 8–11 i Torni moderna panoramarum. Inredningen i rummen är planerad av Pirkko-Liisa Topelius.

Så gott som varje rum har sin egen prägel, man kan nästan säga att det inte finns två exakt likadana rum i Torni. Rummens färger, möbler och former varierar enligt våning och stilriktning. I varje rum finns även konstverk som fås från konstutställningar som byts ut varje månad i Ateljee Bar; i några rum täcker konstverket hela väggytan.

Art Deco

I hotellets inredning avspeglas olika byggnadsepoker under vilka såväl funktionalismen som Art Decon har haft stort inflytande. Å andra sidan har hotellet som satsar på konst naturligtvis även som utgångspunkt i inredningen valt en konstriktning från dess byggnadsepok, suprematismen.

Art Deco-andan lever i hotellets korridorer, särskilt i gångmattorna vars fem färger, terrakotta, gult, ljus- och grafitgrått samt svart, återkommer i våningarnas färgskala och avslutas på den översta hotellvåningen med vitt och ett ljusblått tak. Eftersom gångmattorna är i Art Deco-stil har badrummen byggts helt kring suprematismens grundare Malevitj konstverk Red Square; verket beskriver en fransk lantkvinna och hennes lidanden.

 

Funkisstilen och Art Deco skapar atmosfär i det nuvarande Torni. Atmosfären har stor betydelse i varje stund och situation, och i Torni har vi försökt skapa en jämvikt mellan nytt och gammalt. Det har aldrig varit frågan om att göra Torni till ett museum, trots att vi har haft mycket samarbete med Helsingfors stadsmuseum.

 

 

Rum i Art deco-stil finns bland rumstyperna Solo Single, Solo Queen, Art Deco suite samt Solo Up Queen och King, som också har möjlighet till extrasäng. Boka snabbt!