Hem

Sök bokning

Hållbarhet på Sokos Hotels

content-page-hero-image

Vi skapar hållbar lycka sedan 1974

Sokos Hotellen arbetar för ett lyckligare resande. Det innebär att vi bryr oss om både våra gästers välbefinnande samt om klimatet och miljön. Detta har också noterats av våra kunder, som igen har utsett oss till Finlands mest hållbara hotellkedja.

Du kan alltid göra ett bättre val

Vi följer S-gruppens ambitiösa hållbarhetsprogram, där ett av de viktigaste målen är att uppnå koldioxidnegativ verksamhet före slutet av 2025. Våra gäster sover, äter, tvättar, jobbar och trivs hos oss varje dag, året runt. De hållbara valen multipliceras via våra gäster och därför vill vi kontinuerligt utveckla vår verksamhet i en mer hållbar riktning. Vårt mål är att erbjuda varje anställd och gäst en plats där de bemöts på lika villkor och som individer.

Alla våra hotell uppfyller de strikta kriterierna för Green Key-certifikatet och Sustainable Travel Finland-märkningen.

Därför är Sokos Hotellen ett bättre val.

Ansvar för miljön: Vi använder oss av hållbara källor

Vi strävar efter koldioxidnegativitet i vår verksamhet. För att uppnå detta har vi redan övergått främst till förnybar energi och uteslutande till förnybar el. Några av våra hotell producerar energi för eget bruk och för elnätet, till exempel med hjälp av solpaneler. Mängden koldioxidutsläpp i finländska Sokos Hotell är 31 kg CO₂/rum och dag inklusive frukost. Mängden motsvarar genomsnittet i Sokos Hotels-kedjan. I beräkningen ingår utsläpp enligt dimensionerna Scope 1 & 2. 85 % av utsläppen uppstår från frukosten. Beträffande frukosten har även livsmedlens logistik från producentlandet till logistikcentret och från logistikcentret till det mest avlägsna hotellet i Finland beaktats. Vad gäller egna utsläpp kommer de största utsläppen från uppvärmningsenergin, där Sokos Hotels-kedjan är beroende av verksamhet som drivs av samarbetspartner.

Vi främjar också en planetär kost, det vill säga en kost som är lättare för klimatet, och ökar antalet växtbaserade alternativ i våra restauranger. Vi gör det enklare för våra gäster att göra klimatsmarta val. Varje hotell har till exempel laddstationer för elbilar, och du kan vid frukosten välja växtbaserade rätter.

Ansvar för människor: Bo bra på våra hotell

Vårt ursprung i nordisk demokrati och jämlikhet vägleder oss att arbeta för ett jämlikt och tillgängligt hotell- och restaurangbesök. Varje Sokos Hotell har tillgänglighetsanpassade rum.

Vi månar om varandra. Vi sysselsätter mer än 1 300 egna anställda och investerar, som en av de största hotellkedjorna i Finland, i vår roll som en rättvis, värdebaserad arbetsgivare.

Lokalsamhället är också viktigt för oss. 80% av maten vi serverar är av finländskt ursprung, och våra restauranger serverar lokala smaker som producerats i närheten av varje hotell.

Vinnare av Sustainable Brand Index 2024

Vårt arbete för hållbarhet har uppmärksammats, eftersom finländarna i undersökningen Sustainable Brand Index för tolfte gången i rad utsåg Sokos Hotels som den mest hållbara hotellkedjan i den finländska hotellkategorin. Den här typen av erkännande från finländska konsumenter är en hederssak för oss. Vi vill tacka våra kunder för deras förtroende.

Läs mer »