Solo Sokos Hotel Helsinki fyller 90 i år!
I år firar vi hotellets 90-årsjubileum!
På 1800-talet täcktes den plats där hotellet nu står ännu av Glovikens grumliga vatten. Enligt obekräftade uppgifter fanns på hotellets plats en brygga, från vilken det bedrevs utskänkning. Staden gav tomtmark i området gratis till medborgarna, men tomten i hörnet mellan Regeringsgatan och Glogatan såldes för 4 penni per kvadratmeter.
År 1930 reste sig Helsingfors finska sparbanks nya affärspalats i hörnet mellan Regeringsgatan och Glogatan. Vid sidan av bankverksamheten började man också bedriva hotell- och restaurangverksamhet i fastigheten i augusti 1930. Såväl själva byggnaden som hotellets inredning och möbler hade planerats av arkitekten P.E. Blomstedt. När hotellet öppnade sina dörrar för allmänheten uppmärksammades det stort i pressen, eftersom "hotell Helsinki med sina hallar, stora restaurangavdelningar och rum för resenärer var en inrättning i åtta våningar" och den första av sitt slag i vårt land. Det finländska storhotellet i Helsingfors hade blivit verklighet. Trots de svåra ekonomiska tiderna och förbudsåren blev hotellet snabbt populärt, särskilt bland affärsmän, konstnärer och idrottare. I den dåvarande festvåningen ordnades från 1930-talet och framåt såväl viktiga möten som olika fester med god mat.
Paavo Nurmi och Gunnar Bärlund var populära gäster på hotellet, där man i september 1932 firade de återvändande idrottarna från OS i Los Angeles med musik och hurrarop. På sidorna i hotellets gamla gästbok kan man också hitta Urho Kekkonens och Benito Mussolinis namnteckningar.
Under 1940-talet var många livsmedel ransonerade, men man strävade ändå efter att bedriva restaurangverksamheten i den mån det var möjligt, med de begränsningar som ransoneringen fordrade. Menyerna var prissatta i enlighet med ransoneringskorten, och om man hade tur kunde det till och med finnas bakverk med socker i köket.
1970-talet förde med sig legendariska Helsinki Club, som genast blev ett av stadens populäraste tillhåll för dem som ville dansa disco och visa upp sig. På Helsinki Club ordnades traditionella danstillställningar där Miss Finland och Miss Scandinavia med arvprinsessor presenterades. Många dåtida hotelldirektörer fick den första valsen med en nybakt miss. År 1971 gick hotellet in i ett nytt tidevarv genom att ansluta sig till S-gruppen.
Efter ett halvt sekel var det hög tid för en modernisering av hotellet. År 1983 förnyades hotellet helt genom en renovering som tog elva månader i anspråk. Esa Vapaavuoris inredningsarkitektbyrå och arkitekten Kaj Johansson, som ansvarade för inredningen, beslöt att inreda rummen i träfunkisstil i 30-talsstuk.
I mitten av 1990-talet fick hotellet betydligt mer utrymme till sitt förfogande, då Helsingfors finska sparbank avslutade sin verksamhet till följd av bankkrisen. Antalet hotellrum ökade till det nuvarande antalet på drygt tvåhundra. Hotellets reception flyttade från Regeringsgatan till Glogatans sida, restaurang Fransmanni byggdes i den tidigare banksalen och i hörnet av byggnaden öppnades Amarillo, som år 2000 gjordes om till en Memphis-restaurang.
Den senaste förnyelsen av rummen gjordes åren 2006–2007, då inredningsarkitekten Maarit Gummerus ansvarade för inredningen. Restaurang Fransmanni förnyades under ledning av inredningsarkitekten Jutta Johansson år 2011. I mars 2016 förnyades Fransmanni på nytt, och införde konceptet Frans & Amélie inom bistrokedjan Frans & les Femmes. Helsinki Club blomstrade ända fram till 2000-talet, och öppnade sina dörrar för festfolket för sista gången i december 2012. I nattklubbens lokaler finns numera gymmet EasyFit Helsinki Club.
Det perfekta läget mitt i centrum, de trots detta tysta och lugna rummen samt den vänliga servicen har alltid varit Helsinkis trumfkort. Original Sokos Hotel Helsinki lever och andas fortfarande i takt med Helsingfors. Vi känner också vårt Helsingfors utan och innan, och vår lättsamma och vänliga personal ger gärna tips om Helsingfors sevärdheter, upplevelser och dolda pärlor.