Menu

Kaarles personal rekommenderar – kryssning till fyrön Tankar

"För mig är Tankar likväl paradiset: en jämförelsevis karg ö med klippor och havstorn vid stränderna, ett myller av små lutande hus och bryggor, en fyr, en lotsstuga – och över det hela en doft av sälta, som leder tanken till Bottenhavets omätliga rikedomar." (Erla Hovilainen, 1945)

Guidade rundtur på ön
I M/S Jennys biljettpris ingår alltid en guidad rundtur på ön. Rundturen startar från hamnen fem minuter efter att fartyget har anlänt. Vid behov också en timme efter ankomst. Rundturer på finska-svenska-engelska. Tillträde till fyren under fyrdagar eller på förhandsbeställning.

I samarbete med Karleby Guider rf. kan man hyra en auktoriserad guide för hela resan till Tankar. Bokningar sker via Visit Kokkola.

Fyrdagar på Tankar

Fyren Tankar kan besökas på onsdagar under sommaren. Fyren fungerar främst som en sjösäkerhetsanordning och används fortfarande, så ljusanläggningen är stängd för besök. Fyrbesök genomförs endast med guide. För säkerhets skull kan max. sex personer klättra upp till fyren samtidigt. Fyravgift (5€) tas av alla över 15 år.

Tankar fyr har lyst för sjöfarare sedan den 15 oktober 1889. Fyren är fortfarande en av Finlands ljusstarkaste fyrar i bruk.

Fyrbesök varje onsdag 7.6 – 30.8.2023 kl. 12.30-15.00.
– Inträdesbiljetten till fyren köps från kiosken ombord M/S Jenny.
För säkerhets skull kan max. sex personer (5 + guide) klättra upp till fyren samtidigt.

Lär mer om Tankar här