Menu

Imponerande restauranger, finländsk värdekonst och originaldetaljer – Hotel Torni slår upp sina dörrar den 12.4.

Helrenoverade Solo Sokos Hotel Torni, landmärket i Helsingfors centrum, slår upp sina dörrar den 12.4. Hotellet med restauranger har under projektet som har varat i mer än två år renoverats från köket till takbaren. Kvar finns de fantastiska vyerna, historiska detaljerna och Tornis konstsamling, som kompletteras med ett urval toppverk från SOK:s omfattande samling. 

Tornis renoveringsprojekt som inleddes i slutet av år 2019 har slutförts och det helrenoverade hotellet öppnar sina dörrar för gäster den 12.4.2022 kl. 12. Hotellets 154 rum, restauranger och lobbyområden totalrenoverades och samtidigt grundrenoverades hela byggnaden. 

Restaurangerna har genomgått särskilt stora förändringar. Restaurang OR, som vetter mot hörnet av Georgsgatan och Kalevagatan, är en vinbar och ett modernt brasserie, med en raw bar från vilken man kan avnjuta ostron, aptitretare och desserter. Restaurangens inredning har art déco-influenser och en färgsättning som är helt unik i den finländska restaurangvärlden. 

Hotell Torni serverar högklassiga maträtter från tidig morgon till sen kväll. Tornis heldagsmeny låter dig beställa mat på rummet och till hotellets samtliga restauranger. Matias Nitovuori, som tidigare har verkat i bland annat Palace och Carelia, ansvarar för Tornis kök. Vid frukosten blir Tornis gäster bland annat bortskämda med surdegsbröd bakat efter Matias eget recept. 

En av de mest framträdande förändringarna finns i mitten av hotellet, under den magnifika kupolen, dit American Bar återvänder från Kalevagatan, till sin ursprungliga plats. Helheten kröns av Paavo Tynells vägglampor som hittades i Tornis lager i samband med renoveringsprojektet, och i vilkas stämningsfulla sken man kan avnjuta Tornis egna klassiska cocktails runt den rundade bardisken. 

Konst för alla sinnen

Till finesserna i det renoverade Solo Sokos Hotel Torni hör hotellets omfattande konstsamling. Den mångsidiga samlingen omfattar målningar, grafik, skulpturer och fotokonst. På receptionens konstvägg finns en miniatyrversion av Björn Weckströms visslande helsingforsare, vars original är belägen på Stora Robertsgatan, och i hisslobbyn hälsas gästerna välkomna av Kaarlo Haltias skulptur, Aino, som tidigare stod i ett av rummen i jugend-delen. Konstverk pryder hotellets samtliga utrymmen, inklusive rummen. 

Tornis egen konst har kompletterats med verk utvalda ur SOK:s konstsamling. SOK har samlat närmare 100 år av finländsk konst, vars pärlor nu kan beundras i Tornis offentliga utrymmen. Musiken som spelas i Tornis korridorer är ett verk av den finländska kompositören Petri Alanko. Tornis musikaliska verk skildrar en dag på hotellet – det som försiggår i Torni från de tidiga morgontimmarna till kvällens klirr av champagneglas. 

Tornis nya hotellrum förmedlar en lugn och bohemisk lyxkänsla. Tornis utsiktsrum erbjuder en hisnande utsikt över Helsingfors. I Jugend-delen har de magnifika kakelugnarna och spegeldörrarna restaurerats, och det ursprungliga trapphuset med sina målade glasfönster och spektakulära utsmyckningar har bevarats genom Tornis färgstarka historiska skeden. I Torni-delen är den gamla hissen med skjutdörrar och Georgsgatans huvudentré ursprungliga och en del av tornets unika atmosfär.
- Hotellets gäster med sina tusentals berättelser och husets fina arkitektur har under decennierna skapat Tornis unika anda. Bibehållandet och förstärkandet av hotellets konstnärliga, till och med lite bohemiska atmosfär, har varit ett av syftena med renoveringen. Jag är glad över att vi äntligen kan välkomna våra gäster att uppleva den hos oss, säger hotelldirektören Juha Maatala.


Solo Sokos Hotel Torni 

Öppnar 12.4.2022
Adress: Georgsgatan 26, Helsingfors
Rum: 154
Fastighetens ägare: Varma
Arkitektonisk design: Arkkitehdit Soini & Horto
Restaurangernas inredning: Fyra Oy
Rummens inredning: Studio Joanna Laajisto
Hotelloperatör: Sokotel Oy
Mer information: https://www.sokoshotels.fi/sv/helsingfors/sokos-hotel-torni

Tornis restauranger 

OR Restaurang & Bar: modernt fisk- och vegobaserat brasserie, raw bar och vinbar
Ateljee Bar: champagne, frukost och afternoon tea högst uppe i Torni
American Bar: klassiska och moderna cocktails
O'Malley's: Whisky och öl i Finlands första irländska pub
Tornin Piha: En stämningsfull sommaroas på Tornis innergård. Öppnar i maj 2022.

Mer information

Juha Maatala
Hotelldirektör
Solo Sokos Hotel Torni & Solo Sokos Hotel Helsinki
tfn 050 477 8394
juha.maatala@sok.fi

Hotel Torni är en betydande byggnad både vad gäller stadsbilden och i kulturhistorisk bemärkelse, och består av två fastigheter: Torni, ritad av Jung & Jung och färdigställd 1931, och Kyllikki, som ursprungligen fungerade som bostadshus, färdigställd 1903. Kyllikki ritades av Polón & Georg Wasastjerna, och byggnaden införlivades som del av Torni vid föregående grundrenovering på 1980-talet.