Gunnars producentberättelser 3/6 – Hantverksbröd bakat med stor kärlek och mycket tid

Företagaren Mikko Hietala hade 20 års erfarenhet av branschen när han grundade bageriet 2012. Som företagare fick Hietala förverkliga sin passion, att jobba med handgjorda konditoriprodukter och surdegsbakning. Det första halvåret startade Hietala upp verksamheten i hyreslokaler och tog tid på sig att skapa ett varumärke och produkter. Nu sysselsätter hela varumärket inte mindre än 42 personer.  

"Tillväxten har varit fantastisk och vi har jobbat hårt. De förstklassiga hantverksprodukterna har vunnit människornas hjärtan", säger Hietala. MBakery har utvidgat sin verksamhet till Helsingfors och nu även till Tammerfors. Det finns också planer på större produktionslokaler i Åbo. Även om verksamheten expanderar lovar företagaren att hantverket aldrig kommer att försvinna.  

"Vi grundar hellre många små bagerier än stora produktionslinjer i en stor anläggning", försäkrar Hietala. Framöver kommer företaget säkerligen att skaffa några maskiner som underlättar verksamheten, men hantverket kommer alltid att bevaras. 

Hietala lyser av iver och talar gärna om sin passion. Han har mycket att berätta om brödets själ, smak och tillverkningsprocesser, men framför allt lyfter han fram sina skickliga medarbetare som han kan lita på till 100 procent. "Tiina som skapat våra surdegsbröd är ett utmärkt exempel på att man kan känna passionerat för sitt jobb. Hon sköter kanske till och med våra bröd bättre än sina barn", säger Hietala med ett skratt.  

 

Gunnar kommer att få ett eget bröd

MBakerys produktsortiment inkluderar bröd och bakverk samt konditoriprodukter. Utöver konditoriprodukterna finns det 14 olika sorters bröd. Nu håller bageriet även på att ta fram ett 100 % havrebröd som är jäst-, mjölk- och glutenfritt. 

 "Vid sidan av samarbetet med detaljhandeln har vi även börjat samarbeta aktivt med restauranger och hotell. Detta är intressant, eftersom vi till exempel kan planera ett eget bröd för en restaurang i samarbete med restaurangen", säger Hietala.  

Också Gunnar ska få ett eget bröd och där kommer även faddrarna att ha ett finger med i spelet. Faddrarna Heidi Wirkkala, Hanna Koivikko, Paula Stam och Sakari Lehti har fått smaka på bröden och säga sin åsikt om dem. Det var en grupp nöjda faddrar som provsmakade de ugnsvarma bröden. "Vilket av bröden skulle då passa Gunnar?", frågar restaurangchefen Sami Kivirinta. Restaurangfaddern Paula Stam funderar på om potatis- och lökbrödet eller vallmobrödet skulle passa till frukosten och får medhåll av de övriga faddrarna. 7-kornsbrödet som är gott med enbart smör faller också juryn i smaken tack vare dess fina konsistens och smak. Restaurangchefen verkar nöjd med juryns åsikter. 

Restaurangfaddern Paula Stam berättar om sin resa till Italien nyligen där hon såg läckra hantverksbröd överallt. "Utöver smaken är även brödets utseende och konsistens mycket viktiga faktorer", säger Stam. "Det skulle gärna få finnas mer fantastiska bröd även i Finland och lyckligtvis är vi nu på god väg dit!" 

 

 

Bageriets surdegsbröd bakas för hand med mycket tid

Tillverkning av surdegsbröd för hand är en lång process, där slutresultatet är belöningen. Degen får vila i 24–72 timmar före gräddningen, vilket ger brödet dess unika smak. Degen vänds med jämna mellanrum för att den ska få exakt rätt luftiga konsistens. Efter vilan bakas degen ut för hand och sedan gräddas bröden på baksten. Bröden tillagas så att de är som bäst när de levererats till butikerna. "Många konsumenter tror att ett bröd är gammalt om det har en hård skorpa. Men det stämmer inte alls, den hårda skorpan är färsk och knaprig och håller brödet saftigt inuti", säger Hietala. Många är också tveksamma till brödens storlek, men bagaren Tiina Mäkinen tipsar att brödet håller bra om du fryser ned det i folie, sedan låter det tina upp försiktigt och gräddar det i ugnen i 100 grader i 5 minuter. 

Bageriet använder tre olika grundsurdegar och på fredagar en specialsurdeg då man improviserar fram bröden. "Sist testade vi till exempel ett bröd som var svartfärgat med aktivt kol och det fick ett positivt mottagande", säger Hietala. Bageriet strävar efter att använda lokala råvaruproducenter och köper till exempel morötter från Alitalon tila och mjöl från Liitolan Mylly och Kimito Kvarn. 

Surdegsbröd har en tät, saftig och mättande konsistens som ger en behaglig mättnadskänsla. Surdegsbröd har en aromatisk och syrlig smak. Det färdiga brödet behöver inget annat pålägg än lite mjukt smör.

 

Härnäst gör Gunnars restaurangfaddrar ett besök på bryggeriet Kuninkaantien Panimo i Tuorla i S:t Karins.

Restaurang Gunnar öppnar den 15 februari 2019 i anslutning till Solo Sokos Hotel Seurahuone.