Gunnars producentberättelser 1/6 – Restaurangfaddrarna på besök på fårgården Sikka Talu

På SikkaTalu har ett lamm fötts som bär restaurang Gunnars namn. Gunnars restaurangfaddrar har besökt det lilla, men livliga lammet på dess hemgård i Rimito. Under besöket fick de smaka på läcker yoghurt och sammetslen glass gjord av fårmjölk. Faddrarna hittade genast ett användningsändamål för dessa produkter i Seurahuones restaurang.

"Användning av lokala råvaror är en viktig värdering för restaurangen. Dessutom vill vi besöka producenterna på gården och höra deras berättelse kring produkten", säger Sami Kivirinta, restaurangchef på Gunnar. "Restaurangfaddrarna ger i sin tur värdefull feedback om själva produkten ur kundernas perspektiv och goda idéer på hur produkten kan användas i restaurangen", säger Kivirinta.

Fårens välbefinnande bakom Sikka Talus produkter

Fårfarmarna Katja och Alar Sikka har ett jobb där människors och djurs välbefinnande är den viktigaste värderingen. Som exempel lyfter Katja fram den tid, upp till två månader, som lammen får tillbringa tillsammans med tackan, i trygghet, och dia den allra bästa mjölken. "Detta gör vi inte enbart för att upprätthålla ekonomisk balans, utan av kärlek till djuren. Jag hoppas att den omsorg och kärlek vi visar våra får även syns i form av läcker smak på matgästernas tallrikar", säger Katja Sikka. 

Fårfarmarna har valt att vid sidan av ostfrisiska mjölkfår föda upp utrotningshotade Ålandsfår. För Katja och Alar var det genast självklart att välja Ålandsfår, eftersom det är viktigt för dem att skydda den finländska ursprungsrasen. Idén om produkter tillverkade av fårmjölk föddes genom att den näringsrika mjölken från ostfrisiska mjölkfår har en så läcker smak. Av mjölken tillverkas sammetslen glass och supergod yoghurt. Mjölkprodukterna har ingen tillsats av grädde av komjölk eller separata förtjockningsmedel. Fårmjölken i sig behandlas så lite som möjligt, till exempel homogeniseras den inte alls. På fårgården tillverkas utöver mjölk även kött och vackra, värmande fällar. 

Glassen och yoghurten övertygade smakjuryn 

Utu-fårmjölksglassen innehåller endast fårmjölk, ekologiskt socker och självfallet naturlig smak. "Glassen har en mjuk och maffig smak. Den har ingen ullsmak alls, utan snarare är den fyllig och har enligt mig precis lagom sötma", säger restaurangfaddern Paula Stam. Restaurangfaddern Arja Laajalehto tycker att vaniljglassen till och med smakar bättre än italiensk glass och utbrister: "den här smakar ju precis som en vaniljstång doftar, wow!".

Glassen finns i fyra olika smaker: yoghurt–honung, vanilj, choklad och kokos. Faddrarna var en nöjd smakjury och alla gav beröm för att glassen hade så en fin konsistens och yoghurten lagom mycket syra. Faddrarna funderade tillsammans med restaurangchefen på om glassen och yoghurten skulle passa i Gunnars produktsortiment. Paula Stam gillade tanken om att ha även andra produkter från samma gård, som fällar och kött. Glass och yoghurt säljs utöver på Gunnar även i ett fåtal butiker och i en REKO-ring. 

Gunnar

Ett helsvart litet lamm, med en precis lagom lockig päls, som hade fötts på gården bara ett par dagar innan fick namnet Gunnar under besöket. Gunnar kommer att växa upp till en ståtlig bagge som sedan får en egen skock med tackor att ta hand om. Fårfarmaren Katja ville att restaurangfaddrarna skulle hjälp till med att välja öronmärke till Gunnar: "ska vi lägga ett i plast, en rosa triangel eller en metallring?", frågade Katja. Faddern Paula utbrast att triangeln påminner om Tinky Winky från Teletubbies, och genom ett enhälligt beslut valdes eleganta metallringar. I fortsättningen följer vi Gunnars liv på fårgården SikkaTalu och kanske vi någon gång i framtiden får besök av baggen på Seurahuone i Åbo. Slutligen skålades det för Gunnar i mjölk, som han kommer att få livnära sig på de kommande sex veckorna.

Faddrarna nöjda med besöket

För restaurangen är det viktigt att vi känner till råvarornas ursprung och att vi stolt kan berätta för matgästerna om det. Vi har sökt efter sex småproducenter i Egentliga Finland vilkas produkter vi kommer att använda i restaurang Gunnar. "Det var roligt att få besöka gården och kunna konstatera att produkterna är förstklassiga. Vi blev särskilt förtjusta i yoghurten och glassen", säger restaurangfaddern Sakari Lehti. Även restaurangfaddern Aleksi Muurinen tycker att besöket var en intressant och givande upplevelse. "Slutkonsumenternas åsikter är särskilt viktiga för producenterna, och därför är det fantastiskt att faddrarna gjorde ett besök på gården", säger företagaren Katja. Härnäst får faddrarna lära sig mer om honung från svarta bin på honungsgården Tammirauman Hunajatila i Rimito.