Menu
KVARKENS SKÄRGÅRD Välkommen på ett besök i Finlands enda UNESCO naturarv - världsarvet Kvarkens skärgård.
Kvarkens skärgård

Äventyr i Kvarkens skärgård

Tystnad blandat med havets brus. Ljus. Mjuka gråa toner och skimrande vidder av hav och is. Stenar, som har funnits före oss och kommer att finnas kvar länge för kommande generationer. Vind. Fåglar.
 

Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista och utgör tillsammans med Höga Kusten i Sverige ett gränsöverskridande geologiskt världsarv. Vi hör även till en global familj av 46 marina världsarv. 

I vår soliga, karga skärgård finns det rum att andas. Låt havsvindarna blåsa bort vardagens brådska och bekymmer från ditt sinne... Njut, här och nu. Året runt.
 

Utkikstornet Saltkaret och Bodvattnet runt-naturstig
40 km från Vasa mot nordväst

Det ståtliga utkikstornet Saltkaret i tjära når upp till 20 meter över havet. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken. Utkikstornet i trä är ett trevligt rastställe för en utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning. I Svedjehamn börjar naturstigen Bodvattnet runt som rundar den gamla fiskehamnen och förevisar landhöjningskustens natur och De Geer-moränerna. Naturstigen är 3,5 km lång.

Meteoria Söderfjärden
12 km från Vasa till väst

Söderfjärden är egentligen en unik meteoritkrater, som uppkom i en våldsam krasch för 520 miljoner år sedan. Kratergrytan fylld med avlagringar är idag en torrlagd jordbruksslätt och ett paradis för fåglar. Kraterns spännande historia presenteras i färgsprakande multimedial form i Meteorias utställning. Där finns även lärorika ljusskåp, borrkärnor, meteoriter, fågelljud och historiska jordbruksredskap. 

Invid Meteoria finns ett sju meter högt fågeltorn, som alltid är öppet. Från tornet ser man hela Söderfjärden.
Med egen kikare kan man följa kraterslättens rika fågelliv, bland annat höstens tranor.

Museer
Mer information och öppettider: museer i Vasa

Wasaline
Wasaline erbjuder en smidig och vacker genväg över Kvarken. Resan från Vasa till Umeå är den kortaste havsrutten till Sverige och går igenom UNESCO:s vackra världsarv. Njut av den goda maten och den trevliga stämningen ombord. Den nya färjan Aurora Botnia är det första specialtillverkade fartyget för rutten Vasa - Umeå. Fartyget är utrustat med den senaste miljötekniken som finns tillgänglig på marknaden och drivs på el och förnybara bränslen.
 

Mera information: Visit Vasa - Upplev Kvarkens skärgård