Menu

Tornis berömda gäster

Under årens lopp har många berömda och värdiga gäster trivts på hotellet Torni och njutit av den bohemiska och internationella atmosfären här. Såväl kungligheter, filmstjärnor, författare och bildkonstnärer har vistats här.

 

Josephine Baker

Josephine Baker var en danskonstnär, skådespelerska och sångerska på Paris revyteater. Hon besökte hotellet Torni i december år 1933. Baker hade kommit till Helsingfors och Åbo för att uppträda med en stor orkester. Det blev rätt livligt eftersom det enbart i Helsingfors arrangerades hela sex föreställningar. Stjärnan i världsklass inte bara bodde på hotell Torni, men träffade även reportrar här mellan föreställningarna och enligt historien skrev hon sina julkort i Tornis stämningsfulla miljö. 

 

Zeppelin  

Den kanske mest intressanta detaljen i Ateljé Barens historia är gången som byggdes till hotellets tak under 1930-talet. På taket byggdes också en fästningsplats för det tyska luftskeppet Graf Zeppelin som besökte Helsingfors. Tanken var att luftskeppet skulle kunna landa på taket och passagerarna ta sig längs med en stege ner till baren för att njuta av drinkar. Luftskeppet landade dock aldrig men gångvägen till taket finns fortfarande kvar. Du kan se öppningen i taket bredvid bardisken i Ateljé Bar.

 

Mika Waltari

Författaren Mika Waltari kunde ofta skådas engagerad i djupa samtal på Tornis restauranger. Han var en gäst som i motsats till Nobelförfattaren F.E. Sillanpää satt mycket stilla och lugnt på restaurangen. Sillanpää, som sades ha varit mycket högljudd hade därför på ett finkänsligt sätt ofta flyttats över till restaurangsidan med kabinetter. Torni var en populär plats bland de intellektuella – och deras samtal har samlats i en gästabudsbok som heter Tornin pidot. 

 

Roger Moore

I skydd av Tornis väggar har många framstående personer trivts från Jean Sibelius till Freddie Mercury och från världsberömda skådespelare till europeiska kungligheter. En av gästerna hade i tiderna en önskan som personalen minns särskilt väl: skådespelaren Roger Moore ville till frukost endast ha havregrynsgröt och honung. Historien vittnar dock inte offentligt om att han i likhet med den berömda agentfiguren skulle ha druckit Dry Martini i Tornis bar. 

 

Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald, som ansågs vara den som sköt president John F. Kennedy, besökte Helsingfors år 1959. Han hade avsikt att hoppa över till Sovjetunionen. På sin resa stannade han i Helsingfors och övernattade på hotellet Torni. Härifrån fortsatte Oswald sin resa till Moskva, men vistelsen i Sovjetunionen och det sovjetiska liv som Oswald förhärligat blev kort, då mannen inte beviljades medborgarskap i landet. Redan år 1962 återvände han till USA tillsammans med sin nya familj. 

 

Kontrollkommissionen

Efter kriget var Helsingfors centrum ockuperat. Den sovjetiska delegationen från de allierades kontrollkommission drev verksamhet från hotellet Torni mellan åren 1944 och 1947. Ryssarna hämtade också med sig sin egen personal inklusive kockar. Då fanns det en biljardsal i utsiktskabinettet, och enligt ryktet upprättades också en biograf i huset. Livet i Torni var då ganska oroligt, polisen stod vakt utanför hotellet från morgon till kväll. År 1948 återlämnade Kontrollkommissionen Torni till det nybildade Affärsmannahotellet Ab (Liikemieshotellit Oy). Och så började Tornis nya, fantastiska tidevarv.