Gunnar och Chef's Sharing Table bjuder in er till samma bord

Genom ett beslut som fastställdes i senaten i Åbo stad beslutades att plantering av träd på Gamla Stortorget kan inledas. En skogsalm planterades i den blivande Porthanskvären 1835. Därefter har trädet fått se och uppleva många trivsamma, uppfriskande och roliga år i Åbo. I samband med att skvären restaurerades 2008 beslutades att skogsalmen ska fällas. Trädet sågades till timmer som lagrades fram till 2013. Därefter sågades trädet till plankor som fick torka i ett uteförråd. Plankorna togs in 2018 och nu är de klara för bearbetning. Vi väntar med spänning på hur trädet lever vidare i form av ett bord som gästerna i Åbo har möjlighet att beundra.

Hannu Parkkamäki, formgivare och konstmagister, ger bakgrunden till sin historia enligt följande.

Jag är snickare och kommer från Jurva (Österbotten). Min familj har varit snickare i flera generationer och jag är så att säga född i en flishög.

Jag kom i kontakt med materialet trä i unga år genom att se min pappa jobba i verkstaden. Därför var det naturliga yrkesvalet att bli snickare. Jag började studera till stilmöbelsnickare vid hemslöjdsskolan i Jurva, och jobbade också som finsnickare på en stilmöbelfabrik, eftersom jag även avlade examen för finsnickare.

Sedan erbjöds jag möjlighet att åka till Schweiz för att restaurera barockskulpturer i en klosterkyrka från 1700-talet. Efter ett år där tillbringade jag ett andra år med att snida en trärelief (5 m x 2,5 m) hos en tysk träbildhuggare.

Sedan började jag studera till designer i snickeribranschen och fastnade för undervisningssektorn.

Vid sidan av undervisning har jag också hela tiden haft egen produktion som både designer och verkställare.

Jag avlade konstmagisterexamen 2013 vid sidan av jobbet.

De första gångerna jag jobbade med Åbo stads parkträd var när jag jobbade som lärare i Halikko i början av 1990-talet.

När man har jobbat med träd tillräckligt länge börjar man uppskatta deras unika karaktär. Trä är inte längre ett material bland många andra, utan varje planka är en individ. Därför ska särskilt dessa gamla parkträd hanteras med värdighet, du måste lyssna på materialet och ta reda på vad det skulle vilja bli (dialog med materialet).

Hannu Parkkamäki får hjälp av Samuel Kankaanpää. Samuel studerar design för tredje året vid Åbo yrkeshögskola och är utbildad träartesan sedan tidigare. Vid sidan av studierna jobbar han med kundbeställningar i en snickeriverkstad.

"Jag tycker att trä är ett fantastiskt och mångsidigt byggmaterial. Det bästa är att man kan tillverka nästan vad som helst av trä, endast fantasin sätter gränser", säger Samuel.

 

Gunnar Eatery & Bar
Humalistogatan 2, Åbo