Den omfattande förnyelsen av Original Sokos Hotel Seurahuone är klar

I 2019 slutfördes en omfattande förnyelse av Original Sokos Hotel Seurahuone i Kotka. 

Förnyelsen av rummen planerades av inredningsarkitekten Marko Paananen, som har rötter i Kotka och är känd bland annat från tv-programmet Inno.

"Hela planeringen av rummen i huvuddelen av Original Sokos Hotel Seurahuone utgick från tanken på Kotka ur en besökares perspektiv: en kust- och havsstad. Vad kan vi erbjuda hotellgäster som kanske upplever vissa aspekter av livet vid kusten som främmande, även om de är vardag för Kotkaborna...

En annan viktig aspekt var husets arkitektur från sent 50-tal. Detta syns främst i korridorerna och på Kaptensvåningarna. En tredje bärande tanke för all min planering var också att hotellet inte får vara för lekfullt, det ska vara mer högklassigt än muntert. Denna tanke stöds av den harmoniska helheten som rummen skapar", berättar Marko Paananen angående utgångspunkterna för planeringen.

Efter förnyelsen har Original Sokos Hotel Seurahuone 164 hotellrum, varav 70 är Standard Twin-rum i den nya flygeln med skandinaviskt tema som blev klar 2008. Förnyelsen 2019 berörde 16 familjerum, 46 Standard Queen-rum, 26 Superior Queen-rum, 5 Superior Queen-rum med bastu samt Kaptenens svit.

Med temarummen har vi velat svara på trender inom turismbranschen och kundernas önskemål under såväl arbets- som fritidsresor. Av inkvartering förväntas i dag individualitet, personlighet och olika stämningar. Kunder som är på arbetsresa har andra önskemål än kompisgäng på veckoslutsresa eller barnfamiljer på semester.

"Med tanke på de stora fönstren och närheten till gatuplanet ville jag ge Maskinrummen en mörkare och lite djärvare känsla, där färgerna och materialen påminner om

maskinrummet på ett fartyg. För gäster som uppskattar lite robusthet och inte blir förskräckta över en spegel placerad i taket. I Maskinrummet utgick jag mer från en djärv, dynamisk och robust approach än det klassiskt trivsamma, mer fart, fläkt och ungdomlighet än i de andra stilarna. Djärvt mörka väggar och sänggavlar i metall", berättar Paananen om Maskinrummens ideologi.

 

"I planeringen av Beach House-rummen har jag beaktat det mjuka och fräscha i ett besök vid kusten. I Beach House har jag tänkt att färgvärlden och formerna ska kännas bekanta för dem som har en uppfattning om hur livet vid kusten i ett västerländskt land ser ut. Färgskalan är huvudsakligen fräsch, men har gjorts trivsam med hjälp av former och belysning.

Med mjuka toner och enfärgade ytor har jag skapat en känsla och klassisk atmosfär av lite lyxigare fartygshytter. Rummen på Kaptensvåningarna är mest inspirerade av hytter i fartyg från husets byggnadsår. Dämpade färger, och fräschheten har lämnats i bakgrunden. Trätoner, naturvitt och beige...", beskriver Paananen tanken bakom de övriga temana.

Det förnyade hotellet och det mångsidiga restaurangutbudet samt konferensrummen som förnyades 2015 utgör tillsammans en mångsidig upplevelsehelhet som saknar motstycke i Finland. 

Mer information:Olli Järvinen, hotelldirektör, Original Sokos Hotel Seurahuone,

tfn 010 7635 971, olli.jarvinen@​sok.​fi

Original Sokos Hotel Seurahuone i siffror:

 • Byggt 1961 och tillbyggt 2008
 • 94 förnyade hotellrum
 • 164 hotellrum totalt
 • 8 våningar
 • 70 parkeringsplatser i garage
 • Sittande middagar för 200 personer
 • 6 konferensrum
 • Amarillo-restaurang med 420 platser
 • VENN-restaurang med 120 platser
 • Frans & Rosalie-restaurang med 140 platser
 • 3 beställningsbastur
 • 1 gym
 • 130 km från Helsingfors