Historia
Kluuvinlahden pohjukassa
Uskoisitko, että tällä paikalla oli 1800-luvulla pelkkää pehmeää liejua? Hotellin paikalla lainehti nimittäin tuolloin Espalle asti ulottuva sameavetinen Kluuvinlahti. Lahtea alettiin pikkuhiljaa täyttää, sillä se tuotti ongelmia laajenevalle Helsingille. Alueelle kanniskeltiin hevoskuormittain hiekkaa ja monenlaista muutakin maa-ainesta. Täyttäminen oli kuitenkin hidasta, joten ensimmäiset kadut alueelle rakennettiin kapeina laitureina. Urbaani legenda kertoo, että hotellin paikalla oli tuolloin laituri, josta trokarit anniskelivat alkoholia kansalle.
Helsingin ensimmäinen suurhotelli
Hotelli Helsinki avautui vuonna 1930 pankin liikepalatsiin. Kahdeksankerroksiseen rakennukseen luotu suurhotelli halleineen, ravintolaosastoineen ja matkustajahuoneineen oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Vaikka maassa oli taloudellista ahdinkoa ja kieltolaki suitsi ravintolatoimintaa, sai hotelli Helsinki nopeasti oman kanta-asiakasjoukkonsa – erityisesti liikemiesten, taiteilijoiden ja urheilijoiden joukosta. Silloisessa juhlakerroksessa pidettiin arvokkaita kokouksia ja vietettiin hienoja juhlatilaisuuksia. Kuten huomaatte, sittemmin valtasimme koko rakennuksen.
Pauli Blomstedtin kädenjälkeä
Vuonna 1930 Kluuvikadulle avautui Helsingin Suomalaisen Säästöpankin kahdeksankerroksinen liikerakennus. Rakennuksen suunnittelukilpailun voitti nuori arkkitehti Pauli Ernesti Blomstedt. Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Blomstedt oli aiemmin työskennellyt mm. kuulujen arkkitehtien Armas Lindgrenin ja Bertel Jungin toimistoissa. Klassismia edustavasta liikerakennuksesta tuli suunnittelijansa merkittävimpiä töitä. Pankkitoiminnan lisäksi rakennuksessa aloitettiin saman tien myös hotellitoimintaa ja Blomstedt suunnitteli myös hotellin koko sisustuksen huonekaluineen. Hotellin ravintola Pauli's Pizza & Grill on meidän kunnianosoituksemme arkkitehdille.
Kuva: Hotelli Helsingin aula 50-60-luvulla. Helsingin kaupunginmuseo