Menu

Jyvääskylä - tekemistä ja tapaahtumia

Liikuntaa, tapahtumia ja Alvar Aalto

Jyvääskylä, Suomen Ateena, on terveellä itseluottamuksella varustettu kaupunki keskellä Suomea. Lähes joka toinen talo on kansainvälisesti merkittävimmän suomalaisen arkkitehdin, Alvar Aallon, suunnittelema, rakentama tai vähintään kyläilemä. Arkkitehtuuri on siis arkipäivää meille jyvääskyläläisille. Jyväskylän Yliopistossa koulutetaan Suomen parhaat opettajat ja jokainen eppu-, toppu-, kolkki-, nelkki-, viikki- ja kuukkiluokkalainen  tietää että JYP lausutaan Jypii. Asiaa eivät ihmettele aikuisetkaan kulkiessaan linkillä Säykistä Pupariin.
 

Keskusta, käveelykatu ja kompassi

Jyväskyläläiset kohtaavat Kauppakadulla joka halkoo kaupungin ruutukaavan päästä päähän, yläpäässä viihtyy boheemin kaupunkikulttuurin ja yliopiston äärellä, ja alaosassaan katu muuttuu Suomen parhaaksi kävelykaduksi, jonka varrelta löytyy shoppailijan paratiisi lukuisine liikkeineen, kauppakeskuksineen ja ravintoloineen. Ja kompassi, siinä se on ihan keskellä Kävelykatua.

Toivolan Vanha Piha on todellinen aikahyppy 1800-luvun Jyväskylään. Monipuoliset käsityöpuodit, kahvila ja hienosti entisöidyt rakennukset vievät sinut kivalle aikamatkalle. Ja muistahan käydä moikkaamassa Manalan Pajan seppää, Markusta.
 

Tapaahtumat

Jyväskylässä tapahtuu. Jos et usko, käy katsomassa kaupungin tapahtumakalenterista, yli 5000 ihan parasta juttua per vuosi. Kesällä kaupungissa on Jyväskylän Kesä (muualla on vain kesä, meillä ihan oma) kaupunkifestarit, Yläkaupungin Yö, SuomiPop-festarit, Neste Rally Finland, Korpilahden Palvipäivät, Lutakko liekeissä ja Finlandia Marathon, ihan nyt vain muutamia mainitakseen.
 

Rantaraitti

Kunnon kaupunki sijaitsee veden äärellä, niin Jyväskyläkin. Jyväsjärven rannasta löytyy viihtyisä satama-alue lukuisine ravintoloineen ja palveluineen. Satamasta pääset kiertämään Jyväsjärven Rantaraittia, paras Suomessa sekin. Omaa pyörää ei tarvitse olla mukana, kysy hotellin vastaanotosta lainaan. Mutta omat uikkarit kannattaa ottaa mukaan, n. 13 km pitkän Rantaraitin varrelta löytyy yhteensä viisi uimarantaa, molskis ja loiskis.
 

Anna Jyvääskylän liikuttaa

JYP (lausutaan edelleen Jypii) on varmasti Jyväskylän tunnetuin urheiluseura, mutta kaupungista löytyy kiekkoseuran lisäksi mm. jalkapalloa, futsalia, pesäpalloa, rugbya, uintia, hiihtoa, mäkihyppyä (Nykänen, tiedätte varmaan "jokainen tsäänssi on mahdollisuus"), yleisurheilua, suunnistusta, alamäkiajoa, parkouria ja valittiinhan kaupunki vuoden pyöräilykaupungiksikin tänä vuonna.

Monipuolisesta hyvinvoinnin ja liikunnan kaupungista löytyy maamme paras ja monipuolinen urheilun, liikuntatieteiden ja urheiluteknologian keskittymä, Hippoksen alue, aivan Yliopiston (Alvar Aallon tuotantoa, tietysti) nurkilta.
 

Päijänne ja luonto

Keski-Suomi on osa Järvi-Suomea ja sitä kuvaakin parhaiten kotiseutulauluista parhain:

" Männikkömetsät ja rantojen raidat, laaksojen liepeillä koivikkohaat,ah, polut korpia kiertävät, kaidat, kukkivat kummut ja mansikkamaat!

  Keitele vehmas ja Päijänne jylhä, kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen,

vuorien huippujen kauneus ylhä, ah, kotiseutua muistoineen."

 

Keski-Suomen kotiseutulaulua voi hyräillä Päijänteellä Jyväskylän satamasta lähtevillä höyrylaivaristeilyllä. Niiltä osin kun kaupunki ei rajoitu järviin edessä onkin metsä. Kaupungissa on useita ulkoilu- ja retkeilyalueita, omatoimiselle ulkoilijalle riittää reittiä laavuineen Halssilan alueella Laajavuoren Laajiksesta taas löytyy seikkailupuistoa ja todellisille hurjapäille alamäkiajoa.

 

Aivan kaupungin keskustassa on harju joka on nimetty osuvasti Harjuksi. Harjulla on Harjun vesitorni joka on nimetty Vesilinnaksi ja Vesilinnan näkötornista aukeaa parhaat maisemat. Samalla huomaat, että lähes koko kaupunki on joko järveä tai metsää.

 

Kulttuuri ja nähtävyydet

Alvar Aalto lienee Matti Nykäsen ohella kansainvälisesti kuuluisin jyväskyläläinen, niinpä hänellä on täällä oma museo (itse suunnittelema, tietysti). Matilla ei.  Alvarin museon naapurista löytyy Keski-Suomen museo (arvannet kenen suunnittelema), täällä saat hyvän käsityksen siitä matkasta jonka Jyväskylä on kokenut muuttuessaan hämäläisten pyyntimaista täksi mainioksi kaupungiksi.

Kesäteatteria tarjotaan kaupungissa ja lähialueilla useissa osoitteissa, Teatteri Eurooppa Neljän ollessa suurin ja Riihivuoriteatterin ollessa korkeimmalla. Kaupunginteatterin (Alvar Aalto, kyllä) esityskalenteri palvelee paremmin syksystä kevääseen.

Elävää musiikkia löytyy Tanssisali Lutakosta ja useista tapahtumista kaupungilla ja ravintoloissa.

 

Lisää Jyväskylästä

Jyväskylästä, tapahtumista ja tarjonnasta löydät lisää infoa Visit Jyväskylän nettisivuilta, http://visitjyvaskyla.fi/