Menu

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Hotellien aamiaisvaihtojen ilmastovaikutuksissa lähes kolminkertaiset erot

12.5.2021

Erilaisten hotelliaamiaisten hiilijalanjäljissä on selvät erot: ilmastolle raskaimman aamiaisen vaikutus voi olla melkein kolme kertaa kevyintä vaihtoehtoa suurempi. Turhin ilmastovaikutus on silti lautaselle kasatulla, mutta syömättä jääneellä aamiaisella.

S-ryhmän majoitus- ja ravitsemistoimiala selvitti alkuvuonna erilaisten aamiaiskokonaisuuksien ilmastovaikutusten eroja Sokos Hotelleissa. Kehityspäällikkö Jukka Kaartisen mukaan selvityksen tekemiseen oli useita syitä.

- Ensinnäkin käytämme tietoa hiilijalanjäljestä oman tuotekehityksemme tukena niin, että voimme pienillä viilauksilla vähentää aamiaistemme ilmastovaikutuksia. Lisäksi pystymme antamaan asiakkaillemme asiantuntijaosaamiseen perustuvaa tietoa erilaisten aamiaisvalintojen vaikutuksista.
- Jo pienetkin muutokset aamiaistottumuksissa voivat tuottaa merkittäviä vaikutuksia. Kun pelkästään Suomen Sokos Hotelleissa yöpyi vuonna 2019 lähes 3,5 miljoonaa vierasta, näkyvät muutosten vaikutukset vuositasolla jo selvästi, Kaartinen painottaa.

Tietoa aamiaisen hiilijalanjäljestä voidaan hyödyntää myös asiakkaille tarjottavana mahdollisuutena kompensoida hotellivierailunsa ilmastovaikutukset. Palvelu on mahdollista ottaa käyttöön, kun kompensointi on lainsäädännön näkökulmasta selkeää toteuttaa.

Selvityksessä mallinnettiin yhdeksän erilaista aamiaiskokonaisuutta ja kerättiin asiantuntijatietoa niiden hiilijalanjäljen arvioimiseksi. Kokonaisuuksien perusvaihtoehdot olivat kevyt kasvispainotteinen aamiainen, kevyt lihaa sisältävä aamiainen ja raskas lihaa sisältävä aamiainen.

- Näiden perusvaihtoehtojen sisälle mallinsimme vielä kolme eritasoista vaihtoehtoa, joista vegaanisen leikkeleen ja smoothien sisältämä osoittautui ilmastolle kevyimmäksi. Munakokkelia, pekonia ja kinkkua sisältävän aamiaisen hiilijalanjälki oli siihen verrattuna lähes kolminkertainen, Kaartinen kertoo.

Myös kevytaamiaisissa suuria päästöeroja

Pääosin kasviksia sisältävien aamiaisten erot paljastuivat myös suuriksi. Voita ja juustoa sisältävän vaihtoehdon hiilijalanjälki oli yli kaksinkertainen kevyimpään verrattuna. Toisaalta ilmastolle kevyin liha-aamiainen jäi vain noin neljänneksen jälkeen kevyimmästä kasvispitoisesta aamiaisesta ja sen jalanjälki oli lähes puolet raskainta vaihtoehtoa kevyempi.

-Selvityksen pohjalta on selvää, että uusimpien terveyssuositusten mukaiset aamiaisvaihtoehdot ovat myös ilmastolle kevyimpiä. Samalla on syytä kuitenkin muistaa, että lautaselle hamstrattu ja syömättä jäävä ruoka on ilmastovaikutuksiltaan kaikkein raskainta, Kaartinen kiteyttää.

S-ryhmän tavoitteena on nostaa vuoteen 2030 mennessä kaupoissaan myytävän ja ravintoloissaan tarjoiltavan kasvispohjaisen ruoan osuus 65 prosenttiin, kun koko S-ryhmässä luku on nyt hieman alle 60 prosenttia. Samalla ryhmä tähtää omasta toiminnastaan syntyvän ruokahävikin puolittamiseen.

Kasvispohjaisen ruoan myynnin lisääminen ja ruokahävikin pienentäminen ovat osaltaan tapoja toteuttaa S-ryhmän viime vuonna hyväksymiä tiukkoja ilmastotavoitteita. Sen lisäksi, että ryhmä aikoo olla jo vuonna 2025 oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen, haluaa se tarjota myös asiakkailleen mahdollisuuden keventää omaa hiilijalanjälkeään.

Lisätiedot:
Jukka Kaartinen, kehityspäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, 010 76 82764
Senja Forsman, vastuullisuuspäällikkö, SOK Vastuullisuus, 010 76 86163

Lue lisää

Unilääkäri kehottaa huolehtimaan onnellisista unista myös poikkeusaikana

Unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto kehottaa ihmisiä huolehtimaan hyvästä yöunesta myös poikkeusaikana. Tuomilehto suosittelee rytmittämään muuttuneen arjen uudelleen ja aloittamaan rauhoittumisen uneen hyvissä ajoin illalla. Näin taataan palauttavat yöunet. Sokos Hotellit laajentavat yhdessä Tuomilehdon kanssa tehtyä Onnellisia unia -konseptiaan tänä keväänä. Hotelliketjussa tiedetään, että uni on hotellivieraalle tärkein hyvään hotellikokemukseen vaikuttava asia.

Rytmittämällä arjen parannat unen tuloa

Vuorokausirytmimme on muuttunut poikkeusaikana. Nyt herätään ja mennään nukkumaan entistä myöhemmin. Samalla työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. "Työn venyminen myöhempään ei ole yöunien kannalta hyvä asia", kertoo 20 vuotta unen parissa työskennellyt Tuomilehto. "Aktiiviset illat luovat esteitä nukahtamiselle. Kun aivot ovat aktiiviset nukkumaan mennessä, jää unen alkuun kuuluva syvä ja elvyttävä uni heikkolaatuiseksi, ja aamulla heräämme väsyneenä nukutuista tunneista huolimatta."

Miten hyvät yöunet sitten voidaan varmistaa aikana, joka on paitsi muuttanut elämisen rytmiä, myös aiheuttaa osalle meistä huolta? "Nyt eivät vanhat toimintamallit auta, vaan on organisoitava oma arki uudelleen niin, että päivään tulee rytmiä ja taukoja. Työpäivällä tulisi olla selkeä alku ja loppu. Nukkuminenkin lähtee rytmityksestä. Unelle on oma hetkensä, ja nukkumaan mennään mielellään aina samaan aikaan", Tuomilehto neuvoo. "Tietokoneelta ei missään tapauksessa saa hypätä suoraan sänkyyn, vaan rauhoittumiselle pitää varata aikaa. Hyvälle unelle pitää antaa mahdollisuus. Unentuloon voi valmistautua tekemällä itselle mieluisia asioita, on se sitten kirjan lukua, ulkoilua, hyvä elokuva tai lämmin suihku. Huoliin taas voi kokeilla erilaisia hengitys- ja rentoutusharjoituksia."

"Uni on niin tärkeä osa hyvää elämää, että sille kannattaa luoda kunnon edellytykset niin poikkeusaikana kuin ihan aina", unilääkäri korostaa.

Sokos Hotellit huolehtivat asiakkaidensa unesta

Sokos Hotellit lanseerasivat alkuvuonna 2020 Onnellisia unia -palvelupaketin, jolla halutaan edistää hotellivieraiden hyviä unia niin hotellissa kuin kotona. Lisäpalveluna varattavaan pakettiin kuuluu rentoutus- ja univideot, Familonin tyyny- ja peittomenu, rauhoittava tee, pimennettävä huone, korvatulpat ja silmälaput, huoneeseen tarjoiltava aamiainen sekä myöhäinen huoneenluovutus.

Palvelua on testattu nyt vuoden verran Helsingin Original Sokos Hotel Triplassa.

"Palaute on ollut positiivista. Uskon, että tämä palvelu kiinnostaa ihmisiä kokonaisuutensa vuoksi. Paitsi, että levätään hyvin, myös nautiskellaan. Aamulla saa herätä rauhassa ja nauttia aamiaista oman huoneen rauhassa", kertoo Original Sokos Hotel Triplan hotellipäällikkö Tiina Kuikka. "Oikeanlainen tyyny on monelle todella tärkeä. Meillä on saatavilla jopa viisi erilaista tyynyä, joten omaa ei tarvitse kanniskella mukana."

"Konseptimme on herättänyt kovasti mielenkiintoa, ja olenkin iloinen, että pääsemme nyt laajentamaan palvelua muihinkin hotelleihimme." kertoo Sokos Hotellien konseptipäällikkö Hanna Olkanen.

"Suosittelen tätä lisäpalvelua jokaiselle, joka haluaa panostaa oman unensa laatuun. Uni- ja rentoutusvideot toimivat niin työ- kuin vapaa-ajan matkaajien tarpeisiin tarjoten sisältöä, jonka vinkit voi viedä mukanaan omaan arkeen. Työnsä puolesta matkaaville nämä videot tarjoavat ajanvietettä hyödyllisen asian äärellä."

Olkanen vinkkaa, että hotelliin voi aina tulla unilomalle, jos kaipaa pientä rauhaa arjen hyörinästä.


Onnellisia unia by Sokos Hotels -paketti saatavilla 1.6.2021 mennessä näissä hotelleissa:

Break Sokos Hotel Bomba, Nurmes
Original Sokos Hotel Seurahuone, Kotka 
Original Sokos Hotel Seurahuone, Savonlinna 
Original Sokos Hotel Vaakuna, Kouvola
Original Sokos Hotel Wiklund, Turku
Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone, Turku

Saatavilla jo nyt: Original Sokos Hotel Tripla, Helsinki ja Original Sokos Hotel Kupittaa, Turku.

Sokos Hotelleissa on myös mahdollista tilata itselle sopivin tyyny tai peitto huonevarauksen yhteydessä. Matalat tyynyt sekä ergonomiset tyynyt ovat kuohuviinin jälkeen hotelliketjun myydyimmät lisämyyntituotteet.


Lisätietoja:
Hanna Olkanen, konseptipäällikkö, Sokos Hotels, puh. 010 768 0834, hanna.olkanen@sok.fi
Henri Tuomilehto, unilääkäri ja -tutkija, henri@tuomilehto.com

Lue lisää

"Kätketty aarre" avasi ovensa Lahden keskustassa – vastaavaa hotellimajoitusta ei löydy muualta Suomesta!

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen 50 uutta hotellihuonetta vihittiin käyttöön 19. huhtikuuta. Lahden ydinkeskustassa sijaitseva Seurahuone Loft House tarjoaa hotellimajoittujille hulppeat puitteet designhuoneineen, sisäpuutarhoineen ja loungealueineen.

Seurahuone Loft Housen upean yksityiskohtaiset huoneet sijaitsevat Sokos Lahden 3. kerroksessa. Ylellisyyttä huokuvat hotellihuoneet ovat ainutlaatuisia jopa koko Suomen mittapuulla tarkasteltuna.

– Loft House on tavaratalon ylimmässä kerroksessa ja muodoltaan normaalista hotellikerroksesta hyvin poikkeava. Moni voisi pitää tilaa haastavana, mutta me näimme sen mahdollisuutena tehdä jotain uutta – erikokoisia ja erilaisia hotellihuoneita. Kaksikerroksiset huoneet ovat ylellisyydessään Suomen mittakaavassa ainutlaatuisia, Osuuskauppa Hämeenmaan majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Lari Rusila sanoo.

Seurahuone Loft Housen huoneet ovat avaria ja totuttua korkeampia. Osassa huoneista katto tulee vastaan vasta seitsemän metrin korkeudessa. Viidestäkymmenestä huoneesta 15 on kaksikerroksisia.
– Olemme todella innoissamme, kun pääsemme pian vastaanottamaan vieraita myös Loftin puolella. Majoituskapasiteetin kasvu ja entistä laadukkaammat huoneet ovat kilpailuvaltti paitsi Seurahuoneelle, myös Lahdelle ja laajemmin Päijät-Hämeelle, hehkuttavat Lari Rusila ja hotellijohtaja Marika Haavisto.

– Seurahuoneen Loft Housessa arki saa hetkeksi kultareunuksen ja on kokemus itsessään. Uudet huoneet täyttävät vaativankin matkailijan haaveet jääden varmasti vieraansa muistiin ja sydämeen. Loft House on kätketty aarre, joka on piilossa Lahden keskustassa ja tulee ilahduttamaan asiakkaitaan vuosikymmeniä, Rusila sanoo.

Yllättäviä yksityiskohtia

Rustiikki, harmonia ja nykypäivä yhdistyvät kauniilla tavalla uusissa hotellihuoneissa. Tyylikkäässä sisustuksessa on käytetty runsaasti lämpimiä sävyjä, ja monesta paikasta voi bongata sisustusarkkitehti Jaakko Puron tavaramerkin: linnun.

Kylpyhuoneiden puukomposiittikalusteet on valmistettu Suomen metsien puusta.

– Kotimainen yritys Woodio on tehnyt suurimman osan Loftin kylpyhuonekalusteista. Ne ovat sekä kauniita että ekologisia, kertoo Marika Haavisto.

Woodio on designorientoitunut materiaaliteknologiayritys, jonka tuotteiden hiilijalanjälki on verrattain pieni. Woodion kaikki tuotteet voi hävittää energiajätteenä niiden tultua elinkaarensa päähän.

Muhkeat sängyt antavat yöpyjille makoisat yöunet, ja lisämukavuutta vierailuun tuovat huonekohtainen lämmitys ja jäähdytys sekä SMART-tv.

Yksilöllisistä huoneista löytyy, huoneesta riippuen, esimerkiksi suomalaiseen sielunmaisemaan vahvasti kuuluva sauna, upean näkymän taivaalle avaava kattoikkuna, reilun kokoinen ja tyylikäs kylpyamme sekä viihtyisä terassi.

Osasta huoneista avautuu suora näkymä Lahden pääkadulle tai vaihtoehtoisesti hotellin upeaan sisäpuutarhaan, joka kirkkaina päivinä suorastaan kylpee valossa valtavan kattoikkunan ansiosta.

– Loft Housessa istut puutarhaterassilla talvella, kesällä, sateella keskellä kaupunkia. Kaikista huoneista löytyy jotain yllättävää, voit muun muassa katsella Aleksanterinkadun hulinaa ovaalista ikkunasta samalla kirjaa lukien ja kahvia maistellen tai nauttia hetken unelmien kylpyhuoneen puuammeessa, Lari Rusila kuvaa.

Sisäpuutarhan ja viihtyisien huoneiden lisäksi hotellivieraat pääsevät nauttimaan kahden tilaussaunan lempeistä löylyistä ja Loftin loungen tunnelmallisesta kodikkuudesta.

Lähimakuja lautaselle

Lahden Seurahuoneen herkullinen aamiainen on herättänyt ihastusta hotellivieraissa. Monipuolinen ja moneen makuun sopiva aamiaistarjoilu rakennetaan rakkaudella kaikkia vieraita ajatellen.

– Aamiaistarjoilumme kaikki tuotteet on kyltitetty, eli vieraamme tietävät, mitä on tarjolla. Tietenkin myös henkilökuntamme kertoo mielellään lisää aamiaisesta, kertoo ravintolapäällikkö Anne Kajaniemi.

Lahden Seurahuoneen ammattitaitoisten työntekijöiden kädenjälki näkyy selvästi aamiaispöydän tarjonnassa.

– Teemme paljon käsityötä. Osa paakkelseista on leivottu täällä meillä, ja myös purkitetut vohvelitaikina-annokset, tuorepuuro ja munakokkelimassa tehdään meillä itse. Rikomme siis kananmunat itse – ja niitä muuten tarvitaan todella iso määrä, Anne Kajaniemi naurahtaa.

Seurahuoneen aamiaisella pääsee nauttimaan monista lähiseudun herkuista. Esimerkiksi nakit ja naudan lavasta valmistettu suolaliha tulevat orimattilaiselta Maatila-Liha Meroselta. Pöydistä löytyy myös mm. heinolalaisen Pekan Leivän tuoreita sämpylöitä, Vääksyn Myllyn hiutaleista valmistettua kaurapuuroa, Vääksyn Viipurilaisen Puhtikaura-kaurapuuteria, hämeenkoskelaisen Tuloiselan marjatilan marjoja ja Fazerin Lahden tehtaan tuotteita.

– Pyrimme huomioimaan aamiaisellamme myös erityisruokavalioita. Meillä on esimerkiksi omat tarjoilupisteet gluteenittomille ja vegaanisille tuotteille, mainitsee Anne Kajaniemi.

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone »

Lue lisää

Sokos Hotels jälleen Suomen vastuullisin hotelliketju

25.3.2021

Sokos Hotels -ketju valittiin jo yhdeksännen kerran peräkkäin Suomen vastuullisimmaksi hotelliketjuksi vuosittaisessa Sustainable Brand Index -tutkimuksessa. Tutkimus on Euroopan suurin bränditutkimus, jossa kuluttajat arvioivat eri toimialoilla toimivien yritysten vastuullisuutta.

"Olemme todella iloisia suomalaisten kuluttajien antamista tunnustuksista. Näinä haasteellisina aikoina on erityisen tärkeää huolehtia kanssaihmisistä ja onnellistaa asiakkaitamme. Jatkamme innolla pitkäjänteistä vastuullisuustyötämme ja niitä toimenpiteitä, joilla rakennamme suomalaista yhteiskuntaa S-ryhmän Tehdään yhdessä parempi paikka elää -mission mukaisesti. Tahtotasomme tulevina vuosina vain kasvaa, kun teemme töitä S-ryhmän hiilinegatiivisuustavoitteen eteen", Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä toteaa.

Vastuullisuus on ollut Sokos Hotellien toiminnan kulmakiviä jo pitkään. Kaikki Sokos Hotellit kuuluvat Green Key -ympäristöohjelmaan, jonka kautta vastuullisuustoimintaa kehitetään systemaattisesti. Hotelleissa tehdään toimenpiteitä ruokahävikin ja kertakäyttömuovin vähentämiseksi, keskitytään esteettömyyden parantamiseen ja hotelliuudistuksissa huomioidaan energiatehokkuusnäkökulmat. Hankinnoissa noudatetaan S-ryhmän yhteisiä vastuullisuusperiaatteita ja linjauksia. Yhteisten toimenpiteiden lisäksi hotellit tekevät yhteistyötä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa lähialueen hyväksi.

Ruotsalaisen SB Insightin toteuttama Sustainable Brand Index on Euroopan laajin vastuullisuustutkimus, joka on tehty vuosittain vuodesta 2011 lähtien. Vuoden 2021 tutkimukseen haastateltiin Pohjoismaissa, Hollannissa ja Baltian maissa yli 60 000 16–75-vuotiasta vastaajaa.

Suomesta vuoden 2021 Sustainable Brand Index -tutkimukseen vastasi 9 900 henkilöä. Arvioitavia brändejä oli Suomesta mukana 212. Jokaista brändiä on arvioinut vähintään tuhat henkilöä. Tutkimus toteutettiin marraskuun 2020 ja helmikuun 2021 välisenä aikana. Arvioitavat brändit valikoituivat kyselyyn niiden markkina-aseman, liikevaihdon, markkinaosuuden sekä brändin tunnettuuden perusteella.

 

Lue lisää: 
Sustainable Brand Index »  
Vastuullisuus Sokos Hotelleissa » 
Vastuullisuus S-ryhmän ravintoloissa » 
Vastuullisuus S-ryhmässä »

Lue lisää

Sokos Hotellien työasut jalostuvat pian uusiokuiduksi

18.3.2021

Suomen vastuullisimman hotelliketjun, Sokos Hotels -ketjun hotellit ja niiden ravintolat ovat aloittaneet työvaateyritys Touchpoint Oy:n kanssa yhteistyön käytettyjen työvaatteiden kierrätyksen pilotoinnista. Sen tavoitteena on kerätä käytöstä poistetut työvaatteet ja valmistaa niistä kierrätyskuitua, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Touchpointin tytäryhtiön Rester Oy:n uusi kierrätyslaitos aloittaa toimintansa kesällä 2021 Paimiossa, ja se on Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti käsittelevä laitos. Aiemmin Suomessa kerätty tekstiilijäte on käytännössä mennyt joko poltettavaksi tai ulkomaille.

"Meidän on mahdollista tehostaa merkittävästi tekstiiliemme kierrätystä. Etsimme paraikaa myös yhteistyökumppania, jonka avulla voimme hyödyntää syntyvää uusiokuitua omassa toiminnassamme. Sisustustekstiilit voisivat olla yksi mahdollinen käyttökohde", kehityspäällikkö Jukka Kaartinen S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta kertoo.
Kierrätyspilotissa on pyrkimys luoda S-ryhmään uusia sisäisiä toimintamalleja, jotka mahdollistavat tekstiilien laajemman kierrätyksen myös muilla toimialoilla. Keskeisenä toimijana pilottihankkeessa on ravintoloita ja hotelleja palveleva S-ryhmän tukkukauppa Meira Nova.

"Tekstiilien laajamittainen uusiokäyttö tukee kiertotalous- ja ilmastotavoitteitamme, sillä kierrätyksellä vähennämme selvästi luonnonvarojen turhaa käyttöä. Siksi pidemmän ajan tavoitteenamme on tämän toiminnan laajentaminen myös kuluttajamateriaaleihin", linjaa vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman SOK:lta.

Touchpointille poistotekstiilien keräyksen ja kierrätyksen pilotointi S-ryhmän kanssa on merkittävä askel kohti tekstiilitoimialan laajempaa kiertotaloutta ja arvokkaiden materiaalien saamista uudelleen kiertoon. Touchpoint on sitoutunut vuodesta 2021 alkaen vastaanottamaan ja kierrättämään kaikki toimittamansa tekstiilit niiden elinkaaren päässä.

Sokos Hotels ketjussa on jo vuosia tehty systemaattista vastuullisuustyötä kaikilla toiminnan osa-alueilla. Ketjutason lisäksi hotellit tekevät monipuolista yhteistyötä paikallisten kumppaneiden kanssa lähialueen hyväksi. Kaikki Sokos Hotellit kuuluvat Green Key -ympäristöohjelman piiriin. Sokos Hotellien vastuullisuustyöstä lisää sokoshotels.fi-sivuillamme. Vastuullisuustyö on huomattu ja ketjun suomalaiset asiakkaat ovat valinneet Sokos Hotels -brändin jo yhdeksän kertaa Suomen vastuullisimmaksi hotellibrändiksi Euroopan laajuisessa Sustainable Brand Index -tutkimuksessa (3/2021).
 

Lue lisää

Arkisto

Huoneet ja henkilöt


Poista Huone

Huone

Aikuisia

Lapsia (3-15 v)

Lapset 3-15v nukkuvat lisävuoteessa

Lapsia (0-2 v)


1
2
3
4
+ Lisää lapsia (0-2 v)

+ Lisää huone
Kirjautuneelle asiakasomistajalle vieläkin paremmat hinnat!
Saat edut käyttöösi kirjautumalla S-tunnuksella verkkosivuillemme. Kampanjahinta ei vaadi kirjautumista.