Menu
Så här väljer du ett gott vin till maten på (en timme och) fem minuter

Så här väljer du ett gott vin till maten på (en timme och) fem minuter

Tuija Heikkilä, som är restaurangchef och vinkypare på Solo Sokos Hotel Torni Tampere, ger råd för vinval som inte tar hela kvällen. 
 
25 min. – Lär dig vad du gillar
 
Vinlistan kan kännas förvirrande, men vinval är inte någon raketvetenskap. Börja med att etablera grunden.
 
"Det viktigaste när man väljer vin är att veta vad man själv tycker om", säger Tuija Heikkilä.
 
Med andra ord kan du strunta i hävdvunna strikta regler för vinval och koncentrera dig på de smaker som du gillar. 
 
Ett bra tips, om du har svårt att pricka dina preferenser, är att smaka på olika druvor hemma. 
 
"När man provar på olika druvsorter en för en och i lugn och ro är det enklare att få en bild av sin egen smak. Favoriterna framträder så småningom", säger Tuija Heikkilä. 
 
45 min. – Hörnstenarna för smakkombinationer
 
Även om det inte finns några egentliga regler för hur viner och maträtter ska kombineras, kan man göra saken enklare för sig med hjälp av några enkla minnesregler – de fem grundsmakerna och ursprungslandet.
 
"Det finns fem grundsmaker, som vi kan känna i munnen. De är salt, sött, surt, beskt och umami, som ger den fylliga smaken i till exempel kötträtter", förklarar Tuija Heikkilä. 
 
Grundsmakerna kan paras ihop med viner till exempel på följande sätt: sura och beska rätter fungerar bra ihop med viner med hög syra, medan söta rätter gärna kombineras med fruktiga och söta drycker. Prova på viner med hög syra eller rödviner med höga tanniner till salta rätter – eller kombinera modigt salt och sött.  
 
Regler är till för att brytas, och Tuija Heikkiläs uppmaning är att vi modigt ska experimentera med nya kombinationer. 
 
"Ofta brukar fiskrätter paras ihop med vitt vin, men lättare röda viner fungerar också utmärkt bra med fisk. Rödvin som kylts ner lite extra får en helt annan smak som kan passa perfekt till fisk", tipsar hon. 
 
En annan metod för att hitta rätt vin till maten är att tänka på maträttens och dryckens ursprungsland. Om du till exempel har valt att äta italienskt är italienskt vin ofta ett bra val.
 
"Mat- och vinkulturerna harmonierar med varandra eftersom de har utvecklats hand i hand", sammanfattar Tuija Heikkilä. 
 
55 min. – Våga be om råd
 
Tuija Heikkilä uppmanar kunderna att fråga den kunniga personalen om det känns svårt att välja vin.
 
"Personalen ska kunna rekommendera det bästa alternativet av vinerna för varje behov", påpekar hon.
 
Be modigt om råd – servitörerna berättar också gärna mer om vinerna. 
 
"Vinval är ett samarbete. När du berättar om hurdana viner du tycker om, är det servitörens uppgift att rekommendera lämpliga alternativ", säger Tuija Heikkilä. 
 
Enligt henne kan vi gärna förlita oss på servitörerna. 
 
1h 5 min. – Ägarvinerna är ett säkert kort
 
Ett enkelt och säkert alternativ är att välja bland de utvalda vinerna för S-gruppens ägare. De är viner som väljs genom blindprovning av vinexperter, restaurangproffs och vinentusiaster. I provningen ligger fokus på att hitta viner av jämn kvalitet och bra förhållande mellan kvalitet och pris.
 
Om du inte känner dig bekväm med att be om råd, kan du lugnt välja något av ägarvinerna: i det nya urvalet som fastställdes i juni finns utmärkta alternativ för alla smaker.
 
"Ägarvinerna är ett säkert kort om det annars känns svårt att hitta rätt vin", säger Tuija Heikkilä. 
 
Urvalet av ägarviner innehåller röda, vita och mousserande viner – och även champagne. 
 
"Champagnen ger verkligen valuta för pengarna. Vi tänker ofta på champagne som en festdryck, men den fungerar också perfekt som aperitif", tipsar hon. 
 
 
Slutligen – smaka och njut
 
Dessa goda råd underlättar vinvalet, men det viktigaste är ändå att komma ihåg att inga regler är huggna i sten och att man lugnt kan gå på känsla och smak. Att lära känna sina egna preferenser är säkerligen den bästa metoden när det gäller att hitta rätt bland de otaliga olika smakerna. 
 
När det rätta vinet väl är valt, är det dags att smutta och njuta!