Menu

Original Sokos Hotel Presidentti ombyggs – Planeras av Paola Suhonen

Det ikoniska hotellet som ligger i Helsingfors centrum inleder en ny era, då hotellet omvandlas till ett hotell med berättelser om finländska fenomen. Konceptet för förnyelsen har planerats av Paola Suhonen och förnyelsen bär Ivana Helsinkis prägel. Inredningsplaneringen handhas av planeringsbyrå KOKO3 Oy. Hotellet förnyas etappvis och förnyelsen blir färdig under 2018.

Enligt Paola Suhonens vision är det nya Presidentti en påhittig tolkning av ett modernt Finland, fullt av kontraster, ljusa sommarnätter samt tjäle och is. Suhonens inredningskoncept leker med nordliga stämningar. Det skandinaviska inslaget och den arktiska dimensionen får blandas rejält med det finländska.

"Vi har ännu inte ett berättande och stämningsfullt hotell, där det finländska kombineras med det exotiska. Världen är full av design- och boutiquehotell. Den finländska formgivningen är däremot en del av inredningsplaneringen på många hotell. Vi ville skapa en helhet, där hotellet fylls av känslan av finskhet och berättelsen", berättar Paola Suhonen.

Hotellets våningar kommer att få fem olika temavärldar. Midsommar, snöstorm, tysthet, trollskog och sisu är saker som lyfts fram på olika, överraskande sätt.

"Jag planerade en bred uppsättning stämningar för Presidentti, eftersom hotellet måste vara lika intressant för såväl världsvana businessresenärer, turister som besöker Finland som inhemska fritidsturister", berättar Suhonen om utgångspunkten för planeringen. "Tack vare de olika stämningarna kan varje besök upplevas på olika sätt."

De nu rådande hantverks- och äkthetstrenderna framträder starkt i Presidenttis nya uttryck. I hotellrummen finns inredningsföremål som formgivits enkom för Original Sokos Hotel Presidentti, såsom handtuftade ryor och tematiskt varierande tapeter. Även de allmänna lokalerna, såsom hotellentrén, utsmyckas med unik design.

"På dagens hotell bör såväl servicen som de fysiska ramarna erbjuda gästerna kraftiga upplevelser och erfarenheter. Vårt mål är att skapa ett hotell som ger gästerna starka minnen och som även kan bli ett resmål i sig", säger Hannele Laurila, hotellchef för Original Sokos Hotel Presidentti. "Med Paola Suhonens kreativa insats och KOKO3:s järnhårda yrkeskompetens inom inredningsplanering är vi övertygande om att vi kommer att uppnå vårt mål."

Hotellets nya entrévåning som invigs i slutet av hösten 2016 leder gästerna in i berättelsernas värld. I entréhallen leker man med kombinationer av råträ och koppar och i mitten av hallen öppnar sig en catwalk till konferensvåningen. Hotellets historia hedras i förnyelsen. På konferensvåningen visas Finlands presidenter med Urho Kekkonen i spetsen som i tiderna invigde huset.

Under ombyggnaden som varat cirka 2,5 år förnyas utöver de alla 494 hotellrum även korridorerna, entréhallen och konferenslokalerna, auditoriet samt restaurangen. Ombyggnadsarbetet utförs etappvis och hotellet fungerar normalt under ombyggnaden.

 

Mer information:

Hannele Laurila, hotellchef, Original Sokos Hotel Presidentti, tfn 050 359 4449

Heli Engblom, affärsverksamhetschef, Sokotel Oy, tfn 050 388 3111

Pirjo Suhonen, Ivana Helsinki, tfn 050 347 6131