Namnen på Original Sokos Hotel Alexandras mötesrum hedrar Jyväskyläs lokalhistoria.
Älylä, Taulumäki, Pönttövuori …
Namnen på Original Sokos Hotel Alexandras mötesrum hedrar Jyväskyläs lokalhistoria.
Viitaniemi, Kortepohja, Lohikoski, Keljo, Kanavuori, Tourula, Älylä, Taulumäki, Pönttövuori, Seppälä, Mattila, Nisula, Kuokkala, Vasikkavuori, Ihantola. De som känner till Jyväskylä ser bekanta namn på stadsdelar. Förutom på kartor och vägskyltar hittar du nu dessa namn på Jyväskyläs stadsdelar också i Original Sokos Hotel Alexandra.
– Vi har moderniserat alla våra mötesrum och samtidigt gett dem nya namn som betonar vår lokala identitet och hedrar vår färgstarka lokalhistoria. Bakom varje stadsdels namn finns en liten historia som tillsammans med ett gammal fotografi presenteras på väggen till mötesrummet i fråga, berättar Minna Ahonen, projektledare och restaurangchef på frukost- och mötesrestaurang Franseska.
De bästa experterna bakom historierna och fotografierna
De bästa möjliga experterna i Jyväskylä har bidragit till att namnge mötesrummen, skriva historierna och plocka ut fotografierna. Den historiska informationen om stadsdelarnas särdrag på mötesrummen är skriven av den före detta intendenten och amanuensen på Keski-Suomen museo (Mellersta Finlands museum) kammarrådet Erkki Fredrikson, som också är författare och konnässör av lokalhistoria. Jussi Jäppinen, grafisk designer och fotograf, som har publicerat tiotals bild- och andra verk samt disputerat i stadsutvecklingen i Jyväskylä har verkat som vår expert på fotografier. En del av fotografierna har han själv tagit, en del har hittats i arkiv på Keski-Suomen museo.
– De här herrarna har lärt mig otroligt mycket om min hemstad. Det är fint att de ville delta i vårt intressanta projekt, som vi inledde med att fråga vår personal om idéer om vilka namn på stadsdelar skulle passa oss bäst, berättar Minna.
En tanke väcktes i Älylä
Vi började fundera på att byta de osammanhängande namnen på mötesrummen när ett av mötesrummen förnyades till ett kreativt rum för innovationer och idéer. Rummet fick namnet Älylä ("Smartby") efter ett bostadsområde vid Seminaarinmäki i Jyväskylä, ett av få bostadsområden i staden som har lyckats bevara sin ursprungliga arkitektoniska karaktär. Hundra år sedan kunde endast seminarielektorer skaffa sig en tomt här, vilket ledde till att stadsborna började kalla området för Älylä (äly betyder intellekt). Som vanligt, fastnade smädenamnet och blev ett vedertaget namn som fortfarande används.
– Namn på Jyväskyläs traditionella stadsdelar härstammar från till och med 1500-talet och berättar enormt mycket om stadens historia. Till exempel fick vår festsal namnet Ihantola. Stadsdelen Ihantola åter har fått sitt namn efter den första invånaren i regionen som betalade skatt Ihanti Jyväsjoki, säger Minna.
Historierna bakom namnen på stadsdelarna och mötesrummen finns här