Menu
Turun Seurahuoneelle STF-merkki

Hållbarhet är ett verksamhetssätt – Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone tilldelas Sustainable Travel Finland-märke

Turun Seurahuone har förbundit sig att främja hållbar turism och antagit Visit Finlands nationella principer för hållbar turism.

- Hållbar turism är en viktig del av vår affärsverksamhet. Ansvarsarbetet ingår i vårt verksamhetssätt, från små gärningar och val, och vi vill utvecklas till en allt mer övergripande främjare av hållbar turism. Vi tror att våra kunder i en allt större utsträckning kommer att uppskatta hållbarhet och säkerhet då de väljer var de vill övernatta och äta, säger hotellchef Tarja Jalonen.

Turun Seurahuone öppnades efter renovering år 2019. Redan då förnyelsearbetet pågick var hållbarhetsvärderingarna ett viktigt kriterium vid val av material och anskaffning av fastighetsteknik. Personalens kompetens spelar en nyckelroll i utvecklingen av hållbar turism. Hållbarhet är ett verksamhetssätt från vardagens små konkreta gärningar och val till större riktlinjer och beslut. 

- Vi använder till exempel flödesbegränsare i kranar och duschar för att reglera vattenflödet. Vår belysning är planerad för energieffektivitet. Energikällan för vår elektricitet är vindkraft och vi värmer med fjärrvärme, varav 80 procent redan nu produceras med förnybara energikällor. Våra rum är dessutom utrustade med energibesparande och otroligt tysta strålningskylare och -värmare. I vår restaurang Gunnar och i frukosten använder vi så mycket ekologiskt producerade och närproducerade produkter som möjligt och minimerar matsvinnet med bra planering. Gunnar Eatery & Bar deltar också i ResQ-verksamheten. I anskaffningar och som samarbetspartner favoriserar vi lokala aktörer och till exempel är de vackra arbetsklänningarna som receptionistdamerna har på sig från sortimentet hos det lokala företaget MyOlsson. Vi handleder våra gäster i hållbar verksamhet i rummen bland annat med anvisningar för återvinning och uppmuntrar gästerna att röra sig ekologiskt i Åbo genom att låna ut cyklar med de bästa tipsen för rutter och aktiviteter, berättar Tarja och hotellets miljöansvariga Henna Hurme.

Det är nu möjligt att på Sokos Hotellen kompensera koldioxidavtrycket för övernattningen och frukosten. Hotellkedjan är den första inom sin bransch i Finland som ger privatkunder en möjlighet till klimatkompensation.

Sokos Hotel Turun Seurahuone har tidigare beviljats även Green Key-märket för hållbar turism.

 

Här kan du läsa mer om Visit Finlands STF-program.

 

Visit Finland har skapat en färdplan för utveckling och ett märke för hållbar turism, Sustainable Travel Finland, avsedda för turistföretag och turistområden. De har inspirerat Visit Turku och Turku Science Park Oy att inleda ett eget program för hållbar turism i Åboregionen. Målet är att få med minst 51 procent av turistföretagen i Åboregionen.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone är ett smakfullt och livfullt boutiquehotell i hjärtat av Åbo som öppnade 2019. Inspirationen till hotellets inredning har hämtats från det glada 20-talet och charmar kunderna med sina överraskande detaljer, till exempel fiskbensparkett och pärlspeglar på rummen. Hotellet ingår i Solo by Sokos Hotels, en kedja av hotell med personlig prägel. Turun Seurahuone har 140 rum, restaurang Gunnar Eatery & Bar, uterummet Gunnar Backyard, fem konferensrum samt gym och bastu. Hotellet drivs av Turun Osuuskauppa.