Gunnars producentberättelser 4/6 – unikt öl från unikt bryggeri

Stjärninspirerat öl från mikrobryggeri

Aimo och Peetu Sillanpää presenterade sitt unika mikrobryggeri med stor entusiasm. En passion för öltillverkning och årtiondelång erfarenhet av astronomi garanterade faddrarna en oförglömlig utflykt till Tuorla.

 

Unikt öl från unikt bryggeri

Redan i början av besöket stod det klart för Gunnars faddrar att det inte är frågan om något vanligt mikrobryggeri, inte med några mått mätt. Kuninkaantien Panimo ligger nämligen i anslutning till Tuorla observatorium. Till exempel visas det planetarieföreställningar bakom en gardin bredvid bryggeriutrustningen. Och själva bryggeriutrustningen ligger också på ett helt unikt ställe. Den yta som kok- och jäskärlen står på är i själva verket ett stort bord. På det bordet har en spegel slipats som är den största spegel som för närvarande "svävar omkring" i rymden.

Aimo Sillanpää berättar att Tuorla observatorium i början av 2000-talet vann över NASA i en upphandling och fick i uppdrag att tillverka en spegel med en diameter på 3,5 meter till Herschelteleskopet. Detta projekt värt tiotals miljoner euro har gjorts på just detta bord där det nu bryggs öl. 

Det har bryggts öl i Tuorla även tidigare, men Kuninkaantien Panimos historia började 2016 då rotarianerna i Piikkiön Rotary Club lockade med bryggmästaren Niko Hurskainen i verksamheten. 

Till sortimentet hör numera tre unika ölsorter som tillverkas av en liten grupp av entusiaster. 

Genom den nya alkohollagen är målet att vid sidan av öltillverkningen även öppna en egen butik. 

"Butiken kommer att öppna här på området, i en skåpbil om så krävs", lovar Peetu Sillanpää som ansvarar för marknadsföringen. 

 

I en liten grupp spelar passionen en stor roll

Idén om att grunda ett eget byggeri stärktes på en ölfestival i Tjeckien. Av samma orsak är Kuninkaantien Panimos öl av typen traditionella mellaneuropeiska öl. 

Följande steg i grundandet av bryggeriet var att locka med en bryggmästare i verksamheten och att man fattade beslut om en aktieemission. Aktierna i bryggeriet såldes i ett huj via Piikkiön Rotary Clubs kontakter och genom att man fick 100 delägare hade man möjlighet att skaffa ordentlig utrustning. Till exempel tappningsmaskinen var ett viktigt steg mot kommersiell öltillverkning. Peetu Sillanpää berättar att tappningsmaskinen garanterar en jämn kvalitet och smak på ölet genom att den minimerar syremängden i flaskorna.

Vid öltillverkningen har bryggmästaren hjälp av företagets delägare, några anställda utöver bryggmästaren har det tills vidare inte behövts. Enbart restaurangfaddrarna och restaurangchefen fyller under sitt besök nästan hela den bordsskiva som fungerar som bryggeri, och det finns med andra ord inte rum för så många att delta i öltillverkningen.

Aimo berättar att olika personer deltar i öltillverkningen. För närvarande finns det tre delägare som är kokansvariga, och en delägare åt gången inklusive ett par hjälpredor ansvarar för varje kok. I koket deltar vanligen endast två personer och under jäsningen ligger ansvaret på en person. Det tillverkningsskede som kräver mest arbetskraft är flasktappningen, då är tre delägare på plats. Här tillägger Aimo och Peetu dock snabbt att det mest arbetskrävande skedet faktiskt är att städa och hålla lokalerna rena. 

Med denna bemanning drivs alltså utrustningen, vars teoretiska kapacitet är att tillverka 2 000 liter öl på sex veckor. Till utrustningen hör utöver tappningsmaskinen ett kokkärl på 500 liter och fyra jäskärl på 500 liter. Och om du frågar Aimo tillverkas bryggeriets öl med hjälp av stjärnenergi, eftersom bryggeriet får sin el från solceller på taket. 

 

Historisk dag inom produktionen

Bryggeriet tillverkar allt sitt öl enligt den gamla, klassiska tyska renhetslagen för öl (Reinheitsgebot). Denna lag stiftades 1516 och innehöll bestämmelser om att endast vatten, korn (malt) och humle får användas vid öltillverkning. Den fjärde ingrediensen, jäst, nämns inte i den ursprungliga lagen, eftersom man började förstå jästens funktion först på 1800-talet. Men av dessa fyra ingredienser tillverkas alltså alla Kuninkaantien Panimos ölsorter. Den enda ingrediens som skaffas från utlandet är humle. Även här väntar man med iver på inhemska alternativ, eftersom humleodling har väckt mycket intresse genom den expanderande mikrobryggerikulturen. I Finland finns det fina möjligheter att odla humle – fram till 1915 fastställdes det i lag hur många humlestörar hushållen måste odla.

Kuninkaantien Panimos första produkt var Tuorlan Tähti. Denna fräscha och lätta Pilsner av traditionell tjeckisk typ var alltså det första steget ut på marknaden. Den andra produkten i sortimentet var Tuorlan Tumma (tysk mörk lager) som hämtar inspiration från det öl som dracks på 1400-talet på gästabud vid Kustö biskopsborg.

På besöksdagen (28 september 2018) skrev bryggeriet historia. Under besöket inleddes nämligen den första flasktappningen av bryggeriets tredje ölsort. Det nya ölet är en American Lager och den pinfärska etiketten avslöjar att namnet är Tuorlan Taival. 

Faddrarna och restaurangchefen var speciellt intresserade av att få veta hur man av samma fyra ingredienser kan tillverka så många olika öltyper. Genom att variera malten och byta humlesorter kan man åstadkomma nästan hur många öltyper som helst, var svaret från bryggeripersonalen. 

 

Stjärnor på Gunnar

Efter en omfattande faktapresentation fick besökarna för första gången någonsin smaka på Kuninkaantien Panimos alla tre ölsorter.  

Tuorlan Tähti är den lättaste ölsorten och stod därför, helt riktigt, först i tur. Efter att ha provsmakat även Tuorlan Tumma var faddrarna och restaurangchefen övertygade om att dessa ölsorter måste införas i Gunnars sortiment. 

"Detta öl utmanar drickaren", konstaterade restaurangfaddern Heidi Wirkkala. 

De fylliga och balanserade smakerna passar enligt alla särskilt bra till Gunnars maträtter.  "På Gunnar ger vi inte enbart vinrekommendationer, utan också ölrekommendationer till rätterna", lovade restaurangchefen Sami Kivirinta.

Dessa ölsorter som tillverkas med "astronomisk erfarenhet" kommer med andra ord garanterat att återfinnas i restaurang Gunnars bar och som matdrycker i restaurangen. Berättelserna och passionen bakom ölet är ett utmärkt komplement till Gunnars värdegrund. Bryggeriet ligger på mindre än 20 kilometers avstånd från Åbo centrum, och därför rekommenderar vi att Gunnars gäster överväger ett besök på detta unika ställe.

Restaurang Gunnar öppnar den 15 februari 2019 i anslutning till Solo Sokos Hotel Seurahuone.