Menu
Aino-skulpturen designad av Kaarlo Haltia hälsar gästerna välkomna i hisslobbyn.
Kaarlo Haltian suunnittelema Aino-veistos tervehtii vieraita hissiaulassa.

Finlands mest bohemiska konstsamling finns i Torni

Den konstsamling som under årtionden samlats i huset är en av de finesser som kännetecknar det förnyade hotellet Solo Sokos Hotel Torni. Den mångsidiga samlingen innehåller målningar, grafik, skulpturer samt fotokonst. Konstverken finns presenterade på olika sätt i alla utrymmen på hela hotellet. Stanna upp ett tag och njut av vår konst och kom till olika insikter för varje enskilt verk!

Konstsamlingen i Torni har under årtionden expanderas på ett mycket naturligt sätt. Delvis är konsten köpt, delvis har vi fått konst i stället för pengar när konstnärens pengar tagit slut mitt under en restaurangkväll och serveringen sedan har betalats med konst. Verken har samlats under olika epoker, så var och en av dem berättar också Tornis historia på sitt sätt.

De konstant växlade konstutställningarna som ordnats i hotellets Ateljé Bar sedan 1951 har bidragit till konstsamlingens tillväxt på ett avgörande sätt. Varje konstnär som ställt ut sina verk i baren med den fina utsikten har enligt överenskommelse lämnat ett verk i huset. Vackra landskap, vyer, människor, längtan och fjärrkärlek –  dessa verk återspeglar Tornis liv och själ.

Tornis egen konstsamling har kompletterats med utvalda verk från SOK:s samling – på så sätt har man skapat en helhet med flera skikt. Genom att föra dessa verk inom räckhåll för stadsbor och resenärer vill man hylla S-gruppens nästan 100-åriga arbete för främjande av finländsk konst. 

 

Plock ur samlingen

Till ett av de mest intressanta verken i konstsamlingen hör verket "Joy" av den samtida konstnären Elina Brotherus som skapat en helhet av fem fotografier vilka illustrerar hur glädje skapas, och således passar verket in i den glada stämningen på Torni. Även kosmopoliten Leena Luostarinens verk med Egypten som tema är värd att nämnas i detta sammanhang. Verket har fått sin inspiration av konstnärens många resor till landet. Verket passar perfekt in i stämningen på Torni där det vimlar av världsresenärer.

I vitrinen i hotellets foajé kan man beundra en imponerande samling skulpturer. Bildhuggaren Björn Weckströms miniatyr av verket Den visslande Helsingforsaren är skulptursamlingens absoluta pärla. Det ursprungliga verket som Weckström donerat till Helsingfors stad kan man beundra på Stora Robertsgatan några kvarter från hotellet.

 

Återhållsam grafik på hotellrummen 

I hotellrummen hittar du konstnären Ari Pelkonens grafikverk som beställts till det renoverade hotellet Torni.

I mina verk studerar jag människor och undviker strikta definitioner. Mitt konstnärliga arbete är mer reflekterande än förkunnande. Mina verk fungerar som en spegel – de ger skådarna en möjlighet att få syn på ögonblick och dolda känslor. Mina verk kan ses som lugna, tysta och melankoliska, säger konstnären.

Pelkonen arbetar med olika tekniker och kombinerar träteckningsgrafik och målning. På så sätt har konstverken blivit en kombination av målade lager samt lager av skulpterade och tryckta träteckningar.

Stanna vid vår konst i lugn och ro. Njut av färgerna, formerna och stämningarna. Vår önskan är att vi kan ge dig tillfällen att med hjälp av vår konst nå fram till olika insikter.

 

Rum och personer


Ta bort Rum

Rum

Vuxna

Barn (3-15 år)

Barn 3–15 år sover i extrasäng

Barn (0-2 år)


1
2
3
4
5
6
7
8
+ Lägg till barn (0–2 år)

+ Lägg till rum
Ännu bättre priser för inloggade ägarkunder!
Du får tillgång till förmånerna genom att logga in med S-användarkonto på vår webbplats.
Logi sissescard.dialog.text=Så här kan du boka rum som S-Card-kund samt granska och uppdatera dina egna uppgifter.
This way, you will be able to book rooms as an S-Card customer, as well as review and update you information.