Sök bokning

hotel-logo

Historik

Historik

Kvinnokraft

Allt fick sin börja med att grundaren av den första restaurangen i Lahtis, den första kvinnliga företagaren i Lahtis änkefrun Carolina Moesböll år 1871 fick lov att driva en bageributik i Lahtis by och vid sidan av "driva en mat- och kaffeaffär för resande". Byns första restaurang såg dagens ljus. Senare köpte Moesböll vid köpingens första tomtauktion tomt n:o 37 i hörnet av Rautatienkatu och Vapaudenkatu (tidigare Nikolainkatu) och flyttade sitt hus till tomten, där hon fortsatte bedriva restaurangverksamhet fram till sin död. Vid denna tidpunkt spreds ryktet om Lahtis som något av ett vilda västern. Särskilt under marknader och andra folkrika dryckeslag gick det vilt till då folk samlades från olika delar av landet. År 1874 beordrade kronofogden kosacker att se till ordningen, då byns enda polisman inte längre klarade av sitt uppdrag.

Efter Moesbölls död övergick restaurangen via omvägar i den frivilliga brandkårens ägo. Restaurangverksamheten hyrdes ut till husägaren Taavi Wainio, som år 1892 av guvernören fick lov att driva restaurangen och i samband med detta bedriva utskänkning av alkoholhaltiga drycker. Restaurangens namn blev Lahden seurahuoneen ravintola. Enligt vad det berättas var villkoret för lovet att restaurangens nettovinst skulle tilfalla allmännyttiga ändamål.

Fart och fläng och nykterhetsiver

År 1893 upphörde ölförsäljningen under marknadsdagar och -kvällar för att lugna det vilda festandet. Beslutet hade lugnande inverkan, men samtidigt utsågs en permanent polis för just Lahden seurahuoneen ravintola med tanke på de negativa följderna av alkoholutskänkningen. Svindlande rykten spreds om Seurahuone och det vilda livet fortsatte. Nykerhetsrörelsen krävde aktivt att Seurahuone skulle stängas.

I slutet av 1890-talet bytte retaurangen ägare på grund av oegentligheter med kontot och förskingring till August Veltheim, som varit aktiv i köpingens affärsliv och som ledde restaurangen fram till att den gick i konkurs år 1903. Nykterhetsrörelsen gav upphov till ett ökande intresse för skadorna med alkoholmissbruk, och alkohollagstiftningen blev striktare. Det fanns önskemål om att återuppliva Seurahuone, eftersom Hotelli Lahti nu var det enda riktiga hotellet med logi och utskänkning i Lahtis. År 1906 blev Lahtis stad och det blev aktuellt att öka antalet utskänkningsställen. Seurahuone återuppstod slutligen år 1910 på adressen Rautatienkatu 4.

Nya tag efter kriget

Seurahuone kom att ligga i "Aholas hus" i hörnet av Rautatienkatu och Harjunkatu. Det första världskriget försvårade restaurangens verksamhet och restaurangen bytte även ägare. Under tiden för förbudslagen år 1919 frodades de underjordiska krogarna och hembränd sprit flödade in i landet från Estland. Kundera krävde sprit, men lagen förbjöd servering. Kunderna smuttade i smyg på starkare varor ur fickpluntor och servitörerna sålde sprit som egen verksamhet utan att ägarna kände till detta. Trots att bolagsordningen för Lahden Seurahuone Oy godkändes som tidsenlig år 1925 fortsatte förändringarna och de verkställande direktörerna bytte ut. Seurahuone kom att ägas av Lahden Teollisuusseura. Då förbudslagen upphävdes år 1931 och den nya spritlagen trädde i kraft 1932 tilldelades Seurahuone A-rättigheter och flyttade till sin nuvarande plats, det nya och representativa fyravåningshuset i sten byggt av ägarna på adressen Aleksanterinkatu 14. Restaurangen fanns i husets andra våning, på de övre våningarna fanns rummen för resande och Lahden Kauppaklubis klubblokal.

Åren gick och i slutet av 1940-talet fick Seurahuone 6 våningar. Seurahuone i Lahtis blev en av Finlands mest högklassiga och välkända hotellrestauranger. Man började ordna danskvällar, och efter teaterpremiärer och under konsertkvällar ordnades middagsdanser. Servicen var förstklassig och utvecklades ständigt. Seurahuone har under sin långa historia fått besök av välkända personer, från Mannerheim till Armi Kuusela samt ett flertal kungligheter och andra kända personer. Hotellets image förstärktes under årens lopp tack vare skickligt ledarskap, och den efterlängtade baren byggdes i hotellets första våning i början av 1970-talet. Nu heter restaurangen Bar&Bistro SeuraHuone. År 2011 köpte Osuuskauppa Hämeenmaa fastigheten av Lahden Teollisuusseura, och således fortsätter husets historia. Det här huset har många historier att berätta!