Etusivu

Hae varaus

hotel-logo

Historia

content-page-hero-image

Puijonsarven historiaa

Seurahuoneen saleista Itä-Suomen legendaarisimmaksi tapahtumataloksi.

Original Sokos Hotel Puijonsarvi on rakastettu savolainen klassikko, 150 vuoden ikään jo ehtinyt. Vanhin osamme on vuonna 1873 Kuopion Seurahuoneena avautunut puurakennus, nykyinen tapahtumatalo Puikkari. Vuosikymmenten varrella toimintamme on laajentunut viiteen eri rakennukseen, kahden puolen tietä. Puijonsarvi hehkuu historiaa samalla, kun tarinat tuhansien tapahtumien ja kohtaamisten talossa jatkuvat.

Vieraidemme joukkoon lukeutuu huikea joukko merkkihenkilöitä Urho Kekkosesta Persian shaahiin, mutta erikoisen ja pitkäaikaisin asukkaamme on varmasti Manfred-kummitus. Saksalaisen upseerin yksinäinen haamu, jonka rakkaustarina kuopiolaisneidon kanssa sai katkeran lopun. Niinpä Manfred päätti jäädä Puijonsarveen haamuilemaan. Ei mitään hätää, hyvin hiljainen on Manfred viime aikoina ollut ja kaikin puolin kilttinä kummituksena aina pidetty.

Kuopion Seurahuone syntyy

Maaherrankadulle vuonna 1873 avautuneesta Kuopion Seurahuoneesta kehkeytyi taiteilijoiden, kirjailijoiden, runoilijoiden, virkamiesten ja upseerien suosima seurustelupaikka. Tunnetuimpia heistä olivat kuopiolaiset kulttuurivaikuttajat Juhani Aho, Minna Canth ja Eino Leino. Ravintolassa järjestettiin tanssiaisia ja näyttämöllä pidettiin teatteriesityksiä, liekö suosituin niistä Canthin kirjoittama "Anna-Liisa"-näytelmä?

1980-luvun puolivälissä Seurahuone, tuolloin nimeltään Kuopion Kaupunginhotelli ja kaupunkilaisten keskuudessa Renkkuna tunnettu, oli mittavien kunnostustöiden tarpeessa. Sen kohtaloa puitiin oikeudessa asti. Lopulta suojelupäätös saatiin, vaativa entisöinti suoritettiin ja hotellin tarina jatkui Grand Hotellina.

Myöhemmin tiloissa avautuu kaupungin kuuluisin yökerho

1990-luvulla Grand Hotellin tiloissa, joka tuolloin oli jo osa Sokos Hotel Puijonsarvea, aloitti kaupungin suosituin yökerho Puikkari. Tämä kerho olikin varsinainen parisuhdemagneetti. Hotellin henkilökunnan varovaisen arvion mukaan siellä sai alkunsa noin 80 000 parisuhdetta. Melkoinen luku, vai mitä?

150 vuoden aikana entisen Seurahuoneen saleissa on vieraillut yli 8 miljoonaa vierasta, tarjoiltu noin 25 miljoonaa juomaa ja soitettu noin 30 miljoonaa tanssikappaletta.

Yökerho suljettiin vuonna 2018, mutta tuhansien tarinoiden Puikkarin tarina jatkuu. Tänä päivänä rakennuksessa toimii Puikkari Conference, jonka saleissa järjestetään unohtumattomia juhlia ja laadukkaita kokouksia. Tilojen nimet kunnioittavat Seurahuoneen pitkää historiaa ja talon vieraita.

Osuusravintola – hotelli Puijonsarven edeltäjä

Vuonna 1914 Kuopion Osuusliike avasi Seurahuonetta vastapäätä sijaitsevaan tyylikkääseen jugendrakennukseen Hotelli Osuusravintolan, sittemmin Puijonsarvi-nimellä tunnetun hotellin.

Paikallislehdessä kirjoitettiin:

"Hotelli Osuusravintola sijaitsee Kuopion kaupungin keskeisimmällä paikalla Minna Canthin- ja Maaherrankatujen kulmassa, vastapäätä kaunista Snellmannin puistoa. Osuusravintolan kahvila on rakennuksen toisessa kerroksessa, ruokasali kolmannessa kerroksessa ja matkustajahuoneet, jotka ovat uudet ja ensiluokkaisesti sisustetut, sijaitsevat rakennuksen kolmannessa ja neljännessä kerroksessa ja niihin pääsee mukavasti hissillä. Useista hotellin matkustajahuoneista on hyvä näköala Kallavedelle."

Vuonna 1948 Osuusravintolan nimeksi tuli Puijonsarvi. Puijonsarveen, Minna Canthin kadulle, rakennettiin vielä hotellin uudisosa vuonna 1968.

Hotelli Osuusravintola kärsi vuoden 1940 pommituksissa.

Talvisodan aikana Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Kuopiota useaan otteeseen. Tuhoisin näistä pommituksista tapahtui 3.2.1940. Tällöin myös Hotelli Osuusravintolan Snellmanin puiston puolen kulmahuoneet tuhoutuivat.

Onneakin onnettomuudessa oli, kun hotellivieraamme Toivo-herra saatiin valppaan henkilökuntamme ansiosta turvaan. Toivo oli ollut hotellihuoneessaan selvittelemässä papereitaan, kun hotellin henkilökuntaan kuulunut naishenkilö tuli kertomaan, että oli tullut ilmahälytys ja asukkaiden olisi lähdettävä pommisuojaan. Pienen epäröinnin jälkeen Toivo päätti panna hatun päähänsä ja poistua ulos. Hetken kuluttua ulkona alkoi kuulua karmeita räjähdyksiä. Yksi pommeista osui hotellirakennukseen.

"Tilanteen rauhoituttua menin takaisin hotelliin ja huoneeni ovelle, se oli ehjä. Kun avasin oven, näin, että koko huoneeni oli romahtanut oven suuta myöten alas raunioiksi! Kaikki huoneessani olleet matkatavarat ja päällysvaatteeni olivat tuhoutuneet. Jos olisin ollut huoneessani, kuolema olisi ollut välitön. Näky oli järkyttävä. En jäänyt pidempään paikalle, vaan läksin ostamaan päällysvaatteet ja välttämättömät muut tarvikkeet. Sen jälkeen hoidin asiani työnantajani kanssa ja illalla läksin junalla TKK5:een eli koulutuskeskukseen Harjavaltaan. Kysyin kerran sotien jälkeen hotellista, kuka mahtoi olla henkilö, joka tuolloin pelasti henkeni. Asiasta ei kuitenkaan tiedetty mitään."

  • Kirje saatu Kuopion kulttuurihistorialliselta museolta

Nykyään tässä hotellin osassa sijaitsevat Original Sokos Hotel Puijonsarven ravintola Ehta ja bistro Frans & Sophie sekä osa hotellihuoneistamme, kuten tanssitaiteilija Jorma Uotisen suunnittelema uniikki sviitti.

Vuonna 1985 Puijonsarvi laajeni nykyisellä päärakennuksella. Sokos Hotel Puijonsarvi ja Grand Hotel (alkuperäinen Seurahuone) yhdistyivät vuonna 1990.

Maamme merkittävimpiä tapahtumataloja

Tänä päivänä Original Sokos Hotel Puijonsarvi on huonemäärältään Itä-Suomen suurin hotelli, ja yksi koko maamme legendaarisimmista tapahtumataloista. Silti tunnelma meillä on kodikkaan lämmin. Hotelli on levittäytynyt viiteen eri rakennukseen, 293 huoneen voimin. Huoneita löytyy neljällä eri sisustustyylillä keveistä Kuopio Tanssii ja Soi -teemaisista huoneista koristeellisempaan jugendtyyliin. Kaikkien huonetyylien lähtökohta on kuitenkin sama; kuopiolaisuuden ydin ja siitä kumpuavat tarinat. Paikallinen kulttuuri ja rohkean elinvoimainen eteenpäin meneminen.

Omistajamme Osuuskauppa PeeÄssä täyttää 120 vuotta

Vuonna 1902 joukko pohjoissavolaisia halusi varmistaa osuusliikkeen jäsenille tavaroiden ja palvelujen saannin järkevään hintaan. Näin syntyi osuuskauppa, joka on tänäkin päivänä asiakasomistajiensa omistuksessa. Ensimmäinen kauppa avattiin Lapinlahdella vuonna 1903. Vuonna 2023 juhlitaan Osuuskauppa PeeÄssän 120-vuotisjuhlaa. Original Sokos Hotel Puijonsarvi on SOK:n ja PeeÄssän ensimmäinen hotelli ja on alusta asti ollut oman osuuskauppansa eläväinen sydän: meillä kokoontuvat, viihtyvät ja majoittuvat niin kaupunkilaiset kuin kauempaa tulevat.