Etusivu

Hae varaus

hotel-logo

Historia

content-page-hero-image

Joensuun Vaakuna - 80 vuotta hotellielämää

Perinteikäs Original Sokos Hotel Vaakuna on majoittanut ja kestinnyt vieraita Joensuun sydämessä jo vuodesta 1943 saakka. Vuosikymmeniä vakain jaloin torin laidalla seissyt hotellirakennus on aina ollut kaupunkilaisten eloisa kokoontumispaikka ja matkailijoiden rakastama toinen koti.

Vaakunan tarina alkaa, kun Torikadun ja Siltakadun kulmaan valmistui vuonna 1942 viisikerroksinen liikerakennus nimeltään Pohjois-Karjalan Talo Oy. Funkkisrakennuksen suunnitteli helsinkiläinen, ulkomailtakin lisäoppia hakenut arkkitehti Paavo Riihimäki. Sota-aikana talo oli muussa käytössä, mutta aseiden vaiettua välirauhan myötä, avautui tiloissa 36-huoneinen Hotelli Pohjois-Karjala ravintoloineen vuonna 1943.

Koko kansan 'pekkakettunen'

Hotellin toisessa kerroksessa toimi suosittu ravintola Pohjois-Karjala. Sota-aikana paikka oli rintamamiehille kuin pala paratiisia. Siellä sodan melskeet saattoi unohtaa hetkeksi. Upseerit aterioivat ravintolassa, ja heillä oli myös oikeus nauttia alkoholia. Vähän villiäkin saattoi meno kuulemma välillä olla. Ravintola Pohjois-Karjala vääntyi myöhemmin kapakkakansan suussa 'pekkakettuseksi'. Kettunen oli tunnettu paikallinen poliitikko ja kansanedustaja. Nimen perusteella voisi ajatella, että Kettunen itsekin arvosti tämän ravintolan palveluita.

Siltakatu 8 on aina ollut Pohjois-Karjalassa tunnettu ravintolaosoite. Liikeideat ja toimintamallit ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta ravintoloiden suosio on säilynyt läpi vuosikymmenten. Niinpä vilkas yöelämä kakkoskerroksessa jatkui 'pekkakettusen' jälkeenkin, paikalla on vaikuttanut muun muassa suosittu yökerho Madonna ja iltaravintola East West. Nykyään paikalla palvelee ruoka- ja seurusteluravintola Torero.

Hotelli Vaakuna Sokos Hotels -ketjuun

Vuonna 1982 SOK lunasti hotelli Vaakunan, ja siitä tuli osa S-ryhmän Sokos Hotels -ketjua. 1980-luvulla saimme taloon myös Rosso-ravintolan, joka sulatti heti paikallisten sydämet muun muassa pannupizzallaan.

Vuonna 2001 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa osti takaisin hotellin liiketoiminnan ja samalla hotellikiinteistön.

Vuoden 2012 Sokos Hotels -ketjun ison brändiuudistuksen myötä tulimme osaksi sydämellisesti suomalaista Original by Sokos Hotels -ketjua. Paikallisuus näkyy ja kuuluu meillä vahvana, Sorsan Leipomon karjalanpiirakoista paikallista kulttuuria henkiviin teemahuoneisiin.

Huonemäärä tuplattiin

Vuonna 2010 Pohjois-Karjalan Osuuskauppa teetti hotellissa ison laajennuksen. Vaakunan rakennukseen syntyi nyt kokonainen kortteli palveluita: yhteensä 144 huonetta, ruokakauppa, tavaratalo ja peräti seitsemän ravintolaa: Amarillo, BePop, Coffee House, Hesburger, Rosso ja Torero. Joensuun kaupunki palkitsi teon vuoden 2010 kaupunkikeskustatekona. Hanke maksoi 15 miljoonaa euroa ja toi 30 uutta työpaikkaa.

Teemahuoneet Omar Sharif, Ilosaarirock ja Joensuu

2017 tehdyn huoneuudistuksen yhteydessä Vaakunan sisustettiin kaksi teemahuonetta, Omar Sharif ja Ilosaarirock. Hotellimme 80-v. juhlavuonna 2023 hotelliimme tuli yksi teemahuone lisää: Joensuu-huone.

Kohta 60 vuotta sitten Amerikan-meininki tuli hetkeksi Pohjois-Karjalaan, kun Tohtori Živagoa kuvattiin elokuvaksi Hollywood-tyyliin. Joensuun Pyhäselän järven jäälle rakennettiin kuvausten ajaksi Siperia. Elokuva oli aikansa suuria tuotantoja ja tapauskin – valmistuessaan elokuva voitti viisi Oscar-palkintoa. Pääosaa näytteli egyptiläissyntyinen filmitähti Omar Sharif. Kuvausten ajan hän majoittui Sokos Hotel Vaakunassa. Halusimme kunnioittaa kuuluisaa vierastamme ja sisustimme hänen nimeään kantavan huoneen.

Toinen teemahuoneemme on Ilosaarirock. Elävää musiikkia vaativien nuorten aktiivisuuden myötä Joensuuhun perustettiin nykyisin vankkaa kansainvälistä mainetta nauttiva rockfestivaali Ilosaarirock. Ensimmäinen Ilosaarirock järjestettiin Ilosaaressa 29.7.1971 ja Ilosaarirock onkin Suomen vanhimpia rockfestivaaleja. Nykyisin se järjestetään Joensuun Laulurinteellä aina heinäkuun toisena viikonloppuna. Festivaali on marssittanut lavalle vuosikymmenten aikana kaikki Suomen merkittävimmät pop- ja rockmuusikot sekä lukuisan joukon kansainvälisiä tähtiä. Niin artistit kuin rokkivieraatkin ovat aina tervetulleita majoittumaan luonamme. Tässä huoneessa on rock-henkinen sisutus.

Joensuu-huone on teemahuoneistamme uusin. Sokos Hotels -kaupunkihotellien sloganin "Keskellä kaupunkia - keskellä elämää" mukaisesti Joensuu-teemahuoneesta aukeaa upeat näkymät joensuulaiseen kaupunkimaisemaan. Tori, kauppahalli, kaupungintalo ja hotellimme; juuri kaupungin sydämessä. Tervetuloa tutustumaan aitoon joensuulaisuuteen.

Tervetuloa kokemaan teemahuoneemme.

Lupaamme pitää 80-vuotiaasta hotellisankaristamme ja ihanista vieraistamme jatkossakin hyvää huolta. Pohjoiskarjalaisella vieraanvaraisuudella ja suurella sydämellä. Lämpimästi tervetuloa Original Sokos Hotel Vaakunaan, sinun hotellikotiisi Joensuussa!