Etusivu

Hae varaus

hotel-logo
content-page-hero-image

Hotelli Tornin historia

Hotelli Torni oli aikoinaan Suomen korkein rakennus. Sen pilvenpiirtäjämäistä tyyliä ihailtiin ja korkeutta paheksuttiin.

Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä

Hotelli Torni avattiin Helsinkiin 19.3.1931 pienen kohun saattelemana: pilvenpiirtäjän rakentaminen kaupungin keskustaan ei herättänyt kaikissa kaupunkilaisissa pelkkää ihastusta. Kerrokset kuitenkin nousivat nopeasti ja Torni saatiin auki. Jykevää klassismia edustavan rakennuksen suunnittelivat arkkitehtiveljekset Jung & Jung, esikuvinaan 1920-luvun amerikkalaiset pilvenpiirtäjät.

Maisemallisesti hyvin näkyvä Torni oli loistelias uuden ajan hotelli, yhdistelmä art decoa ja funkkista. Torniin tuli 100 hotellihuonetta sekä useita ravintoloita ja kabinetteja. Hissin toimitti Kone ja astiastot Arabia.

Hotelli Torni oli Suomen ensimmäinen sähköistetty rakennus

Tornissa oli paljon muutakin ihmeteltävää kuin sen korkeus ja upeat näköalat yli nuoren pääkaupungin; hotelli oli nimittäin Suomen ensimmäinen sähköistetty rakennus. Veräjähissinkin Torni sai ensimmäisten joukossa – ja vuosikymmenten patinoima hissi on käytössä edelleen. Osaan Tornin hotellihuoneista rakennettiin kylpyhuoneet. Sekin oli jotain täysin ihmeellistä, sillä hotellihuoneiden omat kylpyhuoneet yleistyivät Suomessa vasta 1980-luvulla.

Gastronomian vuosikymmenet Tornissa

Tornissa ruoka ja juoma ovat alusta asti esittäneet tärkeää osaa. Hotellin ravintolaelämää ovat värittäneet niin kieltolaki, toinen maailmansota, 50-luvun pula-aika kuin sen jälkeen alkanut kulinaristinen nousukausi. Vuosikymmenten varrella monet muut ennen maistamattomat herkut, uudet liikeideat ja uusin keittiöteknologia esiteltiin poikkeuksetta Tornin ravintoloissa.

Tornin ensimmäisinä vuosina elettiin kieltolain aikaa. Alkoholinhimoisia asiakkaita kuitenkin riitti, ja kaupungissa toimi useita salakapakoita. Myös Tornin ravintoloissa osattiin olla luovia: alkoholia myytiin kanta-asiakkaille hotellin 11. kerroksessa. Tornin hississä oli salainen hälytysnappi tarkastajia varten.

Kieltolain aika Tornissa

Kieltolain päätyttyä 1930-luvun loppu oli vaurasta aikaa. Silloin asiakkaat pääsivät nauttimaan paremmista raaka-aineista valmistettuja ruokia kuin monena myöhempänä vuosikymmenenä. Menulta löytyi muun muassa kateenkorvaa, hanhenmaksaa, ankeriasta, kaviaaria, hummeria, teertä ja peltopyytä. Juhlapäivälliset olivat näyttäviä ja ruokalajejakin runsaasti, yleensä vähintään viisi. Marsalkka Mannerheim kävi Tornissa herkuttelemassa pikkuporsasta venäläiseen tapaan, vaikka Kämp olikin hänen kantapaikkansa.

Sodan aikana, 1940-luvulla, Kansanhuoltoministeriö määräsi niin elintarviketuotantoa kuin ravintoloiden annoskoot ja hinnat. Voi, majoneesi, kerma, lohi ja liha-annokset kiellettiin. Tornissa jouduttiin luopumaan voileipäpöydästä vaikka Musta Pörssi toimittikin Tornin asiakkaita varten erimerkiksi jauhelihapihvejä ja kahvia.

Vuosina 1950-1970 Torni oli gastronomian suunnannäyttäjä koko maassa. Suomen ensimmäinen kiinalainen ravintola avattiin Tornissa vuonna 1953, ja helsinkiläiset pääsivät herkuttelemaan pääskysenpesäkeitolla ja kevätkääryleillä.

Näköalabaari ja taidenäyttely – Ateljee Bar avautuu

Ateljee Bar avautui hotelli Tornin huipulle vuonna 1951, tarjoten näyttävien juomien ja upeiden näköalojen lisäksi näyttelytilaa nuorille taiteilijoille. Tilaan asennettiin sähkölämmittimet ja kolminkertaiset lasi-ikkunat, jotta baari voisi ottaa vastaan vieraita myös talvella.

Kenties mielenkiintoisin yksityiskohta Ateljee Barin historiassa lienee 1930-luvulla avattu kulkuyhteys Tornin katolle, johon rakennettiin myös kiinnityspaikka Helsingissä tuolloin vierailleelle saksalaiselle Graf Zeppelin -ilmalaivalle. Ajatus oli, että ilmalaiva voisi laskeutua katolle ja laivan matkustajat siirtyä sieltä tikapuita pitkin Torniin cocktailille. Ilmalaiva jäi laskeutumatta mutta kulkuaukko katolle on olemassa vieläkin.

Helsingin laadukkaimpia cocktaileja jo kohta 70 vuotta

American Bar perustettiin vuonna 1960 kupolikattoiseen halliin. Baarista kehkeytyi saman tien kaupunkilaisten suosima tapaamispaikka, jossa nautiskeltiin trendikkäitä cocktaileja.

Vuonna 1996 American Bar toi maailmalta Suomeen omituisen drinkin, joka tunsi nimen Mojito. Drinkki sisälsi tuoretta minttua, ruokosokeria, limeä ja rommia. Mojitosta tuli vähitellen trendijuoma ja tänä päivänä se on lähes jokaisen baarin valikoimassa jossain muodossa.

Suomessa asuvien irlantilaisten ja Irlanti-fanien kantapaikka O'Malley's avautui 1980-luvulla, erikoisuutenaan irkkumusiikki ja tuoppeihin laskettava tumma stout.

Sodan aika Tornissa

Jatkosodan loppuvaiheessa keväällä 1944 hotelli Tornin korkeimmalla tasanteella työskenteli lottia taivaalle tähyillen. Helsingissä tiedettiin odottaa öisiä pommituksia.

Talvisodan aikana hotellin täyttivät ulkomaiset toimittajat, sodan jälkeen vuosina 1944-47 Liittoutuneiden valvontakomission neuvostoliittolaisvaltuuskunta. Hotelli palautettiin Neuvostoliiton Valvontakomissiolta vastaperustetulle Liikemieshotellit Oy:lle vuonna 1948. Liikemies Jorma Soiron johdolla alkoi Tornin uusi, upea aikakausi. Soiro oli kekseliäs hotellinjohtaja, joka lanseerasi Torniin käsitteen "aina jotain uutta Tornissa".

Merkkihenkilöiden majapaikka

Hotelli Tornin boheemin kansainvälisessä tunnelmassa ovat viihtyneet lukuisat arvovieraat kuninkaallisista elokuvatähtiin, kirjailijoista kuvataiteilijoihin. Yhden vieraan toive on jäänyt aamiaishenkilökunnalle erityisesti mieleen: Roger Moore halusi aina Torni-vierailuillaan aamiaisekseen kaurapuuroa ja hunajaa. Lee Harvey Oswald piipahti Helsingissä vuonna 1959. Hän oli aikeissa loikata Neuvostoliittoon, ja pysähtyi matkallaan Helsingissä yöpyen kaksi yötä hotelli Tornissa. Kuten historia kertoo, loikkausta ei koskaan tapahtunut.

Taiteilijat istuskelivat ahkeraan Tornin kabineteissa ja ravintoloissa, jättäen jälkeensä runsaasti kuvataidetta ja katkelmia maailmankirjallisuuteen. Taiteen keräilyä on Tornissa jatkettu näihin päiviin asti. Lisää taidetta on saatu joka vuosi Ateljee Barin vaihtuvasta taidenäyttelystä. Uniikkeja teoksia löytyykin kaikkialta talosta.

Myöhemmät vaiheet

Vuonna 1972 hotelli Torni vuokrattiin Helsingin Osuuskaupalle ja se liittyi samalla suomalaiseen Sokos Hotels -ketjuun. Omistajanvaihdon myötä hotelli ja kaikki sen ravintola uusittiin.

Tornin vierellä sijaitseva jugendtyylinen asuintalo Kyllikki liitettiin hotelliin 1981. Näin taloon saatiin 50 kansallisromanttista tyyliä edustavaa lisähuonetta. Kyllikin sviiteistä tuli upeita Eliel Saarisen kalusteineen.

Kuva: Hotelli Torni 1930-luvulla / Olof Sundström