Etusivu

Hae varaus

hotel-logo
content-page-hero-image

Hotelli Helsingin historia

Solo Sokos Hotel Helsinki oli pääkaupungin ensimmäinen suurhotelli. Se kohosi pankkien ja vakuutusyhtiöiden palatsien keskelle lähes sata vuotta sitten ja hohtaa jälleen uudistuksen jälkeen.

Kluuvinlahden pohjukassa

Uskoisitko, että hotellin tilalla oli 1800-luvulla pelkkää pehmeää liejua? Paikalla lainehti nimittäin tuolloin Espalle asti ulottuva sameavetinen Kluuvinlahti. Lahtea alettiin pikkuhiljaa täyttää, sillä se tuotti ongelmia laajenevalle Helsingille.

Alueelle kanniskeltiin hevoskuormittain hiekkaa ja monenlaista muutakin maa-ainesta. Täyttäminen oli kuitenkin hidasta, joten ensimmäiset kadut alueelle rakennettiin kapeina laitureina. Urbaani legenda kertoo, että hotellin paikalla oli tuolloin laituri, josta trokarit anniskelivat alkoholia kansalle.

Helsingin ensimmäinen suurhotelli

Hotelli Helsinki avautui vuonna 1930 pankin liikepalatsiin. Kahdeksankerroksiseen rakennukseen luotu suurhotelli halleineen, ravintolaosastoineen ja matkustajahuoneineen oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Vaikka maassa oli taloudellista ahdinkoa ja kieltolaki suitsi ravintolatoimintaa, sai hotelli Helsinki nopeasti oman kanta-asiakasjoukkonsa – erityisesti liikemiesten, taiteilijoiden ja urheilijoiden joukosta. Silloisessa juhlakerroksessa pidettiin arvokkaita kokouksia ja vietettiin hienoja juhlatilaisuuksia.

Pauli Blomstedtin kädenjälkeä

Vuonna 1930 Kluuvikadulle avautui Helsingin Suomalaisen Säästöpankin kahdeksankerroksinen liikerakennus. Rakennuksen suunnittelukilpailun voitti nuori arkkitehti Pauli Ernesti Blomstedt. Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Blomstedt oli aiemmin työskennellyt mm. kuulujen arkkitehtien Armas Lindgrenin ja Bertel Jungin toimistoissa.

Klassismia edustavasta liikerakennuksesta tuli suunnittelijansa merkittävimpiä töitä. Pankkitoiminnan lisäksi rakennuksessa aloitettiin saman tien myös hotellitoimintaa ja Blomstedt suunnitteli myös hotellin koko sisustuksen huonekaluineen.

Hotellin nykyinen ravintola Pauli's Pizza & Grill on meidän kunnianosoituksemme arkkitehdille. Lisäksi Solo Sokos Hotel Helsingin upea juhlatila on nimetty hänen mukaansa.

Kuva: Hotelli Helsingin aula 50-60-luvulla. Helsingin kaupunginmuseo