Etusivu

Hae varaus

hotel-logo
content-page-hero-image

Funkkishotelli Vaakuna avautui Helsingin kesäolympialaisiin 1952

Helsingin hotelli Vaakunan vuosikymmenten mittaiseen matkaan mahtuu lukuisia tarinoita ja tapahtumia parvekehiihdoista maailmankuulujen vieraiden visiitteihin. Tutustu Original Sokos Hotel Vaakunan historiaan!

Arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelema Hotelli Vaakuna avautui kaupungin keskeisimmälle paikalle, rautatieaseman vierelle, 10. kesäkuuta 1952. Helsingissä pidettiin tuona kesänä kesäolympialaiset, ja lisää hotellikapasiteettia oli kaivattu. Funkkishotelli oli arkkitehti Huttusen upea taidonnäyte, arkkitehtuurin merkkitapaus ja suunnittelijalle itselleen unelmatyö. Hotellihuoneet olivat modernit ja tyylikästä sisustusta ihailtiin maailmalla asti.

Tiloja valaisivat suunnittelija Paavo Tynellin piirtämät upeat messinkivalaisimet, joiden originaaleja löytyy edelleen hotellimme tiloista. Erikoisuuksiakin vasta avatusta hotellista löytyi. Erkki Huttusen keksintöä olivat hotellihuoneiden kaksoisovet, jollaisia suunnittelija oli nähnyt Amerikan matkoillaan. Kun asiakas jätti pestävät vaatteensa ovikomeron kaksoisovien väliin, pystyi hotellipalvelu noutamaan ne pesuun asiakasta häiritsemättä.

Hotellin aulaan rakennettiin suihkukaivo ja sen keskelle tilattiin kuvanveistäjä Gunnar Finneltä kaunis punagraniittiveistos, jonka nimeksi tuli Groteski. Veistos on Museoviraston suojelukohde, kuten merkittävä osa koko Original Sokos Hotel Vaakunan sisustuksesta.

Tarinoita matkan varrelta

Hotelli Vaakunan vuoden 1952 hulppeissa avajaisissa vieraille tarjoiltiin muun muassa hanhenmaksaa, kaviaaria ja porsaanfileetä mustajuuren ja marmeladin kanssa. Kutsuvieraiden joukossa nähtiin myös valtiojohtoa, etunenässä presidentti J.K. Paasikivi.

Valtiojohto on löytänyt tiensä Vaakunaan sittemminkin. 1960-luvulla ministerit ja kansanedustajat nauttivat pitkiä lounaita ravintola Vaakunan näköalaravintolassa. Kansanedustajilla oli hakulaitteet, joiden toimintasäde ulottui kätevästi Vaakunan 10. kerroksesta eduskuntaan asti.

Vuonna 1972 Vaakunan kattoterassilla järjestettiin maailman ensimmäiset parvekehiihdot. Suomen silloinen hiihtomaajoukkue kisasi leikkimielisesti Vaakunan terassille avatulla 27 metriä pitkällä ladulla.

Vaakunan vieraskirjasta löytyy lukemattomien maailman tähtien ja kotimaan kuuluisuuksien nimiä. Sellaisia kuin Gregory Peck, Paul Anka, Henry Kissinger, Armi Kuusela ja Juri Gagarin. Filmitähtien fanikuvia löytyy niitäkin vieraskirjan välistä.

Sokos Hotels -ketju syntyi vuonna 1974, ja Helsingin Vaakuna liittyi ketjuun ensimmäisten joukossa.

Kohti 2020-lukua

Sokos-Vaakunan rakennuksen tiloja on uusittu useasti vuosien varrella, ja Sokos-tavaratalosta palasteltu osia laajenevaan hotelliin. Viimeisin iso uudistus Original Sokos Hotel Vaakunassa tehtiin vuosina 2018-2020, kun talon kaikki hotellihuoneet, aulatilat, hotellikäytävät sekä 10. kerroksen kokous- ja ravintolatilat uusittiin.

Vaakunan muotoilu on 2020-luvulla yhtä uniikki ja ajankohtainen kuin se on aina ollut. Funkkishotellissa toimivuus, valo ja tilan tuntu ovat ykkösasioita. Original Sokos Hotel Vaakuna loistaa raikasta ja ajatonta tyyliä, hienostuneesti menneen maailman tunnelmia hehkuen.

Kuva: Miss Universum Armi Kuusela ravintola Vaakunan terassila 1952. Helsingin kaupunginmuseo