Menu

Vaakunas personal rekommenderar

Personalen i receptionen på Original Sokos Hotel Vaakuna rekommenderar:

MOTION:

Den 5,7 km långa strandleden i Varikonniemi. Du får se fantastiska vyer med Tavastehus slott som stolt reser sig framför dig, och om du råkar korsa järnvägsbron samtidigt som ett tåg passerar bjuds du på en riktig wow-upplevelse. Vid Finlands Artillerimuseum får du se intressanta artilleripjäser. Rutten är mycket populär och går precis utanför hotellet.

KULTUR OCH SEVÄRDHETER:

Tavastehus slott är ett av Finlands medeltida riksslott. Slottet, som nuförtiden är ett museum, ligger i Tavastehus stad vid sjön Vanajavesi, cirka 12 meter ovanför den nuvarande vattennivån. Den exakta byggtiden är okänd, men det finns belägg för slottet från slutet av 1200-talet.

Sibelius födelsehem är ett hemmuseum grundat redan 1965, som ligger i Tavastehus stadscentrum. Museet administreras av Tavastehus stadsmuseum. Träbyggnaden på Hallituskatu 11 (Regeringsgatan 11) läts byggas av Henrik Hernstedt 1834. Den store kompositören Jean Sibelius föddes i huset 1865 och bodde där under sina barndomsår.

Aulanko (Karlberg) med sina sevärdheter är Tavastehus pärla och erbjuder besökarna unika naturupplevelser och möjligheten till en aktiv fritid. Inget under att Aulanko (Karlberg) har varit en populär sevärdhet i över hundra år och lockar mer än 400 000 besökare varje år.

Tavastehus är en museistad där du kan uppleva historia, konst och design. Med det populära museikortet får du tillgång till sex museimål i staden, och det finns även en del mindre special- och hembygdsmuseer

De mest betydande sevärdheterna i stadscentrumet är Tavastehus konstmuseum och stadsmuseets huvudutställningslokal Museum Skogster, som på övre våningen hyser det äldsta Sparbanksmuseet i Norden.

Museum Skogster bjuder på historia med känsla. Den permanenta utställningen Ooh, Hämeenlinna! gör roliga scoop av stadens historier, och de årliga utställningarna tilltalar och väcker tankar. Dessutom kan du i centrum av staden ta en titt på hur man bodde i Tavastehus i slutet av 1800-talet i Palanderska huset och besöka kompositören Jean Sibelius födelsehem

Tavastehus konstmuseum är en mångsidig destination för hela familjen i närheten av Tavastehus stadscentrum. Museet ligger på det gamla fabriksområdet Verkatehdas i två byggnader som båda har växlande utställningar kring olika bildkonstgenrer. 

Utanför stadskärnan ska en museiälskare åtminstone ha museimålen på Linnanniemi, – Tavastehus slott, Museum Militaria och Finlands största fängelsemuseum Fängelset  – på sin besökslista. Knappt en halvtimmes körväg från Tavastehus stadscentrum i Iittala finns Designmuseum Iittala som berättar om Iittala glasfabriks historia.

MOTION, ÄVENTYR, SIMNING, MOTORSPORT, ISHOCKEY:

Stadsdelen Ahvenisto har under åren utvecklats till ett friluftsområde med mångsidiga möjligheter till fritidsaktiviteter och motion. Nuförtiden har området bland annat flera motionsslingor och joggingspår, skidspår om vintrarna, en skjutbana, en badstrand och ett friluftsbad samt en vak och bastu som drivs av staden. Friluftsbadet i Ahvenisto, eller "Appara", var tävlingsplatsen för simmomentet av modern femkamp vid olympiska spelen 1952, som genomfördes i Tavastehus. Även femkampsmomenten terränglöpning och fäktning ordnades i Ahvenisto. En del av de aktiviteter som traditionellt har upplevts finnas i Ahvenisto ligger i den nuvarande stadsdelen Pullerinmäki, bland annat Ahvenisto motorbana, Rinkelinmäki ishall och hoppbacken som inte längre används för backhoppning.

 

Hjärtligt välkommen till Tavastehus!

 

puhelin
Ring 020 1234 654 priser 0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min
location
Possentie 7 13200, Tavastehus
location
Possentie 7
13200, Tavastehus
parking