Sök bokning

hotel-logo

Saker att göra

Upplevelsernas Tavastehus väntar på dig – alldeles i närheten!

Upplevelser för såväl kulturälskare som natur- och motionsälskare

Kultur och sevärdheter

I Tavastehus finns flera museer där du kan uppleva såväl historia som konst och design. Många museer erbjuder gratis inträde med det populära museikortet.

Sibelius födelsehem, som gjorts om till hemmuseum, finns i Tavastehus centrum. Byggnaden har fungerat som museum sedan 1960-talet och är en del av Tavastehus stadsmuseum. Nationalkompositören Jean Sibelius föddes i huset 1865 och bodde där under sina barndomsår. I Palanders hus i närheten kan du göra en tidsresa hundra år tillbaka i tiden och besöka en borgarfamilj.

Andra museer i centrum är Tavastehus konstmuseum och stadsmuseets huvudutställningslokal Museo Skogster, som bland annat hyser en utställning från det äldsta Sparbanksmuseet i Norden. Konstmuseet är ett besöksmål för hela familjen, eftersom olika åldersgrupper har beaktats i växlande utställningar och workshoppar.

Det medeltida riksslottet Tavastehus slott, som är ett av museerna på Linnanniemi, är byggt i slutet av 1200-talet och ligger vid den vackra sjön Vanajavesis strand. Slottet fungerar numera som museum och bjuder på utställningar som växlar med jämna mellanrum och dagliga guidade turer. Andra besöksmål i området är Museo Militaria och Finlands största fängelsemuseum Vankila. En halvtimmes körväg från centrum ligger unika Designmuseum Iittala på Iittalas glasbacke.

Dessutom finns det ett antal mindre special- och hembygdsmuseer i staden. Du kan läsa mer om dem här.

Rörelseglädje

Vanajavesi strandrutt hör till ett av de populäraste friluftsområdena i Tavastehus. Rutten startar framför hotellet och går via Tavastehus centrum, närbelägna parker och järnvägsbron till Aulanko och Sairio strand, och slutligen via Varinkonniemi ända fram till det gamla fabriksområdet Verkatehdas strand. På vägen ser du bland annat Tavastehus slott och Museo Militarias utställningsområde utomhus. Ruttens totala längd är 5,7 km och är till största delen obehindrad. På vårt hotell finns motionsredskap som gångstavar och cyklar. Vinterns fina skidterräng i Ahvenisto och Aulanko lockar till frisksport och med pulkor som lånas från hotellet trivs även familjens minsta ute i kylan.

Aulanko är ett av de populäraste områdena i Tavastehus, och erbjuder unika naturupplevelser och mångsidiga fritidsaktiviteter. Över 400 000 personer besöker det populära området Aulanko varje år.

Stadsdelen Ahvenisto är en plats med mångsidiga motionsmöjligheter och fritidsaktiviteter. På området finns bland annat en skjutbana, en simstrand och ett utebad som är känt från de olympiska spelen 1952. Även flera motionsslingor och joggingspår, skidspår på vintern samt ett vinterbad och en bastu som drivs av staden bjuder in till motion. I den angränsande stadsdelen Pullerinmäki finns den berömda Ahvenisto motorbana, Rinkelinmäki ishall och hoppbackar som inte längre är i bruk.

Det finns också en nybyggd padelhall i närheten av hotellet, där du kan spela i fräscha utrymmen med antingen ditt eget gäng eller en av hallens stamgäster. Du är också välkommen att prova sporten utan tidigare erfarenhet, eftersom du kan hyra padelracketar i hallen och vid behov gå en paddelkurs eller få coachning.

Välkommen till det upplevelserika Tavastehus!