
5 orsaker till intresset för gemensamma måltider
1. Svar på nya behov
I århundraden har måltider samlat familjer runt samma bord. Man har suttit ner och delat med sig av glädje och sorg, berättat nyheter och firat bemärkelsedagar. Med andra ord har det alltid funnits en social aspekt till måltiderna, men den har förändrats genom vår alltmer hektiska livsstil.
"Det har blivit svårare att ordna in gemensamma måltider bland jobb och aktiviteter. Behovet av socialt umgänge har ändå inte försvunnit någonstans – det visar bland annat restaurangdagens stora popularitet", säger Nina Sjölund.
2. Många glädjeämnen i samma paket
Alla måste vi äta och dessutom kopplar vi gärna av och umgås med vänner – och det är lätt att förena nytta och nöje kring mat. Det går att planera in en gemensam måltid till och med i en full kalender.
"Man får lite mer tid för sig själv under veckan när man inte behöver tänka på menyn och själva måltiden", beskriver Nina.
3. Nya smaker
Att dela på portioner ger möjligheter att prova på nytt och uppleva nya smakvärldar. I stället för en huvudrätt kan man beställa ett jättelikt serveringsfat eller flera små tallrikar med smått och gott. Till exempel Trattoria-restaurangernas koncept La Tavola Italiana bygger på ett dignande bord av risotton, säsongsgrönsaker, olika slags kött och ost samt naturligtvis nygräddat bruschettabröd och husets bästa viner – ett urval som tillfredsställer även den mest kräsna finsmakaren!
4. Flerfaldig upplevelse
Den italienska matkulturen är sinnebilden av att äta tillsammans. Där äter man runt samma bord, umgås, pratar, skrattar och sjunger. La Tavola Italiana-konceptet bygger också på att delad (mat)glädje är dubbel glädje. Maten smakar bättre när sällskapet är det rätta.
"Restaurangerna är numera bättre på att ta hänsyn till människornas sociala behov. Menyerna byggs upp som paket avsedda för att delas av sällskap och inredningen på restaurangerna bygger på loger", berättar Nina Sjölund.
5. Umgänge med mindre bekanta
När man delar på portionen blir man snart bekant även med mindre bekanta personer i sällskapet. I framtiden blir det kanske vanligare med måltider som avnjuts i helt främmande personers sällskap.
"Maten underlättar nya bekantskaper. Kanske vi i framtiden samlas till måltider till och med i oväntade konstellationer. Måltider är ett enkelt och naturligt sätt att knyta nya sociala band", säger Nina Sjölund.