Menu

Vi rekommenderar i Uleåborg

Hupisaaret och Ainola-parken

Strax intill hotellet finns det lummiga och vackra området Hupisaaret med Ainola-parken. Det är som Central Park i New York, en härlig tillflyktsort där både ortsbor och turister kan komma nära älvstranden och ut i naturen. Hupisaaret består av tiotals små holmar och parker i Ule älvs delta. Där går vackra vita träbroar över bäckar och romantiska stigar slingrar sig i den lummiga grönskan.  På Hupisaaret finns det gott om plats för en picknick, en stor och fin lekpark för barnen och ett trevligt kafé som inramas av en vacker trädgård. På området finns också Finlands längsta fiskväg, där man genom ett fönster kan följa med när laxen stiger i Ule älv.

Bredvid Ainola-parken höjer sig Norra Österbottens museum med intressanta utställningar om regionens historia. Museets stora dragplåster, utställningen med miniatyrer av de underbara figurerna i Jyckeberga, har redan i flera års tid lockat stora som små besökare.

Karlö – tur-retur med färja

Karlö är en unik ö utan för Uleåborg. Det viktiga är inte målet, det är resan – och således är det resan med färja från fastlandet som förgyller utfärden.

Karlö är känd för sin unika natur och sitt nationallandskap. Ön i sig är en sevärdhet. Den uppstod för knappt 2 000 år sedan som ett resultat av landhöjningen efter istiden och den växer fortfarande med cirka en centimeter per år. Sanden, vinden, havet och människan har gett ön dess nuvarande utseende.


Karlö nås med buss nr 66 från Uleåborgs centrum. På ön finns mångsidig service året runt. Du kan röra dig självständigt på friluftsstigarna, titta på sevärdheterna och stränderna. Längst i väst på Karlö på udden Marjaniemi finns en gammal fyr (1871), en interaktiv naturutställning och underbara stränder. I Karlö hembygdsmuseum Kniivilä berättas om öns historia. För fågelskådare är Karlö ett paradis med fågeltorn och ett rikt fågelliv på stränderna och i skogarna.

 

Cykel, (å)hoj

Uleåborg hör till de bästa städerna för cyklister i Finland. I staden finns över 600 km cykelleder som för den hugade resenären till sevärdheterna. Greppa styret och trampa iväg till exempel längs Havsrutten som går via Hietasaari, Ainola-parken och Slottsholmen (gratis OuluGo-audioguide på finska eller engelska kan laddas ned på stadens webbplats).

Ett härligt mål för cykelturen är Hietasaari och Nallikari, den 1 km långa sandstranden som även kallas Nordens Riviera. På området finns någonting för alla – attraktionsparken Vauhtipuisto för barn, en ponnyfarm för hästfantaster, minigolf och andra sportgrenar i Nallisport och många friluftsleder att utforska. Mer information och cykelkartor finns på http://www.ouka.fi/oulu/kadut-kartat-ja-liikenne/kevyt-liikenne och http://www.nallikari.info/

Turkansaari!

Turkansaari är en idyllisk skyddad kulturmiljö i utkanten av staden.  Det finaste sättet att ta sig dit är längs Ule älv, men den lilla holmen nås även med cykel och bil.  I Turkansaari friluftsmuseum berättas om de traditionella näringarna såsom jord- och skogsbruk, boskapsskötsel, fiske och tjärbränning. Museets område omfattar två lummiga holmar: Turkansaari och Siikasaari. Slå dig ner under björkarna och njut av sommarnaturen och lantbrukslandskapet eller låt frosten nypa under vinteraktiviteter och fyll sedan magen med risgrynsgröt i tomtenissarnas sällskap.

Friluftsmuseet håller öppet sommartid och under adventstiden. På området arrangeras olika slags evenemang och temadagar. På sommarsöndagarna hålls gudstjänst i Turkansaari gamla kyrka vars golv täcks på traditionellt sätt med halm under adventen.

Djurparken Escurial

Blomster- och djurparken Escurial är ett besöksmål för hela familjen i Limingo i Norra Österbotten. Parken lämpar sig för alla vänner av blommor och djur och den är även ett utmärkt utflyktsmål för skolelever och grupper. I djurparken finns över 40 djurarter och totalt över 300 djur. Även i Gamla Limingo finns mycket vacker att se, och i samma utflykt kan du kombinera ett besök till Limingovikens storslagna naturcentrum.

Nallikari

Den en kilometer långa, underbara sandstranden Nallikari lockar tusentals besökare året runt. Den långgrunda badstranden gör att platsen lämpar sig utmärkt för barnfamiljer. Utemiljön vid stranden har nyligen genomgått ett ansiktslyft och när man går längs strandbulevarden känns det som man vore utomlands! På stranden finns möjlighet till strandtennis, strandvolleyboll och strandfotboll.  Om barnen inte har lust att leka på stranden, finns det strax invid en utmärkt lekplats och en klätterställning i formen av ett spindelnät, där alla barn trivs!

 

 

puhelin
location
Pakkahuoneenkatu 16 90100, Uleåborg
location
Pakkahuoneenkatu 16
90100, Uleåborg
parking