Menu

Historia

Hotell Kimmel har haft stor betydelse som ett av turistdragplåstren i Norra Karelen.

PKO planerade att bygga ett hotell och köpte Hallmanin myllys gamla kvarntomt på Pielis älvs östra strand av Matti Hallman. Hotell-restaurangen ritades av arkitekten Pauli Lehtinen, byggentreprenaden leddes av Martti Peippo på SOK:s fastighetsavdelningen och Jouni Puhakka från Joensuu ansvarade för själva byggarbetet.

Hotell-restaurangen färdigställdes i snabb takt och fick namnet Kimmel. Namnet härleder sig från det finska ordet för glittra, eftersom solen glittrar så vackert i Pielis älv som flyter framför hotellet.Byggnaden var ståtlig och stilfullt inredd och väckte välförtjänt beundran. Hotellet färdigställdes 1977 och hade totalt 100 rum.

Kimmel invigdes under stora festligheter den 20 april 1977 och flera högt uppsatta gäster deltog, bland annat president Urho Kekkonen. Alla inbjudna gäster fick med sig ett minne från kvällen, ett litet åttakantigt drinkglas som var en miniatyr av restaurangens danslokal.

Kimmels nattklubb som var öppen till klockan 3 på natten hela sju dagar i veckan var populär bland både konferensgäster, stadsbor och personer från omnejden. Sokos Hotels-kedjan ordnade färgglada sambakarnevaler med uppträdanden av grupper från Kuba och karnevalerna kom även till Joensuu och Kimmel i slutet av 1980-talet.

Kimmel har byggts i två skeden, det andra inföll år 1987 då hotellet fick 130 nya rum i den s.k. flygeln. Hotellet har totalt 230 rum, varav merparten är enkel- eller dubbelrum. Dessutom finns en President-svit, tre Junior-sviter och 32 Superior-rum.På hotellets bottenvåning finns en snygg bastuavdelning med pool och gym.

 

 

 

 

 

puhelin
Ring 020 1234 660 priser 0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min
location
Itäranta 1 80100, Joensuu
location
Itäranta 1
80100, Joensuu
parking