Sök bokning

hotel-logo

Saker att göra

Vi rekommenderar i Uleåborg

Ta del av de bästa semestermålen och låt Uleåborg visa upp sin bästa sida

Hupisaaret och Ainola-parken

Strax intill hotellet finns det lummiga och vackra området Hupisaaret med Ainola-parken. Det är som Central Park i New York, en härlig tillflyktsort där både ortsbor och turister kan komma nära älvstranden och ut i naturen. Hupisaaret består av tiotals små holmar och parker i Ule älvs delta. Där går vackra vita träbroar över bäckar och romantiska stigar slingrar sig i den lummiga grönskan. På Hupisaaret finns det gott om plats för en picknick, en stor och fin lekpark för barnen och ett trevligt kafé som inramas av en vacker trädgård. På området finns också Finlands längsta fiskväg, där man genom ett fönster kan följa med när laxen stiger i Ule älv.

Bredvid Ainola-parken höjer sig Norra Österbottens museum med intressanta utställningar om regionens historia. Museets stora dragplåster, utställningen med miniatyrer av de underbara figurerna i Jyckeberga, har redan i flera års tid lockat stora som små besökare.

Karlö – tur-retur med färja

Karlö är en unik ö utan för Uleåborg. Det viktiga är inte målet, det är resan – och således är det resan med färja från fastlandet som förgyller utfärden.

Karlö är känd för sin unika natur och sitt nationallandskap. Ön i sig är en sevärdhet. Den uppstod för knappt 2 000 år sedan som ett resultat av landhöjningen efter istiden och den växer fortfarande med cirka en centimeter per år. Sanden, vinden, havet och människan har gett ön dess nuvarande utseende.

Karlö nås med buss nr 59 från Uleåborgs centrum. På ön finns mångsidig service året runt. Du kan röra dig självständigt på friluftsstigarna, titta på sevärdheterna och stränderna. Längst i väst på Karlö på udden Marjaniemi finns en gammal fyr (1871), en interaktiv naturutställning och underbara stränder. I Karlö hembygdsmuseum Kniivilä berättas om öns historia. För fågelskådare är Karlö ett paradis med fågeltorn och ett rikt fågelliv på stränderna och i skogarna.

Cykel, (å)hoj

Uleåborg hör till de bästa städerna för cyklister i Finland. I staden finns över 600 km cykelleder som för den hugade resenären till sevärdheterna. Greppa styret och trampa iväg till exempel längs Havsrutten som går via Hietasaari, Ainola-parken och Slottsholmen (gratis OuluGo-audioguide på finska eller engelska kan laddas ned på stadens webbplats).

Ett härligt mål för cykelturen är Hietasaari och Nallikari, den 1 km långa sandstranden som även kallas Nordens Riviera. På området finns någonting för alla – attraktionsparken Vauhtipuisto för barn, en ponnyfarm för hästfantaster, minigolf och andra sportgrenar i Nallisport och många friluftsleder att utforska. Mer information och cykelkartor finns på http://www.ouka.fi/oulu/kadut-kartat-ja-liikenne/kevyt-liikenne och http://www.nallikari.info/

Nallikari

Den en kilometer långa, underbara sandstranden Nallikari lockar tusentals besökare året runt. Den långgrunda badstranden gör att platsen lämpar sig utmärkt för barnfamiljer. Utemiljön vid stranden har nyligen genomgått ett ansiktslyft och när man går längs strandbulevarden känns det som man vore utomlands! På stranden finns möjlighet till strandtennis, strandvolleyboll och strandfotboll. Om barnen inte har lust att leka på stranden, finns det strax invid en utmärkt lekplats och en klätterställning i formen av ett spindelnät, där alla barn trivs!