Hem

Sök bokning

hotel-logo

Historia

content-page-hero-image

Historia

Hotell Arina uppfördes 1938 i hörnet av Pakkahuoneenkatu och Isokatu.

Hotell Arina uppfördes 1938 i hörnet av Pakkahuoneenkatu och Isokatu. Byggnaden bestod av 5 våningar och en källarvåning. Ritningarna togs fram på SOK:s byggkontor under ledning av ansvarig arkitekt Armas Lehtinen. Första våningen hade reserverats för Arinas butiker, andra våningen för restaurangverksamhet samt tredje, fjärde och femte våningen för hotell- och bostadslägenheter. Ursprungligen hade hotellet 29 rum.

Hotellet har genomgått många ombyggnader och renoveringar genom åren. År 1966 utvidgades hotellverksamheten och en del av bostadslägenheterna gjordes om till hotellrum. Hotellet fick också bastur för hotellgästerna. Under en renovering 1979 förnyades avloppssystemet, värmesystemet och luftkonditioneringen. Alla rum försågs med egna toaletter och personalrummen och inredningen förnyades. Samtidigt fick alla rum egna radior, och ett år senare även färgteveapparater. Antalet rum var 64.

I början av 2000-talet genomgick Sokos Hotel Arina en fullständig omvandling. Det totalt förnyade hotellet öppnade 31.10.2003. I dag har hotellet 260 rum. Även restaurangvärlden förnyades. De legendariska danserna på hotellet slopades 2001. Av det gamla hotellet återstår i dag endast namnet Sokos Hotel Arina samt den kulturskyddade fasaden i hörnet av Pakkahuoneenkatu och Isokatu. År 2004 byggdes 15 konferenslokaler i anslutning till hotellet.