Hem

Sök bokning

hotel-logo

Hållbar turism

content-page-hero-image

Hållbar turism på Vaakuna i Tavastehus

Vaakuna i Tavastehus har utmärkelsen Sustainable Travel Finland för hållbar turism

Original Sokos Hotel Vaakuna Tavastehus har fått utmärkelsen Sustainable Travel Finland (STF). Företag som får utmärkelsen uppfyller en rad kriterier som skapats av Visit Finland, som arbetar med att främja turism. Kriterierna beaktar såväl ekonomisk, ekologisk och social som kulturell hållbarhet.

Syftet med Visit Finlands utmärkelse Sustainable Travel Finland och utvecklingsprogrammet bakom den är att främja hållbar turism i Finland, att kommunicera mer enhetligt om Finland som ett land med hållbar turism och att underlätta turisternas val. De företag och objekt som fått utmärkelsen granskas regelbundet och kräver i sin verksamhet att såväl ekologisk, social och kulturell som ekonomisk hållbarhet beaktas.

– Ansvarsfullhet betyder praktiska handlingar. Förnybar energi, fungerande återvinning, ekologiska verksamhetsmetoder, gynnande av närproducerad mat, minskat matsvinn, effektivare vatten- och elförbrukning och samarbete med lokala producenter är några exempel på aspekter som är vardagsmat för ansvarsfulla turismföretag. Utöver miljöåtgärderna beaktar hållbar turism det sociokulturella välbefinnandet, som bland annat visar sig som respekt för lokala kulturer, tillgänglighetsanpassade tjänster och prioritering av personalens välmående, berättar Virpi Aittokoski som är expert på hållbar turism vid Business Finlands Visit Finland-enhet.

På Vaakuna i Tavastehus invid sjön Vanajavesi beaktas hållbarhet bland annat vid frukostserveringen, där ett stort utbud av närproducerade produkter serveras. Matsvinn minskas med en noggrann menyplanering, där en mångsidig användning av råvaror beaktas, och genom att beställa råvaror i god tid. Hotellets vattenförbrukning har följts upp redan i flera år. Vattenströmningen har reglerats i hotellrummen så att onödig vattenförbrukning minimeras, dock med gästernas trivsel i åtanke. Överflödiga varor som fortfarande är i gott skick, som madrasser, doneras till välgörenhet. Personalens välbefinnande uppmärksammas med till exempel ett tryggt arbetsklimat, kostnadsfria och omfattande företagshälsovårdstjänster, utbildningar i första hjälpen och säkerhet samt ePassi-förmåner för motion och välbefinnande.

– Vi utvecklar ständigt hållbarheten på vårt hotell. Vi vill att kunderna genom konkreta åtgärder ska märka att vi är ett hållbart hotell, säger hotelldirektör Jani Aaltonen på Vaakuna i Tavastehus.

– Ett av STF-utmärkelsens delområden är social och kulturell hållbarhet. Konkreta exempel på detta är öppningen av Galleria Vanaja som leddes av den lokala konstnären Päivi Lartama i vårt hotell i mars, och vår personals utmärkta kunskaper om det lokala området, sevärdheter och aktiviteter, fortsätter Aaltonen.

Det blir allt vanligare att gäster väljer hotell utifrån hur väl hotellet sköter hållbarhetsfrågor och hur väl hotellets värderingar överensstämmer med de egna värderingarna. Vaakuna har redan en längre tid innehaft det internationella miljöcertifikatet Green Key.

– Hållbarhet är kärnan i vår verksamhet och en naturlig del av vår vardag. Det känns fantastiskt att få STF-utmärkelsen utöver Green Key-certifikatet. Det motiverar oss att fortsätta vårt hållbarhetsarbete med ännu större iver, säger Aaltonen och ler.

Original Sokos Hotel Vaakuna Tavastehus

kommer att renoveras inom en nära framtid. Renoveringen stöder hotellets hållbarhetsmålsättningar, eftersom man i samband med den kommer att granska ventilationens och belysningens energieffektivitet.

Mer information:

Osuuskauppa Hämeenmaa, Original Sokos Hotel Vaakuna, Tavastehus, hotelldirektör Jani Aaltonen, tfn 044 743 3371