Hem

Sök bokning

hotel-logo

Historik

content-page-hero-image

Historik

Kolis uppkomst och bosättning

Kolis skogklädda höjder är rester av den forna bergskedjan Kareliderna. Kareliderna bildades för nästan 2 miljarder år sedan, då kontinentalplattorna trycktes mot varandra. De berg av hårda kvartsiter som bildades i denna omvälvning har tålt slitage och förvittring under istiderna bättre än sin omgivning. Koli befolkades på 1750-talet. Vid den tiden skaffade man sitt levebröd från naturen och idkade svedjebruk. Bosättningen, svedjebruket och användningen av skogarna gav upphov till de vida vyerna över det sedermera så kända nationallandskapet.

Turismens historia

Vid sekelskiftet 1800–1900 blev Koli känt bland finländarna genom Eero Järnefelts, Juhani Ahos, Pekka Halonens, I. K. Inhas, Jean Sibelius och andra konstnärers verk. Koli blev en symbol för Kalevala-landskapet och finskheten. Under nationalromantiken och karelianismen blev Koli även känt som turistmål. Under hela 1800-talet besöktes Koli i huvudsak via sjön Pielisjoki och hamnen, fram till 1913 då vägen till Koli färdigställdes. Finlands äldsta utmärkta naturstig öppnades i Koli den 12 juli 1896. Samma sommar byggdes det första vandrarhemmet, Ylämaja, i Koli. Koli var redan då ett av de mest populära turistmålen i Finland. Koli erbjöd även möjligheter till utförsåkning när den första slalombacken öppnades i slutet av 1930-talet. Ylämaja, som låg på den plats där hotellet ligger i dag, bygges ut i början av 1930-talet. Ylämaja byggdes ut med en hotellflygel 1967 och byggdes om till den nuvarande hotellbyggnaden 1970.

Koli nationalpark och -landskap

År 1994 utsågs 27 särskilt värdefulla finländska landskapshelheter till nationallandskap i Finland av miljöministeriet. Koli är ett av dessa. Enligt många är Koli ett av de viktigaste, om inte det viktigaste, nationallandskapet i Finland. Inte utan orsak kallas Koli också "Finland mest avbildade landskap".

Koli nationalpark hör till de mest kända naturobjekten och sevärdheterna i Finland och är ett av de mest kända nationallandskapen i Finland. Nationalparken har en areal på 3 000 ha och ligger inom Joensuu, Kontiolax och Lieksa kommunområden. Koli nationalpark inrättades 1991 och utvidgades 1996.