Hem

Sök bokning

hotel-logo

Historik

content-page-hero-image

Historik

Det prestigefyllda Original Sokos Hotel Vaakuna har välkomnat och underhållit gäster i Joensuus hjärta sedan 1943. Sedan årtionden tillbaka har hotellet stått stadigt vid torget och varit en levande samlingsplats för lokalinvånare samt en älskad andra hemvist för resenärer.

Vaakunas historia börjar när en femvånings kommersiell byggnad vid namn Pohjois-Karjalan Talo Oy färdigställdes 1942 vid hörnet av Torikatu och Siltakatu. Funktionalistbyggnaden designades av Paavo Riihimäki, en arkitekt från Helsingfors som sökt ytterligare utbildning utomlands. Under krigstiden användes byggnaden för andra ändamål, men med vapenvilan öppnade Hotel Pohjois-Karjala med sina 36 rum och restauranger år 1943.

Allas 'pekkakettunen'

Hotellets andra våning huserade den populära restaurangen Pohjois-Karjala. Under kriget var platsen som en liten bit paradis för soldater vid fronten. Det var en kort paus från krigets kaos. Officerare åt på restaurangen och hade rätt att njuta av alkoholhaltiga drycker. Det sägs att saker ibland kunde bli lite vilda. Restaurangen Pohjois-Karjala kom senare att bli känd bland lokalbefolkningen som 'pekkakettunen'. Kettunen var en välkänd lokalpolitiker och parlamentsledamot. Att döma av namnet kunde man anta att Kettunen själv uppskattade denna restaurangs tjänster.

Siltakatu 8 har alltid varit en ansedd restaurangadress i Pohjois-Karjala. Affärsidéer och driftsmodeller har förändrats genom åren, men restaurangernas popularitet har hållit i decennium efter decennium. Således fortsatte det livliga nattlivet på andra våningen även efter 'pekkakettusen'; platsen har varit värd, bland annat, den populära nattklubben Madonna och kvällsrestaurangen East West. Idag är platsen hem för mat- och socialiseringsrestaurangen Torero.

Hotel Vaakuna ansluter sig till Sokos Hotels-kedjan

År 1982 förvärvade SOK Hotel Vaakuna och gjorde det till en del av S-gruppens Sokos Hotels-kedja. På 1980-talet fick huset även Rosso-restaurangen, som omedelbart erövrade lokalinvånarnas hjärtan, särskilt med sin panpizza.

År 2001 köpte Pohjois-Karjalan Osuuskauppa tillbaka hotellets verksamhet och fastigheten.

Med den stora varumärkesförnyelsen för Sokos Hotels-kedjan år 2012 blev vi en del av den varmt finska Original by Sokos Hotels-kedjan. Det lokala inflytandet är starkt hos oss, från Sorsan Leipomos kareliska piroger till tema rum som speglar lokal kultur.

Rumskapaciteten fördubblades

År 2010 genomförde Pohjois-Karjalan Osuuskauppa en omfattande expansion på hotellet. Detta resulterade i en hel kvarter av tjänster inom Vaakuna-byggnaden: totalt 144 rum, en matbutik, ett varuhus och hela sju restauranger: Amarillo, Bepop, Coffee House, Hesburger, Rosso och Torero. Staden Joensuu uppmärksammade detta som stadens centrala akt år 2010. Projektet kostade 15 miljoner euro och skapade 30 nya arbetstillfällen.

Tema rum - Omar Sharif, Ilosaarirock och Joensuu

År 2017, under rumrenoveringen, skapades två temarum på Vaakuna - Omar Sharif och Ilosaarirock. Under vårt hotells 80-årsjubileum år 2023 introducerades ett nytt temarum: Joensuu-rummet.

För nästan 60 år sedan kom en touch av amerikansk stil till Pohjois-Karjala när Dr. Zhivago filmades i Hollywood-stil. En uppsättning som liknade Sibirien byggdes på den frusna Pyhäselkäsjön i Joensuu för inspelningen. Filmen var en stor produktion vid den tiden och vid färdigställandet vann den fem Oscar-priser. Huvudrollen spelades av den egyptiskfödda filmstjärnan Omar Sharif. Under inspelningen bodde han på Sokos Hotel Vaakuna. Vi ville hedra vår berömde gäst och designade ett rum som bar hans namn.

Det andra temarummet är Ilosaarirock. På grund av ungdomars entusiasm för livemusik etablerades den internationellt erkända rockfestivalen Ilosaarirock i Joensuu. Den första Ilosaarirock hölls på Ilosaari den 29 juli 1971 och är en av Finlands äldsta rockfestivaler. Numera äger den rum på Joensuu Laulurinne varje andra helg i juli. Under åren har festivalen haft på scenen alla betydande pop- och rockmusiker i Finland och ett otal internationella stjärnor. Både artister och rockbesökare är alltid välkomna att bo hos oss. Detta rum har en rockinspirerad inredning.

Joensuu-rummet är vårt nyaste temarum. I linje med Sokos Hotels stadshotell-slogan 'I stadens hjärta - mitt i livet' erbjuder Joensuu-temarummet en fantastisk vy över Joensuu stadssilhuett. Torget, saluhallen, stadshuset och vårt hotell - mitt i stadens hjärta. Välkommen att uppleva äkta Joensuu.

Välkommen att uppleva våra temarum.

Vi lovar att fortsätta ta väl hand om vår 80-åriga hotellhjälte och våra underbara gäster. Med norrkarelsk gästfrihet och ett stort hjärta. Varmt välkommen till Original Sokos Hotel Vaakuna, ditt hotellhem i Joensuu!