Sök bokning

hotel-logo

Historik

Historik

Hotell Kimmel har haft stor betydelse som ett av turistdragplåstren i Norra Karelen.

PKO planerade att bygga ett hotell och köpte Hallmanin myllys gamla kvarntomt på Pielis älvs östra strand av Matti Hallman. Hotell-restaurangen ritades av arkitekten Pauli Lehtinen, byggentreprenaden leddes av Martti Peippo på SOK:s fastighetsavdelningen och Jouni Puhakka från Joensuu ansvarade för själva byggarbetet.

Hotell-restaurangen färdigställdes i snabb takt och fick namnet Kimmel. Namnet härleder sig från det finska ordet för glittra, eftersom solen glittrar så vackert i Pielis älv som flyter framför hotellet.Byggnaden var ståtlig och stilfullt inredd och väckte välförtjänt beundran. Hotellet färdigställdes 1977 och hade totalt 100 rum.

Kimmel invigdes under stora festligheter den 20 april 1977 och flera högt uppsatta gäster deltog, bland annat president Urho Kekkonen. Alla inbjudna gäster fick med sig ett minne från kvällen, ett litet åttakantigt drinkglas som var en miniatyr av restaurangens danslokal.

Kimmels nattklubb som var öppen till klockan 3 på natten hela sju dagar i veckan var populär bland både konferensgäster, stadsbor och personer från omnejden. Sokos Hotels-kedjan ordnade färgglada sambakarnevaler med uppträdanden av grupper från Kuba och karnevalerna kom även till Joensuu och Kimmel i slutet av 1980-talet.

Det nuvarande Hotel Kimmel har byggts i etapper. Den andra etappen 1987 tillkom ytterligare 130 rum i den så kallade flygeln. Fram till 2020 hade hotellet totalt 230 rum. Hotellets restauranger var Fransmanni, Riverside och den välkomnande Pub Virta.

I december 2020 var det dags att stänga dörrarna och påbörja den tredje byggfasen i Kimmels historia. En ny utsiktssvit, som andas modern karelsk lyx, och flera Superior-rum byggdes på hotellet. Restaurangerna samt mötes- och evenemangslokalerna renoverades också. Den första fasen av renoveringen slutfördes den 30 juli 2021 och det helrenoverade Hotel Kimmel stod klart hösten 2021.

När hotellets rum och allmänna faciliteter stod färdiga var det dags att gå vidare till bastuavdelningen som också genomgick en rejäl renovering. Den gamla bastuavdelningen förvandlades till Nautiskelukylkylä Kimmel Spa. Utstrålar modern karelsk lyx, det lyxiga spaet med bubbelpooler, bastur, upplevelseduschar och värmebänkar kommer garanterat att ta sina besökare över vardagen.