Hem

Sök bokning

hotel-logo

Saker att göra

content-page-hero-image

Saker att göra

Idensalmi bjuder på kultur för både kropp och själ. Sommar som vinter bjuds det på teater, historia, vackra byggnader och storslagna landskap.

Har du blivit biten av en museifluga?

Hur levde man på 1800-talet i ett bondehushåll i Övre Savolax? Svaret på denna och många andra frågor hittar du i Övre Savolax hembygdsmuseum. Det traditionella hembygdsmuseet är öppet sommartid 15.5–15.8 och ligger en kort promenad från hotellet.

Favoritmuseet i vårt museiutbud, i synnerhet bland barn, är naturmuseet vid Idensalmi kulturcenter som hjälper dig att upptäcka, förstå och värna om den biologiska mångfalden.

Författaren Juhani Ahos museum i Mansikkaniemi, som är öppen sommartid, kombinerar ett författarmuseum, en prästgård och en krigshistorisk miljö till en unik helhet. Från museets gårdsområde går en cirka en kilometer lång historiestig, via vilken man kommer på en tidsresa till det förflutna i en autentisk omgivning från Finlands krig.

Hurdan tror du att ölets resa var från malt till stop? I det unika bryggerimuseet som OLVI-stiftelsen grundade presenteras både öltillverkningen steg för steg och till exempel ölrelaterade föremål från mer än hundra år tillbaka. Bryggerimuseet ligger vid Olvi ölhall, i närheten av Olvi bryggeri.

Ska vi gå på teater?

För dem som vill se skådespel erbjuds underhållning på flera teatrar.

Idensalmi teater gör varje år ett nytt skådespel, som en professionell direktör inbjuds för att regissera. Idensalmi kulturcenter och folkets hus i Idensalmi fungerar turvis som lokaler för föreställningarna, ett år i taget.

IN-Teatteri, som grundades 1979, är en teatergemenskap för amatörer i olika åldrar. Föreställningarna för skådespelen ges i Idensalmi kulturcenter.

Under sommaren i juli–augusti underhåller Koljonvirta teater med pjäser som byts årligen i Mansikkaniemi i Idensalmi. Både läktaren och scenen är täckta och det finns plats för cirka 500 personer.

Torget och saluhallen

Idensalmi torg sjuder av liv särskilt på sommaren och under evenemang. I saluhallen säljs det produkter från många lokala företag och dessutom kan besökarna ta del av Teuvo Länsivuori-utställningen. På torget får du träffa riktiga savolaxare som är öppna och lätta att prata med.

Hamnområdet

Idensalmi hamn är den nordligaste utposten i Saimens vattendrag och var i tiden en livlig ändhamn för fartyg. Numera tillhandahåller området utmärkt service för båtfarare. I hamnen finns också Kuappi – världens minsta restaurang – och Idensalmi stads badstrand med strandkiosker.

I vår charmiga lilla stad hittar du också många andra sevärdheter och aktiviteter – personalen i vår reception ger gärna fler tips!