Sök bokning

hotel-logo

Historik

Hotellverksamhet i över 60 år på samma plats.

Original Sokos Hotel Koljonvirtas historia börjar redan 1955 då hotellet öppnade i Iisalmen Osuuskauppas nya affärsfastighet på Savonkatu. Innan hotellet öppnades utlystes en tävling om hotellets namn. Av de inkomna förslagen valde byggnadskommissionen på första plats namnet "Hotelli Koljonvirta" och det accepterades även av Handelslaget som hotellets namn. Andra prisbelönta förslag var "Hotelli Iisalmi" och "Hotelli Salmensuu", tänk om vi skulle svara i telefon som hotell Salmensuu!

Hotellet hade ursprungligen 14 rum och har sedermera byggts ut flera gånger i samband med renoveringar under olika årtionden. Det förflutna ekar fortfarande vackert i personalens tal, i receptionen talar man till exempel om "Martinas flygel" som syftar till den delen av byggnaden till vilken vårt hotell byggdes ut i början av 90-talet när hotellet Martina, som låg bredvid, stängde.

Om gångna tider vittnar den traditionella och eleganta dansrestaurangen med bar på 2:a våningen. Restaurangen med 250 platser var mycket populär och många har fina minnen från den. Den största renoveringen gjordes 1980 då restauranglokalerna flyttades till gatuplanet. Då byggdes tre olika restauranger: matrestaurangen Suvanto, dansrestaurangen Pyörre och källarpuben Kuohu pub. Alltsedan dess fanns Kuohu i samma lokal och bar samma traditionella namn ända fram till 2019 då pubens dörrar stängdes.

Matrestaurangen förnyades i sin tur 1982 då Finlands femte Rosso-restaurang i ordningen öppnades i Idensalmi. Vid samma tid bytte även dansrestaurangen namn till Villikissa och blev välkänd över hela Övre Savolax med det namnet. Tankarna går tillbaka särskilt till de kända dansevenemangen Timanttitanssit på tisdagskvällar, där någon lycklig alltid vann en diamantring! Under årens lopp bytte Villikissa namn, och var under de sista åren en nattklubb med namnet Bepop, tills musiken i dessa lokaler tystnade för sista gången och restaurangen stängde sina dörrar 31.12.2016.

År 1998 öppnades dessutom en irländsk pub, som numera går under namnet O'Nelly's Irish Bar, i hotellet. Den irländska pubens service, centrala läge och omfattande utbud av drycker har gjort puben till en populär mötesplats för både lokalbor och besökare. År 2012 kom Hesburger för att komplettera restaurangtjänsterna i vårt hotell.

I dag är Original Sokos Hotel Koljonvirta en trivsam helhet med ett hotell och restauranger med fantastisk personal. I slutet av 2022 inleddes omfattande renoveringsarbeten såväl på hotellet, i Rosso som i Hesburger. Avsikten är att arbetet ska vara klart till sommaren 2023, då vi får börja ett nytt kapitel i Koljonvirtas historia!

Välkommen till hemtrevliga Koljonvirta!