Hem

Sök bokning

hotel-logo
content-page-hero-image

Historien om Hotel Helsinki

Solo Sokos Hotel Helsinki var huvudstadens första stora hotell. Den reste sig mitt i bankernas och försäkringsbolagens palats för nästan hundra år sedan och glänser igen efter reformen.

I Kluuvinlahtis källare

Skulle du tro att platsen för hotellet på 1800-talet inte var annat än mjuk lera? Kluuvinlahti, som sträcker sig ända till Esplanadillen, vinkade på platsen vid den tiden. Senare fylldes viken ut, eftersom den skapade problem för det expanderande Helsingfors.

Hästlaster med sand och andra typer av jord fördes till området. Men fyllningen gick långsamt, så de första gatorna i området byggdes som smala plattformar. Urban legend berättar att det vid den tiden fanns en brygga på platsen för hotellet, från vilken trokarer serverade alkohol till folket.

Helsingfors första stora hotell

Hotel Helsinki öppnade 1930 i bankens affärspalats. Det stora hotellet som skapades i en åttavåningsbyggnad med salar, restaurangavdelningar och passagerarrum var det första i sitt slag i Finland.

Även om landet var i ekonomiska problem och förbudslagen hämmade restaurangverksamheten, fick Hotel Helsinki snabbt sina egna stamkunder – särskilt bland affärsmän, artister och idrottare. Värdefulla möten hölls på festvåningen vid den tiden och stora fester firades.

Pauli Blomstedts handavtryck

År 1930 invigdes den åtta våningar höga affärsbyggnaden i Helsingfors Suomalaisen Säästöpankki på Kluuvikatu. Byggnadsritningstävlingen vanns av den unga arkitekten Pauli Ernesti Blomstedt. Blomstedt, som tog examen från Tekniska Högskolan, hade tidigare arbetat för bl.a. på de kända arkitekternas kontor Armas Lindgren och Bertel Jung.

Den kommersiella byggnaden som representerar klassicismen blev ett av dess formgivares mest betydelsefulla verk. Förutom bankverksamhet startade även hotellverksamhet i byggnaden direkt och Blomstedt ritade även hela hotellets inredning inklusive möbler.

Hotellets nuvarande restaurang, Pauli's Pizza & Grill, är vår hyllning till arkitekten. Dessutom är Solo Sokos Hotel Helsinkis underbara festlokal uppkallad efter honom.

Foto: Hotel Helsingin lobby på 50- och 60-talen. Helsingfors stadsmuseum