Hem

Sök bokning

hotel-logo

Saker att göra

content-page-hero-image

Vad skulle man egentligen kunna göra här i Björneborg? Vi Vaakunas 120 anställda från Björneborg har listat våra egna favoritställen åt dig, som är fantastiska att uppleva.

Räfsö

Räfsö är en idyllisk liten by och ö i Björneborg. Ön är cirka 1,5 km² stor och har ungefär tusen fast bosatta. Lokalt kallas ön ibland Räpsöö efter det svenska namnet.

I Räfsö finns många intressanta platser att besöka, till exempel vindparken, befästningsparken samt kyrkan och kyrkogården. Kyrkan som stod klar år 1876 påminner om en norsk fjällkyrka och inuti finns bland annat en altartavla av Felix Frang. Utanför finns även ett minnesmärke till ubåten S2 av skulptören Wäinö Aaltonen.

Fiskehamnen på Räfsö är den största i Finland och här lossas mest strömming i hela Bottniska viken.

Skrivarholmen

Björneborgarnas favoritplats Skrivarholmen är ett litet paradis mitt i staden. På holmen finns en gammal park i engelsk stil från 1800-talet. Där finns även en sommarrestaurang, scen och badstrand. Om somrarna ordnas olika evenemang, till exempel Pori Jazz och Porispere på Skrivarholmen.

Även barnen trivs på Skrivarholmen – i Clownen Hermannis stora lekpark finns mycket skoj för barn i olika åldrar. Om somrarna kan man till exempel mata alpackor och köra trampbil på trafiklekplatsen. Parkens maskot, kråkan Viksu Varis har sitt bo i parken där han om somrarna brukar hälsa på barnen flera gånger om dagen.

På Skrivarholmen finns även frisbeegolf- och minigolfbanor, en sommarteater, stadsträdgården och ett centrum för trädgårdsinformation.

Ytterö

Ytterö är känt för sin sandstrand med samma namn, som är en av de längsta i Finland. Rolling Stones uppträdde här år 1965.

På Ytterö finns en sex kilometer lång sandstrand och sanddyner som lockar besökare från när och fjärran under hela sommaren. Ytterö har ett brett utbud av olika motionsaktiviteter, bland annat golf, ridning, beach volley och vindsurfing. Dessutom finns det drygt 30 km promenadleder och naturstigar och tio fågeltorn. Nära finns också en badstrand bara för hundar.

Kallo

Kallo eller Mäntykallo är en bergig ö utanför Tallholmen i Björneborg. Man kommer till ön längs en väg som är anlagd på en bank. På ön finns en fyr, en sjöbevakningsstation och en lotsstation. Ön är även hem för Finlands äldsta idrottsförening, Segelföreningen i Björneborg, som grundades år 1958. Det finaste med ön är närheten till havet och de vackra klipporna. Fyren och strandklipporna är populära utflyktsmål, särskilt vid tiden för höststormarna.

Salutorget

Ett tips för alla som besöker torget i Björneborg är att smaka på Ojalas köttpiroger eller stekt nejonöga från Nakkilan Nahkiaispaistamo. Som souvenir kan man köpa med sig en traditionell spånkorg.