Sök bokning

hotel-logo

Historik

Historik

Wiklund har funnits i hjärtat av Åbo sedan 1907 och erbjuder en plats att träffas, ta en kopp kaffe, shoppa och njuta! på Wiklund kommer du alltid att mötas med glädje!

WIKLUNDS LEGENDARISKA HISTORIA

Dagens Original Sokos Hotel Wiklund är en del av ett trivsamt upplevelsecentrum med full service.

1895 – Järnhandlaren Axel Wiklund grundar sin första järnhandel vid salutorget.

1907 – Affären utvidgas till den intilliggande fastigheten på Köpmansgatan.

1957 – Åbo moderniseras snabbt, och det första moderna varuhuset Oy Wiklund Ab byggs på Köpmansgatan intill salutorget.

1958 – SOK köper Oy Wiklund Ab:s affärsverksamhet av arvingarna i släkten Wiklund. Andelslaget fortsätter utveckla Wiklund-kvarteret.

1961 – Byggandet av Wiklunds hörn och dess ikoniska tornhus inleds.

1963 – "Vikkes hörn" får sin numera välkända form när det utvidgade varuhuset öppnar för kunderna. Förutom varuhuset huserar Turun Osuuskauppas huvudkontor i tornhuset.

Varuhuset bjuder på ett urval av aldrig skådat slag. På bottenvåningen finns en avdelning för husgeråd och en järnhandelsavdelning. På gatunivån finns snabbköp samt avdelningar för papper, böcker, herrkläder och kosmetika. På andra våningen finns kläder för kvinnor och barn samt skor och hemtextilier. Kunderna betjänas också av ett kafé. Till utbudet på tredje våningen hör friluftskläder, leksaker och sportutrustning.

1986 – Sokos Hotel City Börs inleder sin verksamhet och Wiklund Delikatess renoveras.

2006 – Turun Osuuskauppa köper Turun Sokos Oy:s affärsverksamhet och Sokos Wiklund-fastigheten av SOK.

2007 – Utvecklingen av Wiklund-kvarteret och utvidgningen av Sokos Wiklund inleds.

Sokos-varuhuset utvidgas och förnyas, samtidigt som man också förnyar hotellrummen i Sokos Hotel City Börs, som verkar i samma fastighet. Även den mataffär och den restaurang som verkar i anslutning till varuhuset förnyas och utvidgas.

2008 – Förnyade S-Market Wiklund Delikatess öppnar för kunderna.

Såväl golvytan som utbudet nästan fördubblas i samband med förnyelsen.

2008 – Taklagsfest för Sokos Wiklunds renovering.

Köpet av Wiklund-fastigheten från SOK år 2006 och förnyelsen är Turun Osuuskauppas hittills största enskilda investering.

2011 – Det förnyade Sokos Wiklund blir klart.

2018 – Turun Osuuskauppa inleder en total förnyelse av Wiklund.

I och med de nya restaurang-, hotell- och nöjestjänsterna blir Wiklund ett mångsidigt upplevelsecentrum.

2019 – Ett helt förnyat Wiklund öppnar under våren.

Det förnyade Wiklund är inte bara ett varuhus, utan ett upplevelsecentrum. Wiklund lever med dig. På Vikke kan man träffas, äta, ta en kaffe, shoppa, arbeta och övernatta. Wiklund är en del av Åbo, och dess hjärta slår i takt med stadens tillväxt och utveckling.

Vi erbjuder ett unikt urval av restaurangtjänster, där kunderna betjänas av Coffee House, som redan blivit ett stamställe för många italienskinspirerade Trattoria ocg BAR W. Ovanför Åbos tak öppnar sig stadens första takbar Walo Rooftop Bar.

Walo Rooftop Bar är Wiklunds kronjuvel. Den året runt-öppna baren på de två översta våningarna erbjuder en fantastisk utsikt över staden.

Nya Original Sokos Hotel Wiklund ansvarar helt och hållet för hotelltjänsterna, vilket ger förutsättningar för en unik och komplett hotellupplevelse. Hotellet öppnade i början av mars.

På tredje våningen finns moderna och inspirerande möteslokaler, och helheten kompletteras av en mångsidig helhet för evenemang.

Kunderna betjänas också av salongerna Hyvä Olo och Hyvä Olo Express samt fullservicebutiken S-Market Wiklund Delikatess.

Utbudet av tjänster kompletteras av ett antal specialaffärer och -tjänster under samma tak.

Wiklund lever med dig,

Original Sokos Hotel Wiklund

Eerikinkatu 11, Åbo